Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

"ΕΝΤΟΛΗ" ΆΣΜΟΥΣΕΝ: Κάντε μεταρρυθμίσεις και ξεχάστε την επαναδιαπραγμάτευση. !!

Προκλητικός και αλαζονικός εμφανίστηκε ο Γιοργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που επιδιώκει... η κυβέρνηση. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάλεσε την Ελλάδα, με ύφος... ανθύπατου, να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος αντί να χάνει χρόνο, όπως είπε, προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου. Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε και υποδείξεις στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. «Με ή χωρίς» το μνημόνιο, «κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές", υποστήριξε.

Ο κ. Άσμουσεν έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
«Στη Γερμανία, ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της «σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας».
Τα σχόλια Ασμουσεν, όπως σημειώνει το Reutes, εκτιμάται ότι βάζουν "χαλινάρι" στην κυβέρνηση που ελπίζει στη χαλάρωση των όρων του μνημονίου, ιδίως όσον αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ.