Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Και η Δια πραγμάτευση ... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χωρίς να "κλειδώσει" το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα υπάρξει καινέα σύσκεψη την προσεχή εβδομάδα. Προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τα8 δισ. ευρώ, με 3,5 δισ. να υπολείπονται.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι "προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα", κάνοντας λόγο για "συγκρατημένη βεβαιότητα ότι θα τα βρει η κυβέρνηση με την τρόικα μέχρι την Κυριακή".
Ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συναντάται εκ νέου με την τρόικα, σημείωσε ότι "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται", συμπληρώνοντας ότι "ανοιχτά παραμένουν μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους".
Χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση "δύσκολη", επισημαίνοντας ότι "κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα στρώματα. Προσπαθούμε η τρόικα να δεχθεί τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα".
Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει έως την Κυριακή. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει πρόταση στην τρόικα για την εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις: Εάν μέχρι το 2014 η χώρα μας καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει επιπλέον μέτρα για τη διετία 2015-2016.


Κατά τα λοιπά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει1,1 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν φαίνεται ότι έχουν συμφωνηθεί 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και 1,5 δισ. ευρώ από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα. Μαζί με το 1,1 δισ. ευρώ το ποσό του πακέτου βρίσκεται στα 9,1 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Ο Ευ. Βενιζέλος, αφού τόνισε ότι οι αρχηγοί συσκέφθηκαν "με το μυαλό μας στους έλληνες πολίτες", επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ, "όσο εγγυάται την ψήφιση των μέτρων, τόσο αγωνιζόμαστε το πακέτο να είναι το τελευταίο και να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα". Τόνισε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, ενώ άφησε και αιχμές εναντίον του Γ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι έπραξαν "αργά και άκομψα, όσοι μας λένε να έρθουμε να διαπραγματευτούμε".
Ο ίδιος ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι "η τρόικα πολλές φορές έχει διάθεση τιμωρίας". Επίσης, ζήτησε "η παράταση να μας επιτρέψει να κλιμακώσουμε τα μέτρα σε δύο φάσεις, σε δύο διετίες", προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό ετέθη στη σύσκεψη.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι "χρειάζονται περισσότερα φορολογικά έσοδα, από τη φοροδιαφυγή", επικαλούμενος το εθνικό φορολογικό σύστημα. Κάλεσε δε για "εσωτερική ισορροπία του πακέτου", καθώς "δεν είναι δυνατό η ισορροπία να οδηγήσει σε ισοπεδωτικά και οριζόντια μέτρα".
Δηλώσεις Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, αφού δήλωσε ότι "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει τίποτα. Όσοι βιάστηκαν να αναφέρουν ότι έχει τελειώσει, έκαναν λάθος", έστρεψε τα πυρά του εναντίον της τρόικας, λέγοντας: "Πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία και να καταλάβει ότι έχει αντοχές και όρια".

Το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση επιδιώκει τα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24-25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν το Eurogroup.

Παράλληλα, στόχος του Μαξίμου είναι η πλήρης τήρηση του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός να θέσει επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Ηλεκτρισμός...

Οι σχέσεις ΥΠΟΙΚ και τρόικας χαρακτηρίζονται από ένταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη της Τετάρτης σημειώθηκε μίνι επεισόδιο.

Ο Πόουλ Τόμσεν κατέθετε διαρκώς ενστάσεις σχετικά με το δημοσιονομικό όφελος από τις μεταρρυθμίσεις, όπως στο δημόσιο τομέα, και άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά οργισμένος: "Δεν έχω άλλα". Ο Τόμσεν φάνηκε να εκνευρίζεται με αποτέλεσμα να παρέμβουν οι λοιποί της τρόικας, Μορς και Μαζούχ.

Κατά τα λοιπά, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση ενημέρωση του Γ. Στουρνάρα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.



Σύμφωνα με το "Βήμα" τα μέτρα που θεωρούνται κλεισμένα είναι τα εξής:

- Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

- Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.

- Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

- Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

- Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

- Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.

- Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

- Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

- Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

- Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

- Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

- Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

- Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν αν ασφαλισμένο.

- Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών.

- Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.
- Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία. 

- Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων. 

- Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

- Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.