Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση-τρόικα αποφάσισαν περαιτέρω εξόντωση των πολιτών "σε καλό κλίμα"

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας-κυβέρνησης. Τη "σκυτάλη" τώρα παίρνει ο πρωθυπουργός με τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών να συνεχίζονται Δευτέρα και Τρίτη.Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα έχουν συμφωνήσει σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτικών του πακέτου των μέτρων των 11,5 δις ευρώ διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας επιβεβαιώνοντας επίσης το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά να συμπεριληφθούν τόσο στον προυπολογισμό του 2012 όσο και στο πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι όλα θα έχουν οριστικοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup.Σημειώνεται ότι η τρόικα που μετά τη χθεσινή συνάντηση θα αναχωρήσει από την Αθήνα πρόκειται να επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα ανέφεραν ότι «Η διαδικασία για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά»

Για τα μέτρα του 2013-14, ανέφεραν ότι «το τελευταίο 10ήμερο, έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα Υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό- μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει – και είναι σημαντικό – σε μια σειρά πολιτικών».
Όπως διευκρίνιζαν, στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν στην τρόικα κάποιες νέες προτάσεις. «Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της δόσης. «Ισχύει αυτό που έχει πει και ο κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της χθεσινής σύσκεψης τέθηκαν και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς και το θέμα της ύφεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ. ΄Εγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της κατάρτισης του νέου προυπολογισμου το Σεπτέμβριο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα πρέπει να ενσωματωθεί σ’ αυτόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο του Έθνους της Κυριακής όσο και του Βήματος, το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια, κατάργηση ή ψαλίδισμα του εφάπαξ, περικοπή πολλαπλών συντάξεων ενώ χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι έχουν άλλα εισοδήματα. Επίσης, μειώνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ μέχρι 35%, ενώ απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι. Σύμφωνα με το Βήμα, για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αλλα και η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.
Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι»
μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.