Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

«Διυλίζουν τον κώνωπα…και καταπίνουν την κάμηλον…»


Χρονογράφημα 
«Διυλίζουν τον κώνωπα…και καταπίνουν την κάμηλον…» 

Ώρα 9:00 το βράδυ∙ παρκάρει φουριόζα στο μόνο ελεύθερο σημείο που βρίσκει μπροστά της, δίπλα ακριβώς στο TAKOYNI EXPRESS, ελέγχει βιαστικά, δεν ενοχλεί, δεν παρεμποδίζει την κυκλοφορία, άλλωστε τα μαγαζιά κλείνουν και σε 10 λεπτά το πολύ θα ‘χει φύγει.
Κατηφορίζει τη Μαυρούλια με βήμα ταχύ, αγχωμένη μη και δεν προφτάσει το BAZAAR ανοιχτό, για να παραλάβει το ήδη πακεταρισμένο και πληρωμένο δώρο για το γάμο…Έλα όμως που παρασύρθηκε θαυμάζοντας τους χαριτωμένους ξύλινους Αη - Βασίληδες, τα γιορτινά αστεράκια, τη μικροσκοπική φάτνη, τους ανέμελους χιονανθρώπους, αληθινά έργα τέχνης, χριστουγεννιάτικες προσφορές, 50% έκπτωση, μεσούντος του θέρους και του καύσωνος…σκέτη πρόκληση σε χαλεπούς καιρούς…Το κατάστημα σε λίγο κλείνει, αλλά η ιδιοκτήτρια αδερφή ψυχή μεγάλη…πωπώ πώς πέρασε η ώρα!…
Ώρα 9:40∙ ανηφορίζει τώρα τη Μαυρούλια αργά (βαρύ το φορτίο). Πώς άλλαξε έτσι το τοπίο – άκρα του τάφου σιωπή στο δρόμο βασιλεύει – δύο μονάχα ανθρώπινες παρουσίες, ο άντρας βάφει τους εξωτερικούς τοίχους του γωνιακού σπιτιού, η γυναίκα τού κρατάει συντροφιά… Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή το βλέμμα της πέφτει στο μοναδικό όχημα στην άκρη – άκρη του πεζόδρομου, παράνομα σταθμευμένο βέβαια, το αυτοκίνητό της! Δεν είναι δυνατόν! !Ανοιγοκλείνει τα μάτια, δεν το πιστεύει αυτό που βλέπει, του λείπουν οι πινακίδες!! Μα πώς είναι δυνατόν; Πώς είναι δυνατόν; Τέτοια ώρα; Αυτόματα λειτουργούν οι συνειρμοί…

Εικόνες έρχονται μπροστά της από τα πεζοδρόμια της Παλαιάς Εθνικής Οδού με τα παρκαρισμένα στη σειρά Ι.Χ. τις πρωινές ώρες αιχμής, τα κορναρίσματα, τις ουρές των αυτοκινήτων, εικόνες από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας, ελεύθερο πάρκινγκ, οδός Κλεισθένους! Ε! Όχι! Όχι! Ποτέ, μα ποτέ δεν εντόπισε μία – έστω – μαζική αφαίρεση πινακίδων…Μπράβο τους!! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο αστυνομικό όργανο για τον εξαιρετικό ζήλο! Όλα έγιναν μέσα σε 30 λεπτά! Διαβάζει την κλήση: «Σε περιπολία» ίσως κατόπιν καταγγελίας (;) «ώρα 9:30…οδηγός ΑΠΩΝ…πρόστιμο…με αφαίρεση πινακίδων για 10 ημέρες». Μπράβο! Ταχύτατη εξυπηρέτηση! Ούτε ένοπλη ληστεία… να ’τανε, βρε παιδιά! Συγχαρητήρια και στον υπερευαίσθητο – ενδεχομένως – συμπολίτη μας! Μα τι λέτε; Εδώ πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας!

Ωστόσο, για να λέμε : «το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι», ο τόπος μας έχει ανάγκη από υπεύθυνους και πραγματικά ευαίσθητους πολίτες, οι οποίοι με θάρρος να καταγγέλλουν όχι μόνο μικρής σημασίας τροχαίες παραβάσεις, αλλά και τις σοβαρές παραβάσεις καθήκοντος καθημερινά, στις Εφορίες, στις Πολεοδομίες, στα Δημόσια Νοσοκομεία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία του Κράτους και πάει λέγοντας… μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων!! Εξάλλου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αυτό κάνουν: «διυλίζουν τον κώνωπα…και καταπίνουν την κάμηλον…»!!!


Έφη Κουρούβανη