Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Με ψηλά το κεφάλι η Ελλάδα, ήττα 4-2 από Γερμανία

Η Γερμανία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αντιστάθηκε όσο μπορούσε και "έπεσε" με 4-2 στον προημιτελικό του Euro 2012. Σαμαράς και Σαλπιγγίδης τα τέρματα της Εθνικής, η οποία αποχωρεί από τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Άψογη συμπεριφορά από το κοινό στις εξέδρες.
Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σάρξ ασθενής. Κάπως έτσι αναλύεται μέσα σε λίγες λέξεις η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου στην αναμέτρηση του Γκντανσκ, όπου η Γερμανία απέδειξε με τον πλέον επιβλητικό τρόπο πως εκτός από τον πολιτικοοικονομικό χώρο, κυριαρχεί και στον αθλητικό. Μέσα στα πρώτα 3 λεπτά, οι Γερμανοί κατέγραψαν 3 ευκαιρίες και σημείωσαν γκολ, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις από θέση οφσάιντ.
Μετά την καταιγίδα, επήλθε η νηνεμία, αλλά μόνο για μερικά λεπτά. Επί ένα 20λεπτό, η ελληνική ομάδα κράτησε μακριά από την περιοχή της τα "πάντσερ", αλλά οι ασταμάτητες κινήσεις των παικτών του Γιόαχιμ Λεβ (που εμπιστεύθηκε και τα φρέσκα πόδια των Μάρκο Ρόις, Αντρέ Σίρλε και Μίροσλαβ Κλόζε) αποσυντόνισαν την ελληνική ομάδα μετά τη συμπλήρωση 20 λεπτών. Ο καταιγισμός σουτ προς την εστία του Μιχάλη Σηφάκη διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και έληξε... αναίμακτα, αλλά οι διαθέσεις των Γερμανών ήταν πρόδηλες.


Η Ελλάδα κέρδιζε τη μάχη μόνο στις εξέδρες, όπου το ταγέρ της Άνγκελα Μέρκελ έκλεψε την παράσταση. Στον αγωνιστικό χώρο, η ελληνική ομάδα περιορίστηκε στην... περιοχή της, όπου είχε εγκλωβιστεί από το καταπληκτικό παιχνίδι των αντιπάλων της. Το γερμανικό γκολ ήταν θέμα χρόνου κι ο αρχηγός της "νάτσιοναλμανσαφτ", στην 90ό συμμετοχή του, έκανε το 1-0 που αποτέλεσε και το σκορ ημίχρονου.
Ως είθισται σε αυτό το Euro, τα πάντα αλλάζουν στο ημίχρονο για την Ελλάδα. Η είσοδος των Γιώργου Φωτάκη και Φάνη Γκέκα (με τους Γιάννη Μανιάτη δεξιά και Βασίλη Τοροσίδη αριστερά να καταλαμβάνουν τις θέσεις των ακραίων μπακ) αναδιαμόρφωσε και βελτίωσε την εικόνα της Εθνικής ομάδας. Στο 55ο λεπτό, μία αντεπίθεση ένωσε τα δεκάδες εκατομμύρια Ελλήνων σε όλη την οικουμένη, γύρω από το όνομα του Σαμαρά. Του Γιώργου Σαμαρά που ισοφάρισε σε 1-1 κι έδωσε ελπίδες στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004.
Η ανωτερότητα των Γερμανών, όμως, ήταν εμφανής. Έξι λεπτά αργότερα, ένα καταπληκτικό τέρμα του Σάμι Κεντίρα σήμανε την αρχή του τέλους. Ακολούθησε η κεφαλιά του Κλόζε στο 68' και στο 74' το τέρμα του Ρόις, με το οποίο η Γερμανία "σφράγισε" μία θριαμβευτική πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.
Η Εθνική πλήρωσε κάποια λάθη και κάποιες αμυντικές αδράνειες, αλλά κυρίως την εξαιρετική μέρα των αντιπάλων της, της ομάδας που μαζί με την Ισπανία λογίζονται ως οι καλύτερες του κόσμου τούτη τη στιγμή. Γι' αυτό και το πέναλτι-γκολ του Σαλπιγγίδη στο 89ο λεπτό οδήγησε το ματς σε μία τιμητική ήττα.