Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο νέος δήμος και η διαχείριση των δασών

Με πρωτοβουλία Συλλόγων εθελοντών δασοπροστασίας  και πυρασφάλειας των δήμων Σικυωνίων, Στυμφαλίας και Φενεού ,οργανώθηκε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Ψάρι την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου . Η παρουσία και οι παρεμβάσεις του Δ/ντή δασών κ. Παν. Καλλίρη καθώς και του Διοικητή της πυροσβεστικής κ. Παν. Σωτηράκου βοήθησαν σε μια κουβέντα εποικοδομητική και χρήσιμη που αφορούσε το συντονισμό των ενεργειών από μέρους των οργανωμένων εθελοντικών ομάδων απέναντι στο νέο διευρυμένο δήμο με κέντρο το δάσος και την προστασία του.
Πώς ο νέος δήμος θα διαχειριστεί 250.000 δασικά στρέμματα μιας και ο ρόλος του Δασαρχείου συρρικνώνεται και μέρος των αρμοδιοτήτων του περνούν στην τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη;
Χρειάζεται συντονισμός ενεργειών ,οργάνωση ,εξοπλισμός ,οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει τεχνογνωσία ,εμπειρία και πολλή διάθεση για αποτελεσματικό έργο.
 Ο Φενεός και η Στυμφαλία όπως επισημάνθηκε αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα με μεγάλα αποθέματα νερού άριστης ποιότητας. Είναι μια κλειστή υδρολογική λεκάνη που αξίζει να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί.
Τα εθελοντικά κλιμάκια της περιοχής είναι έτοιμα να προσφέρουν σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση με απαραίτητη τη συνεργασία και την ενίσχυση από το δήμο. Είναι ομάδες ανθρώπων που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στην ορεινή περιοχή και έμπρακτα δείχνουν την αγάπη και το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για τον τόπο τους.
Ετοιμάζονται συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο δράσης για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα, από τους Συλλόγους εθελοντών δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.  Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπ’όψην του δήμου ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για την υλοποίησή τους.
Η συνάντηση στο Ψάρι αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πως υπάρχουν πολίτες που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, ΘΕΛΟΥΝ και ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ !
Ζητούν τη συνεργασία ανθρώπων της πολιτείας που ΘΕΛΟΥΝ και ΜΠΟΡΟΥΝ !
Αξίζει να αναφερθούν τα λόγια των δυο προσκεκλημένων: "Οι τοπικές κοινωνίες θα κανονίσουν τη μοίρα τους." ( κ. Καλλίρης)
"Οι εθελοντικές ομάδες αποτελούν ένα σημαντικό  "εργαλείο" στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας και πρέπει να το αξιοποιήσει." (κ. Σωτηράκος)

Χρύσα Κόντου