Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η παραφροσύνη των ελίτ

Εδώ και μήνες «οι αγορές» απαιτούν από χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία επιτόκια μέχρι και 10% για να αγοράσουν τα ομόλογά τους. Η αριθμητική ανάπτυξη των οικονομιών αυτών των χωρών –άρα και τα φορολογικά τους έσοδα- είναι πολύ χαμηλότερη, οπότε οι αυξημένοι τόκοι ωθούν το κρατικό χρέος να αυξάνεται ταχύτερα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν.

Επιβεβλημένη υστερία λιτότητας

Συνεπώς μειώστε τις δημόσιες δαπάνες, είναι το αίτημα των ελίτ. Αυτό ακριβώς έκαναν οι κλυδωνιζόμενες χώρες με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός ανάπτυξής τους και ν’ ανέβουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Με λίγα λόγια: το παιχνίδι μεταξύ υψηλότερων απαιτήσεων των αγορών και ανόητης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων εκ μέρους της πολιτικής τα δημόσια οικονομικά αυτών των χωρών πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο και οδηγούν κατ’ ευθείαν στη χρεωκοπία.

Τι συμβαίνει με τις επικίνδυνες παγίδες στην Π.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών;


Απ' το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση της Παλιάς Εθνικής Κορίνθου - Πατρών στο ύψος του Α. Διμηνιού (φωτό), αλλά και σε άλλα σημεία (Μελίσσι, Κανταρέ Κορίνθου). Ειδικά στο εικονιζόμενο κομμάτι, η διάβρωση του δρόμου έχει προχωρήσει σε επικίνδυνο βαθμό.

Ποσοστά καθαρότητας, αντί ποσοστού ελπίδας

17, 42%. Τόσο βγαίνει το άθροισμα των ποσοστών όλων των συνδυασμών της αριστεράς και της αμφισβήτησης ( 5 παρακαλώ!)στις Περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο (συγγνώμη κ. Κανέλλη, που έβαλα μέσα στην άθροιση και το ποσοστό του ΚΚΕ!) Όχι και ευκαταφρόνητο, έτσι; Να αναρωτηθούμε γιατί επέλεξαν τότε τον …μοναχικό δρόμο «ο καθένας μόνος» αντί για το «όλοι μαζί»; Ας αναρωτηθούν πρώτα αυτοί για το αν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που έφεραν! Εμείς τι να υποθέσουμε; Ότι δεν κατέβηκαν όλοι μαζί γιατί δεν θα ξέρανε ποιος είναι ποιος μέσα στο 17,42%; Ότι θα …χανόντουσαν οι θέσεις τους για το μοντέλο αυτοδιοίκησης σε βάθος….εκατονταετίας; Ότι δεν θα ξεχώριζαν οι … «αριστούχοι μαθητές του ΚΚΕ» από την ….πλέμπα των «κακών και μετρίων» κατά τη λογική της κ. Κανέλλη, όπως την ακούσαμε να λέει στο «γυαλί»;

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Για το "κίνημα"...

Με στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από χρόνιες αγκυλώσεις, όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, τα δημόσια σχολεία και η δωρεάν παραμονή ασθενών στα ράντζα, ιδρύθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Έμβλημα του κόμματος είναι τα τρία κεφάλια των Κιλτίδη, Καλού και Μαρκογιαννάκη.
Η διακήρυξη του κόμματος παρουσιάστηκε στο γήπεδο Μπάντμιντον, που είχε κατακλυστεί από 5.000 βαφτιστήρια του Μητσοτάκη.
Με σημαίες του Μνημονίου.
Είχε και μερικές της Siemens.

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΙΣΗ? ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ? Ή "ΈΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ" ?

Όταν μιλάμε για κρίση σήμερα στην Ελλάδα, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε πρώτα απ’ όλα για το δημόσιο χρέος. Αν δεν απαντήσεις σήμερα στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, δεν μπορείς να απαντήσεις πειστικά σε τίποτε, ούτε στα εργασιακά, ούτε στα μισθολογικά, ούτε στα ασφαλιστικά, ούτε στο ξεπούλημα των πάντων. Κι αυτό γιατί όλα αυτά, αλλά κι αυτά που έρχονται, πηγάζουν από το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Η ίδια η κρίση έχει επικεντρωθεί στην κατάσταση του χρέους. Υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος ή όλα όσα λέγονται αποτελούν πρόσχημα, μπλόφα ή φόβητρο;

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη με το Γιάννη Γεωργόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αρχ. Θεάτρου Σικυώνας "Ο Επιγένης"

Ο κ. Γεωργόπουλος προλογίζει εκδήλωση μπροστά στο Αρχ. Θέατρο Σικυώνας
Στις 18 Δεκέμβρη 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδη στην Αθήνα (Λ. Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο) μία πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα και το Αρχαίο μας Θέατρο.

Την ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Σικυώνα, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ στην περιοχή της Σικυώνας δραστηριοποιείται ερευνητικά από το 1996.

Για την ημερίδα και την δράση του Συλλόγου ΕΠΙΓΕΝΗΣ μας έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας ο Πρόεδρός του κ. Γιάννης Γεωργόπουλος

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 66 ΤΗΣ "ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"

Μετά την αποχή τι;

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι πια παρελθόν. Τα αποτελέσματα γνωστά. Στο Δήμο Σικυωνίων, νέος Δήμαρχος ο κ.  Σπύρος Σταματόπουλος. Πήρε στον Α’ γύρο 5.700 ψήφους  σε σύνολο ψηφισάντων 16.270 (ποσοστό 36,55%) και εγγεγραμμένων 25.559 (ποσοστό 22,30%) . Στον Β’ γύρο πήρε  8.369 ψήφους σε σύνολο ψηφισάντων 13.709 (ποσοστό 64,11%) ή ποσοστό 32,74% στο σύνολο των εγγεγραμμένων. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλή: στον Α’ γύρο  63,66% και στον δεύτερο 53,68%. Αρκετά τα άκυρα και τα λευκά.

