Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Φίλοι συμπολίτες,

Το Σάββατο 9-10-2010, μετά από συναντήσεις προβληματισμού και συζήτησης ενεργοί πολίτες βάσης, των περιοχών Σικυωνίας, Στυμφαλίας και Φενεού, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αποφασίσαμε την ίδρυση της αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών».

Η ίδρυση αυτή ήταν αποτέλεσμα:

  • της διαπίστωσης της αδιέξοδης και αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα διοίκησης του δήμου που έχει δημιουργήσει την σημερινή απογοητευτική κατά την άποψη των δημοτών εικόνα του δήμου μας, με σημαντικά ζητήματα άλυτα, με μια καθημερινότητα που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και τους πολίτες έξω από κάθε διαδικασία διαμόρφωσης θέσεων και λύσεων για τα προβλήματα του χώρου μέσα στον οποίο ζουν.
  •  της ανάγκης μας να εκφράσουμε μια άλλη αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, μακριά από τα δημαρχοκεντρικά μοντέλα που οι διοικήσεις του δήμου εφαρμόζουν μέχρι σήμερα, αλλά με τον πολίτη ενεργό όχι μόνο με την ψήφο του, αλλά και με λόγο, στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο των αποφάσεων.

Σκοποί της κίνησης είναι:
  • να ασκεί εποικοδομητική κριτική στην πολιτική της δημοτικής αρχής του δήμου Σικυωνίων.
  • να παρεμβαίνει στο έργο της με κατάθεση προτάσεων, θέσεων και ιδεών.
  • να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με φωνή και άποψη γύρω από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η λειτουργία της θα είναι συλλογική, μακριά από τις λογικές των προσωποπαγών και συγκεντρωτικών σχημάτων με ένα οργανωτικό σχήμα που θα αποφασιστεί συλλογικά με στόχο να αξιοποιείται η κάθε πρόταση και άποψη των πολιτών.

Βασικές θέσεις & αρχές της κίνησης είναι:
  • Η ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης από κάθε πολιτική και οικονομική εξουσία.
  • Η αντίθεση στη λογική του κομματικού χρίσματος. Πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναδείξουν τους καλύτερους ηγέτες τους μέσα από την ενεργή βάση τους και δεν χρειάζονται κομματικούς πάτρωνες. Αναγνωρίζουμε το ρόλο των κομμάτων, όμως επιθυμούμε η σχέση μας μ’ αυτά να οικοδομείται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ειλικρινούς συνεργασίας και της διακριτότητας των ρόλων.
  • Η προσπάθεια για δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών στη βάση θέσεων, αρχών και στόχων.
  • Η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης με ταυτόχρονη ανάπτυξη πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων και προώθησης προγραμμάτων σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Η αντίσταση στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όταν αυτά βλάπτουν τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Πιστεύουμε στη συνεργασία του δημοσίου και των ενεργών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μόνο όταν αυτή αποβαίνει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της.
  • Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων από αδηφάγες επιχειρηματικές δραστηριότητες έτσι ώστε να παραμένουν χώροι στους οποίους οι πολίτες μπορούν ν’ αναπνεύσουν, να περπατήσουν, να διαδηλώσουν, να διασκεδάσουν, να γνωριστούν κ.λ.π.
  • Η προώθηση της κοινωνίας της αλληλεγγύης, που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και την έλλειψη κοινωνικών αποκλεισμών.
  • Η διεκδίκηση λύσεων που να βασίζονται στον δημοκρατικό σχεδιασμό και στον κοινωνικό έλεγχο, μέσω των θεσμοθετημένων λαϊκών συνελεύσεων και άλλων διεργασιών.
  • Σταθερός προσανατολισμός μας τα λαϊκά στρώματα, οι συνοικίες της πόλης, τα χωριά & γενικώς όσοι βιώνουν την εγκατάλειψη και τον αποκλεισμό.
  • Η αντίληψη ότι οι αιρετοί δεν είναι πρόσωπα που τους δίνουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση να χειριστούν όλα τα θέματα ερήμην μας, αλλά εκφραστές μιας βάσης στην οποία λογοδοτούν και προχωρούν μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
  • Ο «Πραγματικά Ανοιχτός Δήμος», στον οποίο ο πολίτης θα γνωρίζει τι ξοδεύεται, πού και γιατί και δε θα υπάρχουν «σκιές» πίσω από τις όποιες αποφάσεις.
  • Η πίστη μας στην κινηματική δράση για την ανατροπή πολιτικών που έχουν αρνητικές συνέπειες για την Τ.Α. και τους πολίτες, όπως π.χ. είναι το μνημόνιο.

Η δημοτική κίνηση δεν πρόκειται να κατέλθει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, διότι δεν επιθυμεί να λειτουργήσει μόνο κάτω από συναισθήματα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης και θυμού, τα οποία πηγάζουν τόσο από το έλλειμμα δημοτικής αρχής, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο δήμο μας, όσο και από το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα ζητούν τη ψήφο των συνδημοτών μας έχουν στηρίξει κόμματα, τα οποία έλαβαν επώδυνα μέτρα για τους πολίτες και εφάρμοσαν πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος της αβύσσου.

Αντίθετα επιθυμία όλων είναι να ωριμάσει η αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας κίνησης και προπάντων να υπάρξει η διάθεση για συλλογική δράση και λειτουργία. Επιθυμούμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότεροι πολίτες, να προετοιμαστούμε και να εργαστούμε συστηματικά. Δεν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στις επόμενες εκλογές, αλλά στην παρουσία μας τα επόμενα χρόνια στη μάχη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και οι πολίτες της. Πιθανή κάθοδος σε μελλοντικές εκλογές θα καθοριστεί από την πραγματική παρουσία της κίνησής μας τα χρόνια που έρχονται. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημά μας είναι δύσκολο και ότι δεν έχουμε εκ των προτέρων εξασφαλισμένη την επιτυχία. Σίγουρα όμως αξίζει η προσπάθεια, αξίζει να το ξεκινήσουμε συλλογικά.

Σε ότι αφορά τις επικείμενες εκλογές είναι αυτονόητο ότι δε θα υποδείξουμε σε κανέναν τι θα ψηφίσει.

Μετά τις εκλογές, φίλοι συμπολίτες, σκοπεύουμε σε άμεση επικοινωνία μαζί σας να αποσαφηνίσουμε και να τεκμηριώσουμε όλες τις θέσεις μας.



Αγαπητοί συμπολίτες,

Ο τόπος μας, ο δήμος Σικυωνίων, μας χρειάζεται όλους και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε περισσότερη αξία από μια απλή ψήφο.

Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Όλοι μαζί ας αποφασίζουμε γι αυτήν, για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(με την Π.Ε.Π. μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail: prenp@gmail.com)