Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

2 δισ. αποκλίσεις βλέπει το ΔΝΤ - Έρχονται ισόποσα νέα ειπρακτικά μέτρα?

Δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους δύο δισ. ευρώ διαπίστωσε το ΔΝΤ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού 2012. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.
Αυτό σε απλα ελληνικά σημαίνει ότι πλέον των 11,5 δισ. ευρώ και πέραν των 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα εισπρακτικά μέτρα 2 δισ. ευρώ, βάσει της αρχής της τρόϊκα που θέλει να εφαρμόζει νέα μέτρα για κάθε απόκλιση. 
Σε εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. «Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.