Απάντηση καμιά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα

Σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Νομαρχίας Κορινθίας, της ΤΕΔΚ, αλλά και σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς για την Περιφέρεια και τον Δήμο Σικυωνίων, στείλαμε 11 κοινωνικοί φορείς στις 13-10-2010 το ψήφισμα μας για τις προτάσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το οποίο εκδηλώναμε την αλληλεγγύη μας στην απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας και την αντίθεσή μας στην πρότασή της συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της Δυτικής Κορινθίας στον ΧΥΤΑ του Κιάτου και καλούσαμε όλους τους αποδέκτες να πάρουν θέση.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο κρότος της σιωπής (Τυχαίο; Δε νομίζω….!)


Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο μεγάλος κερδισμένος στις εκλογές ποσοτικά (και όχι μόνο σε επίπεδο δήμου, αλλά και Περιφέρειας και Πανελλαδικά) , που πολλοί φαίνεται να αγνοούν ή να παραφράζουν  σκόπιμα κατά πως τους συμφέρει , η εκκωφαντική ΑΠΟΧΗ (40% περίπου των ψηφοφόρων του δήμου μας ,πανελλαδικά είδαμε και ποσοστά του 50%) από την αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ: ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ



Το φιλόδοξο εγχείρημα των κέντρων υγείας, χρόνο με τον χρόνο φθίνει, με αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα του πολίτη , να περνά από σαράντα κύματα. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για το δικό μας Κ.Υ ,όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων, τα προβλήματα αντί να λύνονται συνεχίζουν να εμφανίζονται σαν τη Λερναία Ύδρα. 

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

ΡΗΣΗ
…… Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η τρόικα, όπου και  παρουσίασε τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας….
ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Όλα κι όλα. Έχουμε δημοκρατία και μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που υπηρετεί τον κυρίαρχο λαό. Άλλωστε και οι τροϊκανοί που δίνουν συνεντεύξεις τύπου με την πολιτική βαρύτητα ενός πρωθυπουργού, είναι φίλοι μας -όπως θα έλεγε ο Αρτέμης Μάτσας..

ΡΗΣΗ
….Ιρλανδία: «ο κέλτικος  τίγρης της οικονομίας»; Έτσι αποκαλούσαν την Ιρλανδία στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη. ….«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» . «Ενα μοντέλο που θεωρώ ότι είναι πολύ κατάλληλο για να το μελετήσει κάποιος στα ελληνικά πλαίσια, είναι αυτό της Ιρλανδίας», Το 2007, ο υπουργός οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Τράπεζες, μεγαλοεργοδότες και ΜΜΕ πίσω από το ξεπάστρεμα των κλαδικών

Σαν αφορμή για γενικό ξεπάστρεμα στις ελάχιστες εγγυημένες -καθ' όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο- αμοιβές είδαν και βλέπουν οι μεγάλοι εργοδότες το Μνημόνιο. 

Οι άνθρωποι της τρόικας που προώθησαν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων. Οι υποκινητές δεν διακρίνονται στην φωτογραφία


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Στο προλόγισμα του κ. Δημάρχου διαβάζουμε: «Σε αυτό  βέβαια το φυλλάδιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των πραγματοποιηθέντων έργων στο Κιάτο και στα ΤΔ. Διότι μια αναλυτική παρουσίαση με φωτογραφικό υλικό θα απαιτούσε εκατοντάδες σελίδες»! Νομίζουμε ότι μάλλον …χιλιάδες σελίδες και πάλι δεν θα έφταναν!! Το συνόψισες φαίνεται, για να μη μας κουράσεις!!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...... ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!!????

Ας ακούσουμε (όσοι μπορούμε) έστω και τώρα τα παιδιά: «Στην οικογένειά μας ελαττώσαμε πολλά πράγματα», γράφει σε ένα «Σκέφτομαι και Γράφω» του ο Δημήτρης. «Αγοράζουμε τα απαραίτητα, παίρνουμε φθηνά προϊόντα. Έχουμε τις περσινές τσάντες. Ακούμε όσα λένε στην τηλεόραση και στενοχωριόμαστε. Στο φροντιστήριο στα αγγλικά συζητάμε ό,τι ακούμε στην τηλεόραση.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε...

Γράψτε εδώ τι ζητάτε από τη νέα Δημοτική Αρχή!


Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής; 
Γράψτε εδώ σαν σχόλιο τη γνώμη σας. Οι προτάσεις των αναγνωστών θα δημοσιευτούν και στην εφημερίδα, στο φύλλο του Δεκέμβρη, που θα κυκλοφορήσει λίγες μέρες πριν την αλλαγή φρουράς στο Δήμο μας.

Οδηγίες για αρχάριους:
  1. Κάνετε κλικ στη λέξη "σχόλια", που υπάρχει κάτω από το άρθρο
  2. Γράφετε το σχόλιό σας. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google, προτιμήστε το "Υποβολή σχολίου ως... --> "Όνομα/Διεύθυνση/URL" και γράψτε εκεί το όνομα που θέλετε να εμφανίζετε (αν επιθυμείτε να εμφανίζεται όνομα)
  3. Κάνετε κλικ στο "Δημοσίευση σχολίου" και το σχόλιό σας ανεβαίνει στο blog!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΟ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ" ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ;


Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Ο κόσμος του επενδυτή", υπερτιμολογήσεις οικοπέδων μέχρι και δέκα φορές πάνω από την πραγματική αξία, έγιναν κατά την κατασκευή της γραμμής του Προαστιακού στην Κορινθία. Στο σκάνδαλο, που ερευνάται από το ΣΔΟΕ, φαίνεται να εμπλέκονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μεσίτες από το νομό μας, όπως φυσικά και ιδιοκτήτες οικοπέδων.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Σικυωνίων

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ:
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
  1. ΤΑΣΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ
  2. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΟΥΣΕΛΑΣ
  3. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
  4. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  5. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΤΣΟΣ
  6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΝΟΣ
  7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΡΚΟΣ
  8. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥ
  9. ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
  10. ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
  11. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΚΗΣ
  12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
  13. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ
  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΛΕΡΙΤΗΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΕΝΕΟΥ
  1. ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΡΕΤΣΗΣ


ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
  2. ΧΑΡΗΣ ΒΥΤΙΝΙΩΤΗΣ
  3. ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΑΡΑΣ
  4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 
  5. ΤΑΣΟΣ ΧΩΡΕΜΗΣ
  6. ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ
  7. ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΟΥΠΗΣ 
  8. ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ
  1. ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΓΓΑΣ
  2. ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΕΝΕΟΥ:
  1. ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΠΑΗ-ΚΑΛΠΑΞΗ

Διόρθωση: Στην περιφέρεια Φενεού εκλέγεται ο κ. Κουτρέτσης, αντί του κ. Θανασενάρη που αρχικά είχε αναφερθεί. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα που αλλάζει...


