Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλή κοροϊδία


Αν «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», τότε τι μπορεί να αναμένει εκείνος που οδηγείται σε περαιώσεις χρεών διαφόρων μεγαλοφοροφυγάδων, φοροκλεπτών έως και απατεώνων του κοινού ποινικού δικαίου που εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια;
Οσο κι αν αντιλαμβάνεται κάποιος την πρεμούρα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους και να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει την επιβράβευση εκείνων οι οποίοι, από... πεποίθηση, εμφανίζονται ασυνεπείς απέναντι στο κράτος με τη σιγουριά ότι, αργά ή γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα τους χαρίσουν τα πολλά.

Με μια ρύθμιση ή περαίωση που βαφτίζεται κάθε φορά τελευταία, εκείνοι θα βγουν κερδισμένοι. Ως εκ τούτου, όποιες διευκρινίσεις και αν κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους εκδότες ή παραλήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, όσο και αν αποφεύγει, με τις επαναδιατυπώσεις των κρίσιμων διατάξεων του νομοσχεδίου για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, τη «ρετσινιά» ότι επιδιώκει να ευνοήσει συγκεκριμένα, γνωστά στους παροικούντες την Αττική, μεγαλολαμόγια, το βέβαιο είναι ότι δεν απαλλάσσεται από τη «ρετσινιά» της ασυνέπειας ως προς όσα ο ίδιος και το κόμμα του έλεγαν για τις περαιώσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες έχουν βαρεθεί πλέον να ακούνε τις κούφιες διακηρύξεις, εν είδει απειλής, για δήθεν «τελευταία φορά» που ευνοεί τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος. Και είναι δικαιολογημένη η αντίδραση των συνεπών φορολογουμένων, οι οποίοι δεν έτυχαν ούτε μιας επιβράβευσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αντίθετα, παραμένουν τα μεγάλα κορόιδα. Υφίστανται διπλή κοροϊδία όταν βλέπουν καθημερινά τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ να περιφέρεται στα κανάλια και να διαφημίζει (ή να αυτοδιαφημίζεται) ότι συνέλαβε τους μεγάλους φοροφυγάδες και την ίδια στιγμή το υπουργείο να παραδέχεται αδυναμία στην κάλυψη των φορολογικών στόχων.

(Άρθρο της Ντόρας Ναϊλιάνα, από την Ελευθεροτυπία, 30/9/10)