Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η τρόικα έρχεται, οι συντάξεις φεύγουν

Με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα αδυναμίας πληρωμών, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται και τις πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας να στερεύουν, ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας. Την προσεχή Τρίτη επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για την αξιολόγηση της οικονομίας, με βάση την οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
Η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών ύψους 11,7 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία τελικά, όπως αναφέρει το Βήμα, ενδέχεται τελικώς να είναι μεγαλύτερου ύψους, αν επικρατήσει η άποψη ότι το 2013 η οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 3%. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς αν θα εγκριθούν από την τρόικα.
Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη είναι αρκετή. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το όριο αυτό, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται περαιτέρω περικοπή του στα 2.200 ευρώ