Τις προάλλες από αυτή εδώ την εφημερίδα καταγράφτηκε ένα πρωτοφανές φαινόμενο: άνθρωποι καταφεύγουν στο Δαφνί, όχι γιατί απαραίτητα υπάρχουν ικανοί λόγοι για να νοσηλευτούν, αλλά γιατί εκεί θα βρουν ένα πιάτο φαγητό!

Χθες, νοσοκομειακοί γιατροί περίπου το επιβεβαίωσαν, λέγοντας πως ήδη στο συγκεκριμένο ψυχιατρικό νοσοκομείο έχει ξεκινήσει μελέτη για να διαπιστωθεί πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο.

Λίγες εβδομάδες πριν, έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποκάλυψε ότι ένας στους έντεκα κατοίκους του Νομού Αττικής -που σημαίνει περίπου 400.000 άνθρωποι- ζει στην ανέχεια και στρέφεται με μεγάλη συχνότητα για βοήθεια σε ιδρύματα κοινωνικής μέριμνας, σε εκκλησίες ή σε δημόσιες υπηρεσίες αλληλεγγύης (σε συσσίτια δηλαδή ή σε κοινωνικά παντοπωλεία) και η κατάσταση αυτή αφορά σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες!

Μερικές ξεχασμένες και ξεθωριασμένες αφίσες που έχουν ξεμείνει σε κάποιες κολόνες στο κέντρο της πόλης από την τελευταία προεκλογική περίοδο, γράφουν «Η Ελλάδα, αλλάζει». Πράγματι, αυτό γίνεται. Η Ελλάδα αλλάζει. Ολα όσα θεωρούσαμε αυτονότητα, δεν είναι πια τέτοια.

Θα βλέπουμε ουρές ανέστιων να περιμένουν για ένα πιάτο φαγητό και θα προσπερνάμε από δίπλα τους, σαν να πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Τα παιδιά μας, αν ποτέ βρουν μια απασχόληση, θα αμείβονται με ψίχουλα για δεκάωρα καθημερινά - και αυτό επίσης δεν θα μας εντυπωσιάζει. Σε κάθε γωνιά θα ξεφυτρώνουν γραφεία για ένα νέο κύμα μετανάστευσης και θα το θεωρούμε φυσιολογικό.

Η Ελλάδα αλλάζει, είναι το μόνο βέβαιο...

Του Γιάννη Παντελάκη στην Ελευθεροτυπία της 19/11/2010

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Εξαρτητικές σχέσεις & διαδικτυακός εθισμός στην κοινωνία μας

Χάρης Καραμπέτσος
Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Διευθυντής Κέντρου Πρόληψης  Εξαρτήσεων – Προαγωγής Υγείας.
Αντιπρόεδρος- Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.


