Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Οι άξονες των προγραμματικών δηλώσεων

Χωρίς συνάντηση των τριών αρχηγών ολοκληρώνεται το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας για τους άξονες των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, καθώς και το διαπραγματευτικό πλαίσιο με τηντρόικα, τους επικεφαλής της οποίας συναντά οΑ. Σαμαράς το μεσημέρι της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις αρχηγοί κατέληξαν σε συμφωνία 16 σημείων, τα οποία θα "χτενίσουν" το απόγευμα τρεις εκπρόσωποι των κομμάτων, συγκεκριμένα οι κύριοι Λαζαρίδης, Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης.
Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα θα γίνει μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση, καθώς το πραγματικό παζάρι με τους πιστωτές (σ.σ.: η ουσιαστική διαπραγμάτευση) θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, κατά τη νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", τοσχέδιο ιδιωτικοποιήσεων - που προωθεί η κυβέρνηση - εστιάζεται στις παραχωρήσεις λιμανιών, περιφερειακών αεροδρομίων, της Εγνατίας Οδού, στην πώληση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο Μαρούσι και τη μεταβίβαση των θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (Βιομηχανία Ζάχαρης, Γαλακτοκομική Δωδώνη κ.ά.), ενώ σε δεύτερη φάση η σχετική λίστα θα περιλαμβάνει μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΣΕ (το λειτουργικό τμήμα του), ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, εταιρείες ύδρευσης.Αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις, η διαδικασία ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.


Σύμφωνα με "Το Βήμα", το μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα της εφεδρείας, την οποία υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, ως αντιπρόταση στην τρόικα για τις απολύσεις, ενώ ο Φ. Κουβέλης εμφανίζεται ανένδοτος και στις απολύσεις στο δημόσιο αλλά και στην εφεδρεία.
Ο κ. Σαμαράς έχει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση, ενώ έχει αποφασίσει να αναγγείλει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ξεπερνά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, θέλοντας να στείλει ένα θετικό μήνυμα στους πιστωτές.
"Υπάρχει κατάληξη ότι δεν θα τεθεί το θέμα της εφεδρείας. Προκρίνεται η λύση των μετατάξεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος, αναφορικά με τις αποφάσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως είπε, στη βάση του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας γίνεται η τελική επεξεργασία και πρόσθεσε: "Γίνεται, κυρίως, αυτήν τη στιγμή, η τελική εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων. Δηλαδή το τι θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός -η μεταφορά των όσων έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα κι υπάρχουν στο οκτασέλιδο κείμενο- να εξειδικευτεί ανά υπουργείο, ανά τομέα".
Πληροφορίες που δημοσιεύει το "Βήμα", αναφέρουν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις θα γίνεται αναφορά στην άρση όλων των εμποδίων να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με μόνο όρο την αναδρομική φορολόγηση των χρηματικών ποσών, ενώ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για "καθαρές" κινήσεις κεφαλαίων.