Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μερικά σοβαρά θέματα που περνάνε στα ...ψιλά και δεν παίρνουν δημοσιότητα.


Ενίσχυση περίπου 680 εκατ. για την απόκτηση της Τ Bank από το Τ.Τ,. ενέκρινε η Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε σήμερα για περίοδο έξι μηνών κρατική ενίσχυση ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε από το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων («ΤΕΚΕ»), για τη διευκόλυνση της απόκτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων της ελληνικής τράπεζας T Bank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος στο πλαίσιο της εξυγίανσης της T Bank. Η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πριν λάβει οριστική απόφαση για την αναδιάρθρωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε τα εξής: «Όταν μια μικρή τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολίες, η πώληση των υγιών στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της σε μεγαλύτερη τράπεζα αποτελεί συχνά την καλύτερη λύση. Η Επιτροπή βεβαιώθηκε ότι η χορηγηθείσα στο εν λόγω πλαίσιο ενίσχυση είχε περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο ώστε να αποζημιωθεί ο αγοραστής για τη χαμηλότερη αξία των μεταβιβασθέντων στοιχείων του ενεργητικού σε σύγκριση με τα μεταβιβασθέντα στοιχεία του παθητικού.»

Στις 17 Δεκεμβρίου 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προχώρησε σε εξυγίανση της T Bank μέσω της διαδικασίας διαγωνισμού, η οποία οδήγησε στη μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της T Bank, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο περί εξυγίανσης εταιρειών. Η T Bank τέθηκε σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εύλογη αξία των στοιχείων του παθητικού που μεταβιβάστηκαν από την T Bank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος ανερχόταν σε περίπου 2,16 δισ. ευρώ και η εύλογη αξία των στοιχείων του ενεργητικού ανερχόταν σε περίπου 1,48 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση αυτή συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παρέμβαση του ΤΕΚΕ ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις ελληνικές τραπεζικές αγορές, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους. Επομένως, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο για περίοδο έξι μηνών. Αν οι ελληνικές αρχές υποβάλουν στην Επιτροπή, εντός αυτής της εξάμηνης περιόδου, επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της T Bank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, αυτή η προσωρινή έγκριση θα παραταθεί αυτόματα μέχρι η Επιτροπή να καταλήξει σε οριστική απόφαση για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο στην ημερησία αναγνώστη του πιό πάνω θέματος:

συγχαρητηρια στην κομισιον για την αποφαση που πηρε και εχει προβεί στην ένταξη πακετου υπέρ της ΤΤ BANK ποσού 680 εκατ. ευρω . Οι μετοχοι της Τ ΒΑΝΚ θα αποζημιωθουν για την κινηση αυτή ? γιατι αν προκύψει καποιο ποσό θα υπαρξει και υπερ του έγκλειστου μεγαλομετόχου ,της ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ κου ψωμιάδη . Τι καλά η εταιρία που ίδρυσε ο κύριος μετοχος του ομίλου ασπις ψωμιάδης , κατάφερε να εξυγιανθεί και η μητέρα εταρια ασπις προνοια ταλαιπωρείται με χιλιάδες πελάτες στον αερα .Η εταρια που στήριξε την ασπις βανκ για να γιγαντωθει μενει ξεκρέμαστη και το σύστημα εξυγιαίνει το τιποτε .

Και το δικό μου σχόλιο:

'Αρθρο 107 Σ.Λ.Ε.Ε. (Συνθήκη Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης)
"Ενισχύσεις που χορηγούνται υπό οποιαδήποτε μορφή από τα κράτη ή με κρατικούς πόρους και που
νοθεύουν ή απειλούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό διά της ευνοϊκής μεταχειρίσεως ορισμένων επιχειρήσεων
ή ορισμένων κλάδων παραγωγής είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά,.."

"παράγραφος 3 στοιχείο β) :
3. Δύνανται να θεωρηθούν ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά:
β) οι ενισχύσεις για την προώθηση σημαντικών σχεδίων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ή για την άρση
σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους·



Δηλαδή: Α) Κάποιοι (γνωστοί) έστησαν μία τράπεζα την Τ BANK, την έριξαν έξω κατά την PROTON BANK, που έσωσε ο κύριος Βενιζέλος το περσινό καλοκαίρι κατά τον ίδιο τρόπο, και το κόστος το πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ΕΜΕΙΣ, 680.000.000 € τώρα, 1.000.000.000 € πέρυσι.
Εκτός από την χασούρα των καταθετών και των μικρομετόχων, χάνουμε και όλοι εμείς!
Γιατί να μην κοπούν μετά μισθοί, συντάξεις, να παρατείνεται η ύφεση, να μην μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά οι τράπεζες να συνεχίζουν να έχουν κερδοφορία με την αφαίμαξη μέσω τοκογλυφικών τόκων από το υπόλειμμα του εισοδήματος μας, αλλά και μέσω κρατικών επιχορηγήσεων - ανακεφαλαιοποίηση κοινώς - που μιά και δεν έχουμε χρήματα (;) τα δίνουμε μέσω του καλού δανείου που μας εκχώρησαν οι φίλοι μας και ισότιμα μέλη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Β) Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου του ΑΠΕ - ΜΠΕ λέει ότι αν γίνει "σωστά" η ενσωμάτωση της ΤBANK από το ΤΤ, θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του τελευταίου. Δηλαδή, οριστικοποιείται η καταβολή των 680.000.000 €, στο ΤΤ. Ο στόχος όμως είναι η Υποβάθμιση λόγω "τοξικότητας" και πώληση σε μικρότερο τίμημα ανα μετοχή! Πιο θα πωληθεί; Το ΤΤ που όλοι μας είχαμε από ένα κουμπαρά, το βέλος αιχμής της αποταμίευσης του παρελθόντος!
Γ) Είναι δύσκολο να βγάλουμε νόμο στα πρότυπα του αγγλικού δικαίου και να δεσμεύονται κινητές και ακίνητες περιουσίες των απατεώνων σε παγκόσμιο πεδίο; Όχι. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά...Άρη! Και δεν πρέπει να είναι δικά μας, (του Λαού) αλλά κάποιων που κουνούν τα νήματα!
Δ) Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε πώς καπηλεύονται τα δικαιώματα μας, πώς ερμηνεύεται δηλαδή η Σ.Ε.Λ.Ε. μέσα από την ίδια στον ακόλουθο σύνδεσμο. Άλλωστε τρανό παράδειγμα είναι το πιο πάνω αναφερόμενο άρθρο!
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0047:0200:el:PDF
Ε) Εμάς που είμαστε στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, και μπροστά σε αυτά τα ποσά χρωστάμε πενταροδεκάρες, ποιός θα μας εξυγιάνει και θα μας σώσει; Την αξιοπρέπειά μας πώς θα την ανακτήσουμε;

Γιώργος Κουκουμέλης.