Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Οι ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ άρχισαν και πάλι

Μετά από μία αρκετά επιτυχημένη σεζόν, οι Βραδιές Κινηματογράφου στο Πολιτιστικό Κέντρο ξανάρχισαν, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και θα μας κρατάνε συντροφιά κάθε Τετάρτη μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Η ιδέα των προβολών γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2007 από μέλη του Κέντρου Νέων Κιάτου, οπότε και έγινε τριήμερο αφιέρωμα στον κλασσικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο, στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου. Το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς έγιναν κάποιες προβολές στην αίθουσα του 1ου ορόφου, οι οποίες όμως διακόπηκαν λόγω της πολύ μικρής απήχησης που είχαν, καθώς σχεδόν κανείς δε γνώριζε την ύπαρξή τους.

Με την αποχώρηση από το Κέντρο Νέων των μελών που είχαν αναλάβει τις προβολές, άλλα μέλη ανέλαβαν να συνεχίσουν την ιδέα, με τη βοήθεια των ξένων εθελοντών που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στο Κιάτο, το Δεκέμβρη του 2008. Μετά από κάποιες προβολές σε τυχαίες ημερομηνίες, αποφασίστηκε οι αυτές να γίνονται κάθε Τετάρτη στις 9.30 κι έτσι σιγά-σιγά άρχισε να δημιουργείται ένας πυρήνας φανατικών, οι οποίοι έρχονταν σχεδόν ανελλιπώς κι έδειχναν να το απολαμβάνουν!

Στην πορεία εμφανίστηκαν κι άλλες ιδέες κι έτσι πλέον η επιλογή των ταινιών γίνεται με προτάσεις και ψηφοφορία των συμμετεχόντων, ενώ λειτουργεί και ελεύθερο μπαρ, που στηρίζεται οικονομικά σε μικρές δωρεές του κόσμου.

Η φιλοσοφία της κίνησης αυτής δεν είναι σε καμία περίπτωση εμπορική ή κερδοσκοπική, αλλά έχει σαν στόχο να βγάλει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, να σπάσει τη νοοτροπία «θα παραγγείλω πίτσα και θα χαθώ στην TV ή το internet». Όσοι έρχονται ξέρουν ότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι που επικοινωνούν, δημιουργούνται παρέες και είναι τόπος συνάντησης για αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια και την απαξίωση που νιώθουν όλοι για όλους στη μικρή μας κοινωνία.

Το Κέντρο Νέων δεν υπάρχει πια και οι προβολές ξεκίνησαν για φέτος με πρωτοβουλία 2 ατόμων από τους περσινούς θαμώνες, με στόχο τη δημιουργία ομάδας που θα έχει λόγο και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το περιεχόμενο και τον τρόπο διοργάνωσης των προβολών. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει, δεν έχει παρά να έρθει σε κάποια προβολή. Για φέτος η ώρα έναρξης είναι 9 μ.μ. και η είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη, ενώ για τις ταινίες που προβάλλονται μπορείτε να μαθαίνετε από το blog του Copyleft (copyleft48.blogspot.com), του Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών (sikionioipolites.blogspot.com) και από αφίσες που είναι κολλημένες 2-3 μέρες πριν την προβολή στην είσοδο του Πολιτιστικού και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Πέρα από τις ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, φέτος υπάρχει και η ομάδα προβολών Copyleft, που προβάλλει ταινίες κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Για την προβολή της εβδομάδας μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog και από τις κλασσικές πλέον, ασπρόμαυρες αφίσες που κυκλοφορούν.

Δ. Ηλιόπουλος