Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μεγάλη νίκη των ενεργών πολιτών

Τέλος η διοχέτευση κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό


Ένας σκληρός κι επίμονος αγώνας 22 χρόνων έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Η κόκκινη λάσπη, απόβλητο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που διοχετευόταν στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου επί 65 χρόνια, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
Ήδη το 1/4 του βυθού είχε καλυφθεί από την κόκκινη λάσπη που νέκρωνε το οικοσύστημα. Η επόμενη δέσμευση της εταιρείας είναι η απορρόφηση της κόκκινης λάσπης από τον Κόλπο της Αντίκυρας, που υπολογίζεται σε μερικά εκατομμύρια τόνους και η οποία, αν παραμείνει, θα τροφοδοτεί όλο τον Κορινθιακό για μερικές δεκαετίες ακόμα. Τώρα υπάρχει ελπίδα το οικοσύστημα να ξαναβρεί τη ζωή του, αφου τα ιζήματα των ποταμών σε λίγα χρόνια θα καλύψουν το τοξικό απόβλητο.
Εικοσιδύο χρόνια δώσαμε μάχες με συνέπεια, επιμονή και υπομονή. Και το ποθούμενο ήρθε να μας δικαιώσει. Η νίκη αυτή είναι τεράστιας σημασίας και κερδήθηκε χάρη στους αγώνες όλων των ενεργών πολιτών. Είχαμε δηλώσει ότι καμία μάχη δε χάνεται, εκτός από αυτή που δε δόθηκε.
Μετά τη νίκη κατά του λιθάνθρακα έρχεται η νίκη για την κόκκινη λάσπη. Οι ενεργοί πολίτες δεν εφησυχάζουν. Το κεφάλαιο είναι σαν τη Λερναία Υδρα: ένα κόβεις, δύο φυτρώνουν. Τα εργοστάσια ενέργειας με φυσικό αέριο και η Θίσβη είναι μπροστά μας. ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!

ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ - Βασ. Κελλάρης