Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αντίδραση από προσωπικότητες της Γερμανίας για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα

«ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ» Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ !

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Πενήντα προσωπικότητες ζητούν από την Γερμανία να τερματίσει τα μέτρα συμμόρφωσης

Η «λιτότητα – φρενοκομείο» που εξαθλιώνει και αποτρελαίνει τους Έλληνες, παρά τη διεθνή κατακραυγή δεν εγκαταλείπεται. Το «αδιανόητο λάθος» δεν διορθώνεται.
Η παταγώδης αποτυχία, το «σπιράλ θανάτου» συνεχίζεται. Η Γερμανοσυρόμενη Ευρώπη, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ επιμένουν να σπάνε το θερμόμετρο αντί να ρίχνουν τον πυρετό του ελληνικού χρέους. Η σχιζοφρένεια διαρκείας κατά Ευρωπαικής χώρας ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ. Όπως δημόσια δηλώνουν σημαντικοί Ευρωπαίοι… Που βγαίνουν ένας – ένας μπροστά !

Μεγάλη έκπληξη, ο Γερμανός Πέτερ Μπόφινγκερ (ένας από τους 5 σοφούς της Γερμανίας) και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης (!!!)
Είπε : «Η λιτότητα στραγγαλίζει την Ελλάδα».

Δεύτερη έκπληξη, ο επιφανής οικονομολόγος Αντρέ Σαπίρ (σύμβουλος του Μπαρόζο), αποφάνθηκε : «Καταστρεπτική συνταγή».


Τρίτη έκπληξη, η επιστολή – διακήρυξη (υπογράφεται απο 50 προσωπικότητες) που καλούν την Γερμανία να αλλάξει αμέσως την πολιτική λιτότητας.

Συγκεκριμένα :
Στην συνέντευξή του προς την Frankfurter Rundschau ο γερμανός καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.
«Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές». Σε αυτό το πλαίσιο το σύστημα κατέρρευσε εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος, επιρρίπτοντας στην τρόικα ότι «αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

Και στη Γαλλία, όμως, αρχίζουν να ξεπετάγονται οι φωνές που εκφράζονται αρνητικά για την πολιτική που εφάρμοσε η ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο γνωστός οικονομολόγος Αντρέ Σαπίρ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και μέλος της ομάδας ανάλυσης της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, χαρακτήρισε «λάθος» τη συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική που εφήρμοσε η Ευρώπη χαρακτηρίζοντας την υπερβολική και εξηγώντας ότι ήταν αυτή που έφερε την πίεση των αγορών στην Αθήνα αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου.
Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι έπρεπε να γίνει κούρεμα ευθύς εξαρχής στην Ελλάδα και τόνισε ότι το πρόγραμμα του 2010 βάσει του οποίου θα επιστρέφαμε στις αγορές το 2012 ήταν «αυταπάτη».
«Η Ελλάδα πλήρωσε τα σπασμένα. Της ζητήσαμε μάταια υπερβολική προσπάθεια και χάσαμε πολύτιμο χρόνο μέχρι να διορθώσουμε τα λάθη του πρώτου σχεδίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σαπίρ, ο οποίος χαρακτήρισε πιο ρεαλιστικό το νέο πρόγραμμα το οποίο θα δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 50 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ !

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, περίπου 50 οικονομολόγοι και πολιτικοί απαιτούν από τη γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την πολιτική της.
Σε κοινή επιστολή-διακήρυξη, που βρίσκεται στη διάθεση της Zeit-Online, οι υπογράφοντες προειδοποιούν για μια «οικονομικά χαμένη δεκαετία» στην Ευρώπη, αν η Γερμανία εμμείνει στη μέχρι τώρα πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Με τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας πολλά κράτη έχουν ήδη βυθιστεί σε ύφεση, αναφέρει το κείμενο του «Kocheler Kreis», ενός think tank του Ιδρύματος «Friedrich Ebert», που πρόσκειται στο SPD. Με αυτά τα προγράμματα όμως δεν μειώθηκαν τα δημοσιονομικά προβλήματα.
«Η μέχρι τώρα πολιτική επιμένει υπερβολικά μονομερώς σε συνεχώς νέα πακέτα λιτότητας, παραμελεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και αγνοεί τα βαθύτερα αίτια της κρίσης χρέους», γράφουν οι συντάκτες.
Αντί για νέα πακέτα λιτότητας, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεγάλων ανισορροπιών στην Ευρώπη – ενισχύοντας μεταξύ άλλων την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία.
ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ, ΤΩΡΑ !


Επίσης, οι υπογράφοντες το κείμενο, συνηγορούν και για την καθιέρωση ευρωομολόγων καθώς και για την κοινή ευθύνη αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών δημοσίων χρεών.
Η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να άρει την πίεση των αγορών από τις χώρες που διέρχονται κρίση, χωρίς βέβαια να παραμεληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Γι’ αυτό ανατρέχουν στην πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο έχει ζητήσει εδώ και μήνες τη ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ για τα κράτη που διέρχονται κρίση, με τη βοήθεια ενός Συμφώνου για το Χρέος.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να αναπτυχθούν περισσότερο. Προς τούτο είναι απαραίτητα και κρατικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών.
Στόχος πρέπει να είναι να σπάσει ο «φαύλος κύκλος συνεχώς νέων προγραμμάτων λιτότητας και όλο και βαθύτερης ύφεσης», αναφέρει η διακήρυξη, διαφορετικά απειλείται με κατάρρευση το κοινό νόμισμα.