Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Προβληματισμοί εν' όψει των Δημοτικών Εκλογών

Αγαπητοί συμπολίτες τον Νοέμβρη που έρχεται έχουμε Δημοτικές Εκλογές και μάλιστα στους καινούργιους Δήμους, όπως έχουν διαμορφωθεί με το σχέδιο Καλλικράτη, oι οποίοι πλέον μεγεθύνονται και παίρνουν πάνω τους μεγάλες οικονομικές δραστηριότητες. Θα έχουν έσοδα από φόρους που θα επιβάλουν στους δημότες και θα πληρώνουν το κόστος πολλών υπηρεσιών οι οποίες πλέον έρχονται στα χέρια του Δήμου π.χ. επισκευές σχολικών κτιρίων κ.λ.π. Το ερώτημα είναι εάν με την οργάνωση που έχουν σήμερα οι Δήμοι μπορούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα που τίθενται μπροστά τους στην αναβαθμισμένη με τον Καλλικράτη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα σταθούμε στην λειτουργία του Δήμου όπως έχει σήμερα (όχι στα πρόσωπα) και θα προσεγγίσουμε τα πράγματα σε μία άλλη λογική από το πώς γίνεται σήμερα. Είναι σίγουρο ότι το καινούργιο ξενίζει πλην όμως δεν γίνεται και αλλιώς. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά.
Σήμερα όλα τα μέλη του πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υπεύθυνα σε κάποιους τομείς (υπηρεσίες) του δήμου. Από ότι ξέρουμε οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται ταυτόχρονα στις υπηρεσίες που ήδη εργαζόντουσαν ( τράπεζες, εφορία. ελεύθεροι επαγγελματίες ) και συμμετέχουν στα κοινά μετά την δουλειά τους ή κλέβοντας κάποιες ώρες από την δουλειά τους. Γι αυτές τους τις υπηρεσίες αμείβονται με Ε 1.000 ή Ε 2.000 ή ακόμα και παραπάνω κάθε μήνα , ποσόν μάλιστα το οποίο δεν μπαίνει στην φορολογική τους δήλωση για να φορολογηθούν όπως συμβαίνει με εμάς. Όσον αφορά τον έλεγχο στον οποίο υπόκεινται για το έργο που παράγουν, πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνεται η δουλειά τους από συναδέλφους τους οι οποίοι και αυτοί επίσης αμείβονται. Μόνο συμψηφισμοί μπορεί να γίνουν σε τυχόν υστερήσεις ή λάθη. Ακόμα πιστεύουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στην διαχείριση της εταιρείας που λέγεται Δήμος γιατί αυτή η εμπλοκή δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες (π.χ. εάν με ψηφίσεις θα σου κάνω αυτό που μου ζητάς). Τέλος βρίσκω ότι δεν είναι σωστό να αναφερθούμε σε μίζες που λέγεται ότι δύνονται για δημοτικά έργα, πράγμα το οποίο άλλωστε δεν αποδεικνύεται.
Πλην όμως με το σύστημα όπως έχει σήμερα, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν σοβαρά Οικονομικά κίνητρα να εκλεγούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να κατεβαίνουν στον Δήμο συμπολίτες μας οι οποίοι θα έχουν την διάθεση μόνο για Κοινωνική Προσφορά και αυτό θα γίνει μόνο και εφόσον πάψουν να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε αυτόν.
Με την επιστολή μου αυτή στην εφημερίδα σας καταθέτω μία πρώτη σκέψη για συζήτηση. Με βάσει τη σκέψη αυτή το έργο που υποτίθεται ότι παράγουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, θα μπορούσαν να το παράγουν έμμισθοι υπάλληλοι τεχνοκράτες με προσόντα, οι οποίοι να προσλαμβάνονται με αξιοκρατικές διαδικασίες για να εκτελούν τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής στην οποία και να απολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προφανώς αναφέρομαι σε τεχνοκράτες που δεν θα έχουν καμία πολιτική εξουσία. Το κόστος της αμοιβής των θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερο από τις αμοιβές των δημοτικών συμβούλων και το έργο που θα παράγουν μπορεί να είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο, μιας και πρόκειται για επαγγελματίες.
Με αυτή την λογική δεν καταργούμε την Δημοτική Αρχή η οποία άλλωστε επιλέγει τα έργα που πρέπει να γίνουν, μόνο που παύουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να αμείβονται υλοποιώντας τις δικές τους επιλογές ελεγχόμενοι μάλιστα από συναδέλφους τους .Με την βοήθεια τεχνοκρατών, καταργούμε τυχόν συναλλαγές και διαπλοκή της Δημοτικής Αρχής με εργολάβους και πολίτες. Σκοπός μας είναι να αναβαθμίσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, να γίνουν επιτέλους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πολιτικά πρόσωπα και όχι επαγγελματίες διαχειριστές μηνιαία αμειβόμενοι, με ότι αυτό συνεπάγεται … Άλλωστε μέχρι πρόσφατα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν αμείβονταν, τώρα τελευταία άλλαξε ο νόμος και γίνανε σαν τους Βουλευτές. Ο ρόλος τους πρέπει να είναι θεσμικός, να ορίζουν τους κανόνες και να φροντίζουν για την διαφάνεια. Δεν είναι δυνατόν να αναλώνονται στον ρόλο επιχειρηματία. Πρέπει να βάλουμε τάξη, να κάνουμε θεσμικές αλλαγές, για να μην γίνουν και στους δήμους τα εγκλήματα που έκαναν οι πολιτικοί στην διαχείριση του χρήματος του Ελληνικού λαού.
Τελειώνοντας πιστεύω ότι καλά θα ήταν μέσα από την εφημερίδα σας να γίνει μια συγκέντρωση των πολιτών να συζητηθεί αυτό το θέμα , να συσταθεί μία επιτροπή και να καλέσει σε δημόσια συζήτηση τους υποψήφιους δημάρχους για να δεσμευτούν στο τι πρόκειται κάνουν εάν εκλεγούν.
Κ.Φραγκόπουλος