Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Εναντιώνονται στη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθο οι έμποροι της Πελοποννήσου

Συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κορινθίας , του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, του Εμπορικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, του Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου, του Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας και του Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Θεοδώρων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κόρινθο. Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αναφορικά με την αλλαγή της χρήσης από βιομηχανική σε εμπορική του χώρου της Σωληνουργείας Κορίνθου.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Κορινθίας ομόφωνα αποφάσισαν να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη, καθώς η προοπτική δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου στην περιοχή θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και θα συντελέσει στον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Αποφασίστηκε να επιδοθεί ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς ΤΟ Περιφερειακό Συμβούλιο, με το οποίο θα ζητείται να μη ληφθεί αυτή η απόφαση. Ο εμπορικός κόσμος της Κορινθίας και ολόκληρη η κοινωνία θα σταθεί αποφασιστικά αντιμέτωπη με αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για την οικονομική καταστροφή του τόπου.

Το υπόμνημα θα σταλεί στην Περιφέρεια και στους Βουλευτές Κορινθίας.



Το Υπόμνημα έχει ως εξής:



ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

11/5/2012

Παιχνίδι τεράστιων οικονομικών συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη το διάστημα αυτό, με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις της Σωληνουργείας Κορίνθου.. Συγκεκριμένα την προσεχή Δευτέρα συνεδριάζετε με απώτερο σκοπό να προωθήθει η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή μεγάλου Εμπορικού Κέντρου (ΜALL) στην περιοχή. Αν συναινέσετε στην ενέργεια αυτή, θα υπάρξουν σοβαρές εμπορικές και οικονομικές ανακατατάξεις που θα φέρουν ισχυρούς τριγμούς στην δομή των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων της εμπορικής κίνησης στον νομό.

Σε παλαιότερη απόπειρα της για την κατασκευή εγκαταστάσεων και λιμανιού, η Σωληνουργεία Κορίνθου απέτυχε, καθώς η περιοχή είναι Αρχαιολογικού και Τουριστικού Ενδιαφέροντος. Σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης, με την απόφαση αυτή καταδικάζετε την περιοχή. Το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας της αρχαιότητας παραμένει θαμμένο και ανεκμετάλλευτο. Όπως φαίνεται τα οικονομικά συμφέροντα υπερισχύουν της ανάδειξης των μνημείων, της ιστορίας του τόπου μας και της προσέλευσης τουριστών που θα δώσουν ανάσα στην τοπική οικονομία.

Η Δημιουργία Εμπορικών Κέντρων περιφερειακά, δημιουργεί συνθήκες ¨γκετοποίησης¨ και απαξιώνει τα εμπορικά κέντρα των Πόλεων. Η ήδη εξαθλιωμένη τοπική αγορά από τα απανωτά χαράτσια και τις συνεχείς φοροεπιδρομές θα δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα με την δημιουργία ενός ακόμα μεγάλου Εμπορικού Κέντρου. Επιστημονικές Μελέτες αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση Εμπορικών Κέντρων περιφερειακά, οδηγεί σε λουκέτα τα καταστήματα των κέντρων των πόλεων και ως εκ τούτου σε μαρασμό της πόλης ως σύνολο.

Ο ισχυρισμός ότι με την δημιουργία μια τέτοιας εγκατάστασης θα παρουσιαστούν και πολλές ευκαιρίες απασχόλησης είναι λανθασμένος. Η συνήθης τακτική των Εμπορικών Κέντρων είναι να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με όρους μερικής απασχόλησης. Αντίθετα οι Μικρομεσαίες- Οικογενειακές Επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα με πλήρη απασχόληση. Μελέτες του Υπουργείου Απασχόλησης δείχνουν ότι για μια θέση μερικής απασχόλησης σε Εμπορικό Κέντρο, χάνονται 3,1 θέσεις για καταστηματάρχες και υπαλλήλους Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Το ζητούμενο για την Οικονομία της Κορινθίας είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη βασισμένη στην προώθηση των τοπικών προϊόντων ,βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής. Ανάπτυξη που να προέρχεται από την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος. Με αυτές τις κατευθύνσεις θα εισρεύσει νέο χρήμα στην περιοχή μας.

Οι Κορίνθιοι πολίτες έχουν εκλέξει εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Τα συμφέροντα όλου του λαού της Κορινθίας και όχι αυτά κάποιων ολίγων, αλλά οικονομικά ισχυρών.

Απαιτούμε αποφάσεις που θα στοχεύουν στο να εισρεύσει χρήμα στην περιοχή και όχι αποφάσεις που να οδηγούν σε αφαίμαξη την τοπική Οικονομία.

Απαιτούμε από τους εκλεγμένους Συμβούλους της Περιφέρειας να αντισταθούν στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να φροντίσουν για τα συμφέροντα του Κορινθιακού λαού που τους εξέλεξε. Κάθε απόφαση αντίθετη από αυτή την κατεύθυνση, θα βρει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το σύνολο της Κορινθιακής κοινωνίας απέναντι.

Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες έχουν διαλύσει τη μεσαία τάξη της χώρας μας. Αποφάσεις όπως αυτή που δρομολογείται θα φέρουν το τελειωτικό πλήγμα στην Οικονομία της Κορινθίας.