Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Τι Παπάγος τι Πλαστήρας!

Ή πώς η επιμονή στα ίδια και στα ίδια πρόσωπα μπορεί τελικά να ενεργοποιήσει τους πολίτες.
Του Σωτήρη Μενούνου*

Το σύνθημα "Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας" ειπώθηκε σε μία ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1952. Σήμερα, 48 χρόνια αργότερα, έναν άλλον Νοέμβρη, σε μία πιο περιορισμένη κλίμακα, στο δήμο Σικυωνίων, μοιάζει να ταυτίζεται το σύνθημα με την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση. Μόνο τα ονόματα αλλάζουν...

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν είδα τα ίδια πρόσωπα που μεσουρανούν -ή παρασκηνιακά δρουν- στην πολιτική σκηνή του Κιάτου και του δήμου Σικυωνίων, επί μία 30ετία να έρχονται εκ νέου, να διεκδικούν να αναλάβουν τα ηνία του νέου διευρυμένου δήμου. Αναρωτήθηκα γιατί αυτός ο αέναος-φαύλος κύκλος. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχουν προσφέρει. Κάθε άλλο. Όμως, κάθε αρχή -ή Αρχή- πρέπει να έχει ένα τέλος. Όχι να επανέρχεται με άλλο κουστούμι, με άλλη γραβάτα. Πρέπει να γνωρίζει να βάζει μία αξιοπρεπή τελεία στον κύκλο της.

Η εποχή μας, η Νέα Εποχή όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, απαιτεί εγρήγορση.
Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, οι νέοι είναι αναμφίβολα αυτοί που πλήττονται περισσότερο ίσως από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Είναι αυτοί που καλούνται να ζήσουν χωρίς καμία βεβαιότητα. Οι δημοτικές εκλογές μας δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουμε. Αυτή τη φορά πρέπει να αλλάξει κάτι.

Πρέπει να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Δεν θα μας χαριστεί τίποτε. Θα το κερδίσουμε με την αξία μας, διότι η νέα γενιά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μορφωμένη, έχει παγκόσμιο βλέμμα, είναι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, έχει οικολογικές ανησυχίες και σίγουρα τις δυνάμεις και την όρεξη για τον αγώνα της ανασυγκρότησης.
Οι τρεις παλιοί δήμοι συνενούμενοι στο νέο δήμο Σικυωνίων έφτασαν στην ενηλικίωσή τους. Η κοινωνία μας είναι ώριμη να κάνει το βήμα της προς το μέλλον, οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι ώρα για να αφήσουμε τους κηδεμόνες πίσω.
Ξέρω ότι ο αγώνας είναι δύσκολος και η εκλογή μου ίσως ακόμα δυσκολότερη, ωστόσο είναι μια καλή αφορμή για όλους που θέλουν ενεργή ενασχόληση με τα κοινά.

Το μεγάλο στοίχημα για όλους και κυρίως για τους νέους είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας, να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε συλλογικά, ομαδικά, ώστε πραγματικά οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας να έχουν μια αίσια κατάληξη. Οι μεγάλες ανατροπές που απαιτούνται, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, δεν μπορούν να επιτευχθούν από μεμονωμένα άτομα. Απαιτείται συλλογικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Απαιτείται συμμαχία. Μία Συμμαχία Νέων Σικυωνίων!

* Ο κ. Σωτήρης Μενούνος είναι υποψ. δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Σικυωνίων με τον συνδυασμό του Σπ. Σταματόπουλου ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ.