Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στον καιρό των «ανεξάρτητων» υποψηφίων

«Ανεξάρτητος». Ίσως η πιο δημοφιλής λέξη σ’ αυτούς τους προεκλογικούς καιρούς, αλλά και εξ ίσου, εκούσια η ακούσια, παραπλανητική, η οποία χρησιμοποιείται από όλους ανεξαίρετα τους υποψήφιους ηγέτες του δήμου μας, για να χαρακτηρίσουν είτε τον εαυτό τους είτε τον συνδυασμό τους, θέλοντας να πουν στους πολίτες-ψηφοφόρους …..τι άραγε; Τι περιεχόμενο δίνουν στη λέξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ;

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
από ιδεολογίες; Μα δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα, να βαδίζει κανείς και να δρα με γνώμονα ιδεολογικές αρχές, αρκεί να είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
από «κυκλώματα συμφερόντων»; Μα θα πρέπει να το αποδεικνύει η πρακτική του! Γιατί, για παράδειγμα, πόσο «ανεξάρτητος» από κυκλώματα μπορεί να είναι ένας υποψήφιος, όταν στο παρελθόν από παρόμοιες θέσεις εξουσίας και διοίκησης δεν έχει εφαρμόσει νόμους που και ο ίδιος ψήφισε , συμβάλλοντας έστω και με την ανοχή του στην διαιώνιση παρανομιών (πχ παράνομες κατασκευές , παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων όπως πεζοδρόμια, παράνομες ρίψεις σκουπιδιών ).
Η πόσο «ανεξάρτητος» από συμφέροντα μπορεί να είναι ένας υποψήφιος δήμαρχος όταν φτιάχνει τον συνδυασμό του «συρράπτοντας» πρόσωπα, όχι με γνώμονα τις κοινές θέσεις και απόψεις τους για την αυτοδιοίκηση ( αφού κάποιοι από αυτούς έχουν συγκρουστεί σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια), αλλά με γνώμονα τον αριθμό των ψήφων που θα φέρουν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
από κομματικούς μηχανισμούς; Και βέβαια δεν είναι κακό ένας υποψήφιος να έχει πολιτική ή κομματική τοποθέτηση. Πόσο ανεξάρτητος όμως κομματικά μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που «καταθέτει» την υποψηφιότητα του, την διάθεσή του δηλαδή να υπηρετήσει τους συμπολίτες του, στην κρίση μιας κομματικής ηγεσίας, υπό την επίφαση δημοκρατικότητας μιας δημοσκόπησης (gallop) που διενεργεί η ηγεσία, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ούτε τις ερωτήσεις αλλά ούτε και τις απαντήσεις των πολιτών (τις οποίες η ηγεσία δεν δημοσιοποιεί);
Η πόσο ανεξάρτητος κομματικά είναι κάποιος υποψήφιος, ο οποίος τις όποιες ενστάσεις και διαμαρτυρίες του για μη δημοκρατικές διαδικασίες τις «κάνει γαργάρα» στο όνομα του κομματικού συμφέροντος με η χωρίς «αντίτιμο»;
Αλλά και μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξάρτητος κομματικά αυτός που το πολιτικό του παρελθόν δεν είναι τίποτα άλλο από μια «βόλτα» από χώρο σε χώρο και από συνδυασμό σε συνδυασμό προς «αναζήτηση καλυτέρας τύχης»; Αυτός δεν είναι ανεξάρτητος από κόμματα, αλλά από αρχές!
Τέτοιοι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι, φίλοι συμπολίτες-ψηφοφόροι, να μας λείπουν καλύτερα! Από τέτοια «ανεξαρτησία» προτιμώ την εξάρτηση όχι από μηχανισμούς, αλλά από πλαίσια αξιών και τη γνώμη ενεργών δημοτών-ψηφοφόρων.
Από όλα τα άλλα, ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ!!

Κ.Μαυραγάνη