Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ισπανία: «Αγανακτισμένοι» εισέβαλαν στο γερμανικό προξενείο

Δεκάδες συνταξιούχοι, μέλη μιας οργάνωσης που εντάσσεται στο κίνημα των «αγανακτισμένων», διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και εισέβαλαν στο προξενείο της Γερμανίας ζητώντας την «ευρωπαϊκή διάσωση των πολιτών».
Οι αποκαλούμενοι «γιαγιοφλαούτας» - από τη λέξη «γιαγιό» που σημαίνει παππούς στα καταλανικά - φορούσαν τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα του κινήματός τους με τα σλόγκαν «Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, κατά της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ισπανία δεν πωλείται», «Μέρκελ, τα δώρα σου είναι δηλητηριώδη», «Είμαστε όλοι Έλληνες» και «Εμένα, ποιος θα με σώσει;».
Οι διαδηλωτές έμειναν για περίπου μία ώρα στο χώρο του προξενείου, μέχρι που έγιναν δεκτοί από τον υποπρόξενο, στον οποίο παρέδωσαν ένα μανιφέστο υπέρ της «ευρωπαϊκής διάσωσης των πολιτών», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατεία της Καταλονίας, στο κέντρο της πόλης.
Οι «γιαγιοφλαούτας» ιδρύθηκαν στην Βαρκελώνη και εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις της Ισπανίας ως παρακλάδι του κινήματος των αγανακτισμένων, τον Μάιο του 2011. Τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνουν πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση και τη διάσωση των τραπεζών, ιδίως της Bankia, που θα χρειαστεί βοήθεια ύψους 23,5 δισ. ευρώ.
ΣΧΟΛΙΟ: Σύμφωνα με τις τελευταίες μας πληροφορίες οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στην ελληνική πρεσβεία, διότι είναι σχδόν βέβαιοι πως ο Τσίπρας προσωπικά, αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πίσω από όλα αυτά.
Αντώνης Γιάνναρος