Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα για τα project των μαθητών της Α΄ Λυκείου στην Κόρινθο


Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα – Εργαστήριο με θέμα : «Οι ερευνητικές εργασίες (project) της Α’ Λυκείου στην Κορινθία το Α’ τετράμηνο της σχολικής χρονιάς 2011-2012».

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κι έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να ανταλλάξουν ιδέες και να ενημερωθούν σχετικά με το νέο εκπαιδευτικό εργαλείο που φιλοδοξεί να καταστήσει τους μαθητές μας μικρούς «επιστήμονες – ερευνητές» μέσα από μια συλλογική δραστηριότητα.

Την Ημερίδα προλόγισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, κ.Κωμαΐτης Χριστόφας που προσέγγισε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο Λύκειο μετά τη θεσμοθέτηση των Ερευνητικών Εργασιών στην Α΄ Λυκείου. Το πλαίσιο του εργαστηρίου ανέπτυξε ο κ. Μπαγάκης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Ο.Ε.Π.Ε.Κ. Τον συντονισμό της συζήτησης για τα θετικά στοιχεία, τις δυσκολίες και τις προοπτικές των ερευνητικών εργασιών ανέλαβε η κ. Σχίζα Ντίνα, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Επιμόρφωσης των project του ΟΕΠΕΚ.

Στις εργασίες της Εργαστηρίου συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από 18 Λύκεια και ΕΠΑΛ της Κορινθίας οι οποίοι παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες που υλοποίησαν κατά το Α’ τετράμηνο στα πλαίσια του νέου μαθήματος «Project» που εισήχθη φέτος για πρώτη φορά στην Α’ Λυκείου. Τα θέματα των ερευνητικών εργασιών που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τις παρακάτω θεματικές: α) Ιστορία και Πολιτισμός, β) Σύγχρονος Άνθρωπος και γ) Επιστήμες και Τεχνολογία.

Ιδιαίτερα τιμητική για τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κορινθίας ήταν η παρουσία και εισήγηση του κ. Ματσαγγούρα Ηλία, Καθηγητή Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής των Ερευνητικών Εργασιών, ο οποίος μίλησε για την καινοτομία και τις φάσεις της ερευνητικής μεθοδολογίας.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας ευχαριστεί τα μέλη της οργανωτικής ομάδας (Γιώργος Μπαγάκης, ΤΚΕΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Aικατερίνη Αδάμ, Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής ΔΔΕ Κορινθίας, Βασίλης Σαμαράς, Διευθυντής Α’ Λυκείου Κορίνθου, Αμαλία Καψάλα, ΤΚΕΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Εύα Παπαντωνίου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας, Βασιλική Μίχα, ΤΚΕΠ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) που συντόνισαν με επιτυχία τις εργασίες της Ημερίδας.