Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Δήμου Σικυωνίων για τη χθεσινή συνάντηση

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31-1-2012 και ώρα 7:00 μ.μ στο Δημαρχείο Σικυωνίων κατόπιν πρωτοβουλίας και πρόσκλησης του Δημάρχου κ.Σπύρου Σταματόπουλου, με σκοπό την υλοποίηση της αρχικής δέσμευσης της παρούσας Δημοτικής Αρχής, δηλαδή τη δημιουργία του Μητρώου Εθελοντών του Δήμου Σικυωνίων.

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν 25 καταγεγραμμένοι εθελοντές συμπεριλαμβανομένων και του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Τάσου Λεονάρδου , του Αντιδημάρχου κ.Νίκου Παπαβασιλείου, της Προέδρου της ΚΟΔΕΔΗΣ κ. Ελένης Παπαθανασίου, του κΓιάννη Τσιάνου και του κ.Πανάγου-Δημοτικών συμβούλων.

Τη συνάντηση άνοιξε με την εισήγησή του ο Δήμαρχος κ.Σπύρος Σταματόπυλος, επισημαίνοντας τη σημασία της δημιουργίας ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών στο Δήμο μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, γιατί τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι σημαντικό να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις μας και να προάγουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στον τόπο μας. Δεδομένου ότι ένας πολύ μεγάλος και ολοένα αυξανόμενος αριθμός συνανθρώπων μας υποφέρει από έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων και δεδομένης επίσης της έλλειψης προσωπικού σε πολύ ευαίσθητους τομείς όπως η κοινωνική μέριμνα, η πολιτική προστασία και άλλων, είναι άμεση ανάγκη να κινητοποιηθεί ο κόσμος, οι ίδιοι οι πολίτες προκειμένου να βγει εις πέρας αυτή η δύσκολη περίοδος.


Ήδη στον τομέα της Υγείας έχουν υλοποιηθεί προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής( μαστογραφία, μέτρηση χοληστερίνης, σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, ) και στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας, έλαβε χώρα την περίοδο των εορτών το Χαριστικό παζάρι τροφίμων. Με την ίδια φιλοσοφία ο Δήμος συνεχίζει τις ενέργειές του προκειμένου να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών ανά τομές. Έτσι στη χθεσινή συνάντηση, ήδη δημιουργήθηκαν οι πρώτες εθελοντικές ομάδες – πυρήνες οι οποίοι σκοπεύουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες του Δήμου μας και οι οποίοι ήδη εγγράφηκαν στο Μητρώο Εθελοντών.

Οι πρώτες ομάδες αφορούν τους εξής τομείς:

1. Κοινωνική μέριμνα (Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κοινωνικό φαρμακείο, Χαριστικό-Ανταλλακτικό παζάρι) η οποία σε πρώτη φάση στοχεύει στην εύρεση χώρου αποθήκευσης τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων.
2. Πολιτική προστασία: Δημιουργεί μαζί με ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής και το Σώμα των προσκόπων σε πρώτη φάση τον πυρήνα για τη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης σε περίπτωση ατυχημάτων, φυσικών καταστροφών αλλά και πρόληψής τους όπως π.χ πυροφύλαξη.
3. Παιδεία-Πρόνοια: Η 3η αυτή ομάδα σε πρώτη φάση στοχεύει στον εντοπισμό παιδιών που αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα( φτώχεια, πείνα) μέσω των σχολείων και σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ενισχύσει τις εν λόγω οικογένειες. Επίσης συζητήθηκε η δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου με εθελοντές εκπαιδευτικούς.
4. Πολιτισμός-Αθλητισμός: Η ομάδα αυτή στον Δήμο μας είναι ήδη πολυπληθής δεδομένης της ύπαρξης πολλών αξιόλογων τοπικών σχημάτων σε όλες τις μορφές της Τέχνης ( Μουσική, Θέατρο, Εικαστικά, Χορός) που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας.
Αν ο Εθελοντισμός είναι μια τεράστια αλυσίδα ενεργειών με στόχο την αλληλεγγύη και τη βοήθεια στο Συνάνθρωπο, η χθεσινή συνάντηση αποτελεί έναν πολύ ισχυρό κρίκο αυτής της αλυσίδας. Ο Δήμος Σικυωνίων ευχαριστεί όλους τους εθελοντές για τη χθεσινή τους συμμετοχή, την αρωγή τους και τις πολύτιμές απόψεις και ιδέες τους και καλεί σε παρόμοια κινητοποίηση κι ενεργοποίηση τα όλους τους Σικυώνειους πολίτες, γιατί αυτή η κρίση όπως και κάθε κρίση , είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν ξανά οι ανθρώπινες αξίες.

ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