Όπως είναι φυσικό η Π. Πελοποννήσου, με ανακοίνωση της, χαιρετίζει την απόφαση των δημάρχων για χωροθέτηση και τονίζει πως η απόφασή τους κινείται στο πλαίσιο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, μια διαδικασία η οποία «αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας». Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, οι θέσεις της χωροθέτησης «θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας».
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, o περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απέστειλεεπιστολή στην επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ζητώντας της να ελέγχει εάν υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ στην περιφέρεια, οι οποίοι έπρεπε να κλείσουν από 30/6.
Πού θα γίνουν οι μονάδες του ΦοΔΣΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπάρξουν πέντε επιπλέον μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων, πέραν του Δ. Πύλου και του Δ. Ερμιονίδας, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr:
Στο νομό Αργολίδας, στο Δήμο Άργους-Μυκηνών (συν τη μονάδα με το δεματοποιητή στο Δ. Ερμιόνης).
Στο νομό Αρκαδίας, στο Δήμο Τρίπολης, όπου είναι και η έδρα του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και του προέδρου του, δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη (για την κάλυψη του Δ.Τρίπολης, καταρχήν).
Στο νομό Κορινθίας, στο Δήμο Νεμέας (πρόθεση εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με την προϋπόθεση ανταποδοτικού οφέλους και επιστροφής του RDF).
Στο νομό Λακωνίας, στο Δήμο Ευρώτα. και στη θέση Σκάλα. (πρόθεση του δήμου είναι η εξυπηρέτηση και άλλων Δήμων με ανταποδοτικά οφέλη).
Στο νομό Μεσσηνίας, στο Δήμο Καλαμάτας (εδώ οι προτάσεις των μεσσήνιων δημάρχων για τους χώρους), όπου είναι και η έδρα του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δημάρχου Παναγιώτη Νίκα(συν τη μονάδα στο Δ. Πύλου)
Στις μονάδες, θα λειτουργεί κομποστοποιητής για τα οργανικά υλικά, τα οποία -αφού γίνουν κομπόστ- θα μπορούν να πωληθούν ως λίπασμα, ΚΔΑΥ - ανακύκλωση υλικών (σίδερα, πλαστικά, γυαλί κτλ). Τα ανόργανα υλικά θα γίνοται «πέλετ», τα οποία και αυτά μπορούν να πωληθούν στη βιομηχανία ως καύσιμη ύλη. Στο σημείο αυτό, το ρόλο του θα παίζει και ο δεματοποιητής μέσω του οποίου τα «χρήσιμα» σκουπίδια θα γίνονται δέματα και θα μπορούν να αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τι ζητεί ο ΦοΔΣΑ από τον Περιφέρεια Πελοποννήσου
Συμμετοχή του προέδρου και αντιπροέδρου του ΦοΔΣΑ σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του RDF και σε καμία περίπτωση μόνο με τη δεματοποίηση σύμμεικτων.
Η προσωρινή διαχείριση να γίνεται σε επίπεδο νομού και σε δύο μονάδες ανά νομό, με την υποστήριξη μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αγοραστεί ή θα ενοικιαστεί από την περιφέρεια ή το ΥΠΕΚΑ.
- Αντιγραφή από : aftodioikisi.gr