Για να κατανοήσουμε την εξαρτητική συμπεριφορά θα πρέπει να τη δούμε σαν μια έκφραση ενός ευρύτερου προβλήματος, στο οποίο ίσως να συμμετέχουμε και οι ίδιοι. Η δραματοποίηση ιδιαίτερα των «απαγορευμένων εξαρτήσεων» και η απομόνωση τους σαν αποκλειστικό φαινόμενο της εποχής μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, δεν μας απαλλάσσει από το καθήκον να αναζητήσουμε τις δικές μας εξαρτήσεις, τα δικά μας «αντικείμενα» εξάρτησης. Τέτοια μπορεί να είναι τόσο μια παράνομη ψυχοδραστική ουσία, ή μια νόμιμη, όπως αλκοόλ, υπερβολική τροφή και τα ευκόλως  συνταγογραφούμενα αγχολυτικά. Είναι όμως και εθιστικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοτρίωση, όπως ο τζόγος (νόμιμος ή παράνομος) και η παθολογική χρήση του διαδικτύου, πέρα από τα όρια της καινοτόμου προσφοράς του.
Η εξαρτημένη συμπεριφορά διαφέρει από τις καθημερινές συνηθισμένες «παρεκκλίσεις» μας .στην  ένταση, την συχνότητα, την αδυναμία ελέγχου  και την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά αυτή για την επισφαλή ισορροπία του συγκεκριμένου ατόμου.
Το υποκείμενο δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από το «πράγμα» που θα ικανοποιήσει άμεσα την ανάγκη του, το οποίο πιστεύει  ότι θα καταφέρει να το ελέγξει και να εκπληρώσει κάθε ενόρμηση του, χωρίς την πολυπλοκότητα μιας διανθρώπινης σχέσης.
Καταργώντας τη σχέση και τα όρια ενισχύεται η ναρκισσιστική φαντασίωση της παιδικής παντοδυναμίας , η επιθυμία του «εγώ μπορώ ότι εσείς δεν μπορείτε».
Η σχέση με το διαδίκτυο, όπως  με τις ψυχοδραστικές ουσίες, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της εφηβείας. Κατ’ αρχάς αποτελεί μια «κλειδαρότρυπα» στα μυστικά του κόσμου των ενηλίκων και δημιουργεί έλξη. Ικανοποιεί επίσης την ανάγκη του εφήβου για ένταξη σε μια ομάδα συνομηλίκων, πολλές φορές  για πρώτη φορά, με τους οποίους έχει κοινά χαρακτηριστικά, μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν εύκολη πρόσβαση στο μέσον και προσδοκία άμεσης ικανοποίησης.
Το διαδίκτυο είναι όντως η μεγάλη ηλεκτρονική φυγή στο σύμπαν, η αδέσμευτη συνάντηση και επικοινωνία με οποιονδήποτε άνθρωπο, η απεριόριστη ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών, πληροφοριών και γνώσεων. Είναι εύλογο ότι ο παροξυσμός του ποσοτικού παράγει όλο και πιο πολύ το ομοίωμα, το σκουπίδι ως προϊόν στο διαδίκτυο. Πώς όμως διαχειρίζεται το παιδί και αργότερα ο έφηβος αυτές τις όχι πάντοτε αφομοιώσιμες υπερπληροφοριακές εικόνες;
Όπως συμβαίνει με κάθε νέο και καινοτόμο προϊόν, εκτός από τα θετικά χαρακτηριστικά του επιβάλλεται να επισημαίνονται και οι πιθανές αρνητικές του παρενέργειες, μία από τις οποίες είναι η «κομπιουτεροεξάρηση». Αναφέρομαι στις περιπτώσεις εκείνες των παιδιών και εφήβων που «σερφάρουν» ατέλειωτες ώρες στο διαδίκτυο μοναχικά, ή έχοντας υποκαταστήσει κάθε άμεση διαπροσωπική επικοινωνία με τις εικονικές και ανώνυμες ασφαλείς αλληλεπιδράσεις στα chat rooms του διαδικτύου. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τους δείχνει τη μεγάλη αδυναμία στις φυλικές και διαφυλικές επιλογές του σημερινού εφήβου .
Σε αυτόν τον εικονικό χώρο, όπου έχει ακυρωθεί η φυσική παρουσία και η σωματική γλώσσα, εκφορτίζονται πρόσκαιρα και ανώδυνα οι επιθυμίες, χωρίς να εκτονώνονται. Έτσι το διαδίκτυο εξελίσσεται σε μια ολοένα πιο πολυπληθή εικονική παγκόσμια περατζάδα , αντικαθιστώντας τη «βόλτα» στην πλατεία (Ντάβου Μπ., 2003). Έφηβοι και νέοι, έχοντας αφήσει το φυσικό τους σώμα πίσω, στον πραγματικό χώρο, υπερβαίνουν τα όρια και τους περιορισμούς του – συμπεριλαμβανομένου και του βιολογικού φύλλου και πειραματίζονται με διαφορετικές ταυτότητες και προσωπικότητες, ενώ ταυτόχρονα καθηλώνονται σε εικονικές σχέσεις.
Όταν κάποτε συναντηθούν ζωντανά, καθώς η πραγματικότητα ματαιώνει την φαντασίωση, ο χρήστης επιστρέφει στην ασφάλεια του εικονικού. Εγκλωβίζεται συχνά σε μια περιπλάνηση χωρίς ελπίδα εξόδου, αυξάνοντας διαρκώς την καθημερινή δόση διαδικτυακής εξάρτησης.
 Με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η δύσκολη αλλά αναγκαία εμπειρία της βαθμιαίας προσωπικής εξέλιξης για την αναζήτηση της ταυτότητας και της ικανότητας, πρωταρχικό μέλημα της εφηβείας. Η παθολογική χρήση του διαδικτύου είναι ανταγωνιστική για τη φυσιολογική εξέλιξη του εφήβου και συνυπάρχει  πολύ συχνά με διαταραχές όπως κατάθλιψη και ψυχαναγκαστική διαταραχή  καθώς και αίσθημα μοναξιάς και αποξένωσης, που συνθέτουν το σύνδρομο της εξάρτησης.
Όσον αφορά την εξάρτηση από τον τζόγο, ο τζογαδόρος βιώνει μια βαθιά αγωνία στην αναμέτρηση με την τύχη ταυτόχρονα με μια βαθιά διέγερση, που προέρχεται από την ασυνείδητη επιθυμία του η εύνοια της τύχης να είναι επιτέλους  και μια σαφής αναγνώριση της εξαιρετικότητας και της μοναδικότητας της ύπαρξης του. Αναζητεί,  μέσα σε ένα πλαίσιο μυστικιστικής ένωσης αλλά και επιθυμίας ελέγχου, σημάδια και ερμηνείες μιας μαγικής μοίρας που τον οδηγεί να κάνει αυτό που  δεν μπορούν οι άλλοι.
Έτσι επειδή πρέπει και να ρεφάρει για τα χαμένα, χάνεται ακόμα περισσότερο στην ατέλειωτη αναζήτηση της άμεσης και θαυματουργής λύσης- όπως ήταν το μυθικό «κιούπι με τις λίρες»  στους λαϊκούς μύθους  και στα παραμύθια - ως σαφή ανταμοιβή από μια μαγική μοίρα.
Στη σημερινή κοινωνία  οι νέοι είναι πολύ ευάλωτοι στο διάχυτο πνεύμα της  άμεσης ικανοποίησης. Τα παιδιά έπαψαν να μαθαίνουν στα σχολεία τι σημαίνει μάθηση και ωθούνται σε μια Πανελλήνια μάχη στο πεδίο της αποστήθισης. Η πλειονότητα των μαθητών μας,  από το Δημοτικό έως το τέλος του Λυκείου είναι πλήρως εξαρτημένοι από τη βοήθεια κάποιου για να διεκπεραιώνουν τη σχολική τους εργασία. Η πανδημία των φροντιστηρίων κατ’ οίκον  έχει γίνει πια απαράβατο  ψυχοκοινωνικό καθήκον για τους γονείς. Αυτή η αυξανόμενη εξάρτηση από τις μαθησιακές πατερίτσες προδιαθέτει στην αναζήτηση εύκολων και άμεσων λύσεων , παρακάμπτοντας την «Σκέψη» που οδηγεί  στο πόρισμα. Οδηγοί  τώρα στο χώρο της γνώσης είναι τα «ποντίκια»- οι πάλαι ποτέ χειρότεροι εχθροί των βιβλιοθηκών- εκπαιδεύοντας το βλέμμα των εφήβων να σκανάρει (= σαρώνει, σκουπίζει) την οθόνη, αλλά και τον κόσμο συνολικά, γρήγορα και επιφανειακά: «Ψεκάστε -  σκουπίστε – τελειώσατε».
           Ο κόσμος μας μετακινείται σταθερά από την αναζήτηση της γνώσης στην κατανάλωση της εύκολης πληροφόρησης ,από  τα σύμβολα προς τις ψευδαισθήσεις, από το Συμβολικό στο Φαντασιακό. Την κρίση των θεσμών, ως συμβολικού πατέρα, ακολουθεί η εξαφάνιση του πατέρα ως τοποτηρητή του συναισθηματικού Λόγου, ο οποίος να εγγυάται τις υγιείς αρνήσεις του εφήβου.
Η θραύση των ορίων βρίσκεται στο πνεύμα που διέπει την κοινωνία, την παιδεία, τον αθλητισμό, το παραλήρημα των Μ.Μ.Ε., τις εφαρμογές της βιολογίας, τον πόλεμο, την ανάπτυξη και την  οικονομία είναι . Η σημερινή οικονομική κρίση, ως ένα αποτέλεσμα του εθισμού στο υπερβολικό κέρδος και του άναρχου ανταγωνισμού  των ομολογ-ημένων και ανομολόγητων συμφέροντων,  είναι κρίση της κοινωνίας, της κουλτούρας  και του πολιτισμού μας.
Όταν ο «ντοπαρισμένος» σε όλα τα πεδία πρωταθλητισμός και η άμεση  ικανοποίηση είναι το κυρίαρχο μοντέλο ιεράρχησης των αξιών, το χημικό ή  πληροφοριακό «ντοπάρισμα» είναι η άνευ όρων παράδοση στη λογική της αέναης αύξησης της δόσης εις βάρος του όλο και πιο μόνου λήπτη. Με την πρέζα, τον τζόγο, την  τηλεοπτική ή διαδικτυακή εξάρτηση,  το πρόσταγμα είναι πάντα η δελεαστική παροχή ενός τρόπου ώστε να μείνει ο καθένας μόνος του. Ανέκαθεν αυτό που απειλούσε και απειλεί τις εξουσίες είναι η δυνατότητα των ανθρώπων για πνευματικές και (επιτρέψτε μου την υπέρβαση) πραγματικές ερωτικές σχέσεις. Διότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα (και μάλιστα μόνο σε αυτή)  είναι κανείς αρκετά αυτάρκης και δημιουργός της ζωής του ,ώστε να μην αναζητά υποκατάστατα στη χημική ή ηλεκτρονική «διαμεσολάβηση».
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο κατανόησης του κόσμου, εντός και γύρω μας, ώστε να μπορούμε να μαθαίνουμε από τις αδυναμίες μας και να δημιουργούμε δεσμούς βαθιάς ανθρώπινης διαθεσιμότητας, που αναδεικνύουν τις ικανότητες και τις αξίες μας.
 
(ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΟ 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ)

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Κορινθίας

Δώδεκα Περιφερειακούς Συμβούλους εκλέγει ο Νομός μας, 7 από το ψηφοδέλτιο του κ. Τατούλη, 4 από αυτό του κ. Δράκου, καθώς και ο Λάμπρος Μπούκλης, επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας. Συγκεκριμένα εκλέγονται:

Από τη "Νέα Πελοπόννησο" (Τατούλης):

Γ. Δέδες (Αντιπεριφερειάρχης)
  1. Α. Παπαγγελόπουλος
  2. Ν. Πετρόπουλος
  3. Ε. Αδάμ-Σπανογιάννη
  4. Α.Παπαφωτίου
  5. Α. Καραχοντζίτης
  6. Ν. Βραχνός
  7. A. Πισιμίσης
Από τη "Δυνατή Πελοπόννησο" (Δράκος)
  1. Ν. Ταγαράς
  2. Σ. Παπαθεοφάνους
  3. Κ. Λέγγας
  4. Μ. Σούκουλη
Από την "Οικολογική Συμπολιτεία του Μωρηά" 
  1. Λ. Μπούκλης 

    Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

    Η αδιέξοδη συνταγή του ΣΕΒ


    ΜΙΑ περίεργη λογική διέπει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Επειδή -λέει- υπάρχει αυξημένη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει σώνει και καλά να υπάρξει και στο Δημόσιο.

    Η συνταγή του υπερακοντίζει ακόμα και τους τεχνοκράτες της τρόικας στο θέμα του κράτους και της εξυγίανσής του. Εκείνοι μεν ζητούν μείωση των δαπανών του, αλλά αφήνουν στην κυβέρνηση τον τρόπο να το επιτύχει. Αυτός, δε, προκρίνει κατευθείαν τη σκληρή συνταγή των απολύσεων.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να επισημάνει κανείς ότι η θέση του ΣΕΒ σε σχέση με το κράτος είναι και αντιφατική. Το κράτος είναι, προφανώς, καλό όταν συναλλάσσονται μαζί του οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Αλλά είναι κακό επειδή προσφέρει εργασία σε χιλιάδες υπαλλήλους. Με άλλα λόγια, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα είναι ευπρόσδεκτη, επειδή έτσι επιβάλλει το επιχειρηματικό συμφέρον. Και βλέπουν μόνο το κομματικό-πελατειακό κράτος. Ομως, είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ τομέας θέλει εξυγίανση. Αλλωστε, δεν ανακαλύπτει κανείς την πυρίτιδα με το να το λέει. Είναι, όμως, άλλο αυτό και άλλο η εύκολη συνταγή «απολύστε». Τέτοιες προτροπές είναι και ανεύθυνες σε εποχές καλπάζουσας ανεργίας, όταν προωθούνται από κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι -υποτίθεται- ενδιαφέρονται για την προστασία της εργασίας και την κοινωνική ειρήνη.

    ΚΑΙ ΑΥΤΗ η επιδίωξη, αν υποθέσουμε ότι την έχει ο ΣΕΒ, δεν εξυπηρετείται με τα ήξεις-αφήξεις στο θέμα του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων. Διότι υπάρχει και η υποψία ότι ο ΣΕΒ «σηκώνει» σκόπιμα το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, για να εξασφαλίσει τη μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της γενικευμένης θεσμοθέτησης των επιχειρηματικών συμβάσεων.

    ΔΙΟΤΙ είναι αντιφατικό να λέει μεν ο πρόεδρος του ΣΕΒ ότι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων είναι χρήσιμος για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, αλλά την ίδια στιγμή να εκθειάζει τις επιχειρηματικές συμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν ότι οι αμοιβές μπορούν να υποχωρήσουν ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλει στην αποφυγή των συγκρούσεων; Ή μήπως θα αποτελέσει άλλο ένα σκαλοπάτι προς την πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας;

    Η ΧΩΡΑ περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν ήδη το καθεστώς των μειωμένων αποδοχών, της ανασφάλιστης εργασίας, της εργασιακής ανασφάλειας. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υπέστησαν περικοπές στους μισθούς τους. Η μεταφορά της ανασφάλειας και στο δημόσιο τομέα μόνο την εξυγίανσή του δεν θα εξυπηρετήσει.

    Η ΣΥΝΤΑΓΗ του ΣΕΒ είναι αδιέξοδη. Τα δημόσια πρόσωπα -όχι μόνο οι πολιτικοί- πρέπει να μετρούν δύο φορές τα λόγια τους, όταν αυτά αφορούν την εργασία και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

    Από την "Ελευθεροτυπία", 17/11/2010

    Γιατί τους προσκυνάς...


    Τι ήταν το Πολυτεχνείο; Η έφοδος στον ουρανό ενός μεγάλου τμήματος της φοιτητικής νεολαίας της εποχής. Μιας μικρής μειοψηφίας όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στο σύνολο της νεολαίας και του λαού. Τόσο αποφασισμένης εντούτοις, που να ξεπεράσει ακόμα και τις ανασχέσεις για τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση που όλο περίμενε και όλο δεν έβλεπε. Εξ ου και το πολύ συνηθισμένο σύνθημα των ημερών «λαέ, πεινάς, γιατί τους προσκυνάς».

    Ποιος ήταν ο πολιτικός, ιδεολογικός, ηθικός κινητήρας της εξέγερσης; Η νεανική, φοιτητική αριστερά της εποχής. Η οποία ανήκε βέβαια, ή εμπνεόταν, ή επηρεαζόταν από τα παράνομα αριστερά κόμματα και κινήματα -του ΠΑΚ συμπεριλαμβανομένου. Αλλά κατάφερε με όλη την απειρία της να πετύχει μορφές ενότητας, συντονισμού και πάλης που τα μητρικά κόμματα όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά και έβλεπαν με καχυποψία ή και εχθρότητα. Και να φτάσει με τον αυθορμητισμό και το πάθος της σε μια εξέγερση που έμελλε να υπάρξει ιστορική.

    Και ο πολύς κόσμος; Ο πολύς κόσμος κάλυψε εξαιτίας της εξέγερσης σε λίγες μέρες μια πολιτική απόσταση που αλλιώς θα χρειαζόταν χρόνια για να καλύψει. Απαλλάχτηκε από τη χαύνωση του φόβου, δημιούργησε ένα φράγμα αλληλεγγύης, συνειδητοποίησε ότι η χούντα δεν ήταν ανίκητη και οι αγώνες δεν ήταν μάταιοι. Μπορεί η πλειοψηφία να μην έφτασε ποτέ στην εξέγερση, αλλά με το Πολυτεχνείο και μετά απ’ αυτό δεν ήταν πια η ίδια. Και αυτό υπήρξε η αρχή του τέλους της δικτατορίας.

    Ας είναι καλά εκείνα τα παιδιά της αριστεράς που ξεσηκώθηκαν κόντρα στις προβλέψεις των ρεαλιστών, αλλά και στη γκρίνια για «τον λαό που κοιμάται». Οι αντιστασιακοί που κρατούσαν αναμμένο το κεράκι μέσα σε ανέμους φόβου και διωγμών. Οι χιλιάδες φυλακισμένοι και εξόριστοι με το ΟΧΙ τους. Ο Μίκης, η Μελίνα και η διεθνής αλληλεγγύη. Δικό τους έργο ήταν το Πολυτεχνείο, η εξέγερση μιας μειοψηφίας που συγκλόνισε την πλειοψηφία και κλόνισε τη δικτατορία.

    Στο κλίμα των ημερών -γιατί τους προσκυνάς...- ίσως κάτι έχουν να πουν όλα αυτά. Γιατί φυσικά οι πλειοψηφίες κινούν πάντα τον τροχό. Αλλά και πάντα κάποιες μειοψηφίες αφυπνίζουν και εμπνέουν τις (σιωπηλές, φοβισμένες, βολεμένες) πλειοψηφίες. Εάν βέβαια οι μειοψηφίες αυτές επιμένουν αντί να γκρινιάζουν και συντονίζονται αντί να τρώγονται...

    Άρθρο του Θανάση Καρτερού από την "Αυγή"

    Καταθέσαμε 7.989 υπογραφές για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στον πρόεδρο της Βουλής


    To blog μας συμμετείχε στη συγκέντρωση υπογραφών για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, με σύνδεσμο που παρέπεμπε στην αντίστοιχη σελίδα. Από την ομάδα που είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, κυκλοφόρησε το παρακάτω κείμενο:

    Καταθέσαμε 7.989 υπογραφές για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στον πρόεδρο της Βουλής
    "Mην ακουμπάτε στον τοίχο, μη πατάτε στο πεζοδρόμιο ΜΗ !!!!"
    Αυτά ήταν τα λόγια του σκοπού στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου. Τόση απορία σε μάτια αστυνομικού δεν είχα ξαναδεί (ως τότε)
    -Τι είστε εσείς ;;;
    -Τέσσερις άνθρωποι είμαστε πολίτες, είπαμε
    -Δεν επιτρέπεται να είστε εδώ, απάντησε
    -Εδώ που ;
    -Εδώ στο πεζοδρόμιο....
    Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι αστυνόμοι έγιναν 3 
    Οι διαπραγματεύσεις μας για την παραμονή μας στο πεζοδρόμιο συνεχίστηκαν, με ένα διάλογο που γελοιότερος αυτού ίσως να μην υπήρξε ποτέ πριν σε πεζοδρόμιο....
    -Είμαι πολίτης και έχω δικαίωμα να βρίσκομαι στο πεζοδρόμιο.
    -Όχι σε αυτό το πεζοδρόμιο !!!
    -Γιατί ;;;;;
    -Γιατί αυτό το πεζοδρόμιο είναι έξω από το προεδρικό μέγαρο!
    -Είναι ιδιωτικό το πεζοδρόμιο;;;
    -Όχι.
    -Τότε γιατί δε μπορούμε να μείνουμε εδώ ;;
    -Γιατι από εδώ συνήθως δεν περνάει κόσμος.
    Οι τέσσερις γίναμε οκτώ, δέκα κι έφταναν κι άλλοι, με ταξί , μηχανές, πεζοί κρατώντας στα χέρια τους έντυπα με υπογραφές.
    Έντρομος ο σκοπός !!!
    "Κίνηση στο πεζοδρόμιο του προεδρικού μεγάρου.Συνωστισμός για την ακρίβεια."
    Είμαστε πλέον 20 πολίτες και περίπου 30 αστυνομικοί, ένστολοι και μη, εκτός από τον προϊστάμενο ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου που έφτασε με μια μαύρη mercedes και προχώρησε πεζός προς το μέρος μας.
    -Δε μπορείτε να βρίσκεστε εδώ, είπε.
    -Γιατί;;
    -Γιατί δε συνιθίζεται πολίτες να βρίσκονται έξω από το προεδρικό μέγαρο.
    -Θέλουμε να μπούμε μέσα, να καταθέσουμε ένα αίτημα
    (στη θέα του χοντρού φάκελου , πρέπει να κοκκίνησαν τα μάγουλά του αν και είχε ήδη ενημερωθεί ήδη από τους προηγούμενους ότι τον έλεγξαν.)
    -Να πάτε στη βουλή. Εδώ δε μπορείτε να περάσετε.
    Και να χωριστείτε!!! Δε μπορείτε να περπατάτε όλοι μαζί !!!
    -Γιατί;;;;
    -Για να μη φαίνεστε πολλοί!!!!! (ναι το είπε....)
    Μιά κλούβα έφτασε και μια διμοιρία ΜΑΤ μας περικύκλωσε...συνοδεύοντας μας μέχρι τη βουλή...μηχανές ΔΙΑΣ ακολουθούσαν...
    Στην είσοδο της βουλής μας περίμενε άλλη μία διμοιρία (πράσινη αυτή..)
    -Στοοοοπ !!! είπε ο επικεφαλής της, προτάσοοντάς μας το χέρι του, κι ήταν τόσο μα τόσο αξιολύπητο το βλέμμα του, μη ξέροντας πως να αντιμετωπίσει εμάς που δε μπορούσε καν να μας χαρακτηρίσει, πασχίζοντας να συνεννοηθεί με τους ανωτέρους του με δύο ασυρμάτους, ιδρωμένος, απορημένος, χαμένος....
    Ένας από τους επικεφλείς της ασφάλειας της βουλής μας πλησίασε.
    -Ποιοί είστε ;;
    -Πολίτες.
    -Ποιοί ;;
    -Δεν ξέρουμε, δε προλάβαμε να συστηθούμε μεταξύ μας, μας περικύκλωσαν οι συνάδελφοί σας....
    Μακάρι να μπορούσα να φωτογραφήσω το βλέμμα του....δε μπορώ να το περιγράψω με λόγια....
    -Δε μπορείτε να περάσετε. Παραδώστε το σε εμάς και θα το μεταφέρουμε.
    -ΔΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ.
    Μετά από πολλή ώρα διαπραγματεύσεων, αποκλεισμό του πεζοδρομίου, κι άλλους αστυνομικούς , όλων των μονάδων, μας ανακοίνωσε.
    -Τρεις από εσάς μόνο.
    Μετά τον σωματικό έλεγχο, τον έλεγχο των τσαντών μας και του φακέλου με τις υπογραφές,
    τη σημείωση και κράτηση για όσο βρισκόμασταν μέσα στο κτίριο των ονομάτων, αριθμών τηλεφώνων και αριθμών ταυτότητάς μας, βρεθήκαμε τρεις γυναίκες να περπατάμε στους διαδρόμους της βουλής , με τη συνοδεία της ασφάλειας
    -Βγάλτε μας μια φωτογραφία, του είπα.
    απλώς χαμογέλασε.
    -Περιμένετε εδώ , μας είπαν έξω από το γραφείο του προέδρου της βουλής.
    Μετρούσα αντίστροφα από μέσα μου , χαμογελούσα .
    Η γραμματέας του μας υποδέχτηκε με ένα ηλίθιο ειρωνικό χαμόγελο.
    Συνέχισε να το φοράει (ασορτί με το D&G μπλουζάκι της και το m.c.hammer screen saver στον υπολγιστή της ) για όση ώρα της εξηγούσα ότι ο φάκελος περιείχε αίτημα πολιτών για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και των νόμων περί ευθύνης υπουργών, υπογεγραμμένου από πολίτες.
    Μέχρι που...τον άνοιξα....
    Το σαγόνι της κατέβηκε κυριολεκτικά....το βλέμμα της καρφώθηκε κυριολεκτικά στον όγκο των εγγράφων ......δε μπορούσε πλέον να αρθρώσει λέξη....
    Στα μάτια της καθρεφτίστηκε ο αριθμός...7.989 υπογραφές....
    -Θα φέρουμε κι άλλες , της είπα, τις επόμενες μέρες.
    Θέλουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου για να τις επισυνάψουμε.
    Πήρε ένα μικρό χαρτάκι , το σφράγισε και σημείωσε....αρ. πρωτ.3903.
    Στο πεζοδρόμιο, μας χειροκροτήσαμε ,εμείς οι είκοσι, εμάς τους 7.989, φιληθήκαμε κι αγκαλιαστήκαμε...φύγαμε δίνοντας μια υπόσχεση.
    ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΑΜΕ.

    Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ


    Μετά από συντονισμένες ενέργειες και καλή προετοιμασία μηνών , σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε οριστικά , ότι στις 18 Δεκέμβρη 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδη στην Αθήνα (Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600) επιστημονική ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα και το Αρχαίο μας Θέατρο.

    Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Σύλλογό των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Σικυώνα, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στην περιοχή της Σικυώνας δραστηριοποιείται ερευνητικά από το 1996.

    Ο τίτλος της ημερίδας και το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

    Ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα: η έρευνα και οι προοπτικές ανάδειξης μιας άγνωστης πόλης.

    11:00-11:10 Χαιρετισμοί
    11:10-11:30 Ελισσάβετ Σπαθάρη (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΤ): η επανέκθεση του μουσείου της αρχαίας Σικυώνας.
    11:30-11:50 Γιάννης Λώλος (αρχαιολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων ετών στο πλάτωμα της αρχαίας Σικυώνας.
    11:50-12:10 Φανή Μαλλούχου-Tufano (αρχαιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης): Με αφορμή την αρχαία Σικυώνα: σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
    12:10-12:30 Κωνσταντίνος Μπολέτης (αρχιτέκτων-αναστηλωτής, ΤΔΠΕΑΕ-ΥΠΠΟΤ): Ζητήματα αναστήλωσης και χρήσης αρχαίων θεάτρων.
    12:30-13:30 Συζήτηση
    13:30-14:00 Διάλειμμα
    14:00-14:20 Stephen G. Miller (αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley): Το στάδιο της Νεμέας και της Σικυώνας.
    14:20-14:40 Πέτρος Θέμελης (αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης): αρχαία Μεσσήνη: πριν και μετά.
    14:40-15:00 Ειρήνη Γρατσία (αρχαιολόγος, συντονίστρια Μonumenta): H συμβολή των πολιτών στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων.
    15:00-15:30 Γιάννης Λώλος: Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στη Σικυώνα και οι προοπτικές ανάδειξης της αρχαίας πόλης.
    Συμπεράσματα.
    Συζήτηση

    Καλούμε όσα μέλη της ομάδας ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην προετοιμασία και την διοργάνωση της ημερίδας να στείλουν email στο theatro.sikionas@gmail.com η να τηλεφωνήσουν στο 6973403010 .

    Γιάννης Γεωργόπουλος

    ΥΓ : Για την καλύτερη διεξαγωγή της ημερίδας θα πρέπει στο διάλειμμα το μεσημέρι να προσφέρουμε καφέ και κάποιο snack,επειδή όμως τα οικονομικά του συλλόγου είναι πενιχρά (την αίθουσα την προσέφερε δωρεάν το Ευγενίδειο που είναι και χορηγός της ημερίδας) περιμένουμε προτάσεις προκειμένου να βρούμε χορηγό για catering , ακόμη ίσως και κάποιες οικονομικές συννεισφορές μελών.

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ –ΤΕΛΟΣ ΚΙ ΑΡΧΗ

    Οι εκλογές και τα όσα τις συνόδεψαν, τελείωσαν. Το τέλος τους,  μας βρήκε όλους να νιώθουμε  διαφορετικά. Διαφορετικά νιώθουν πλέον οι νικητές, από τους ηττημένους. Διαφορετικά νιώθουν οι υποψήφιοι που εκλέχτηκαν από αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Διαφορετικά τέλος νιώθουν οι ψηφοφόροι που πίστεψαν και υποστήριξαν τον Χ συνδυασμό, από αυτούς που δεν υποστήριξαν κανένα. Διαφορετικά νιώθουν αυτοί που συμμετείχαν στη διαδικασία, από αυτούς που απείχαν. Διαφορετικά νιώθουν αυτοί που απείχαν συνειδητά, από αυτούς που απείχαν για άλλους λόγους. Διαφορετικά εντελώς νιώθουν αυτοί που φεύγουν, από αυτούς που έρχονται.
    Οι εκλογές αυτές έφεραν και μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα για πρώτη φορά!!! Πρώτη φορά εφαρμόζεται ο Καλλικράτης. Πρώτη φορά έχουμε Δήμο Σικυωνίων  με τη μορφή: πρώην Δήμος Σικυωνίων , πρώην Δήμος Στυμφαλίας και πρώην Δήμος Φενεού μαζί. Πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση ανεξάρτητου συνδυασμού με μέλη του από τα προαναφερθέντα μέρη(Σικυώνα, Στυμφαλία και Φενεό). Πρώτη φορά δυσκολεύτηκαν τόσο οι συνδυασμοί να βρουν πρόθυμους πολίτες να συμμετέχουν ως υποψήφιοι. Πρώτη φορά πολύ γρήγορα η «αφ’ υψηλού» , η ειρωνική και η έως «απαξιωτική» στάση των μεγάλων!!! Συνδυασμών (με το χρίσμα των κομμάτων τους) ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μετατράπηκε σε ανησυχία φόβο έως και πανικό. Πρώτη φορά σειρά στελεχών και επί σειρά ετών μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, βρίσκονται εκτός. Πρώτη φορά άνθρωποι που «κινούσαν τα νήματα» και αποφάσιζαν έως και «ετσιθελικά» βρίσκονται «χωρίς νήματα». Πάλεψαν βέβαια με κάθε μέσο (έντιμο και μη, ηθικό και μη, πάνω από το τραπέζι και μη,) να μη χάσουν το «ρόλο τους». Αλλά για ακόμα μια φορά ο «πάνσοφος!!?? ) λαός  άλλα αποφάσισε. Για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν κάτω από το σημερινό καθεστώς.(κρίση, ανεργία, φτώχια, αβεβαιότητα, απολύσεις κ.λ.π.) Πρώτη φορά αναδείχτηκε το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της ΑΠΟΧΗΣ σε αυτό το βαθμό και σε αυτή του την έκταση. (Αλί και τρισαλί σε αυτούς που το εξήγησαν !!! κατά το δοκούν).
    Όμως εκτός από το τέλος, έχουμε και την ΑΡΧΗ. Έχουμε την αρχή μιας νέας Δημοτικής Αρχής η οποία και υποσχέθηκε «μια άλλη θεώρηση» έναν άλλο τρόπο αντίληψης και δουλειάς, προς όφελος των Δημοτών και του Δήμου. Επειδή δε θα είναι εύκολο τίποτα και για κανένα, ας αρχίσουν όλοι , Πλειοψηφία και Μειοψηφία,(μα πρώτα από όλους αυτοί που θα «κινούν τα νήματα»),να σκέφτονται το τι, το πώς και με ποιο τρόπο θα ξεβαλτώσουμε!!!  Αλλοίμονό μας αν και τούτη τη φορά άλλα μας οδηγήσουν αλλού. Περιθώρια νομίζω πως πλέον δεν υπάρχουν. Αν όχι και τώρα=ΠΟΤΕ.
    Αντώνης  Γιάνναρος.