Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Λίμνη Στυμφαλία SOS



H λίμνη της Στυμφαλίας ήταν και εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος τη Πελοποννήσου και ο νοτιότερος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Εξαιτίας αυτής της θέσης αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό των απόδημων πτηνών, εκεί φωλιάζουν υδρόβια ,αμφίβια και ερπετά. Ένας ιδανικός παράδεισος για τα 133 είδη προστατευόμενων , επαπειλούμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών που φωλιάζουν και αναπαράγονται στην έκταση της λίμνης.
Αυτή αποτελεί το σημαντικότερο περιβαλλοντικό στοιχείο της περιοχής .Επίσης καθορίζει την τοπική γεωγραφική και αναπτυξιακή φυσιογνωμία του τόπου. Δικαίως έχει ενταχθεί στο ΕυρωπαΪκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 .

Η διασημότερη λίμνη της Πελοποννήσου απειλείται με φωτιές που βάζουν ανθρώπινα χέρια εκ προθέσεως ή εξ αμελείας προκειμένου να πετύχουν την αύξηση καλλιεργήσιμης γης ή να αυξήσουν τα βοσκοτόπια τους. Στις 21 Ιανουαρίου 9: 30 το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε και κατέφθασε με 5 οχήματα και 13 άνδρες ενώ σχεδόν τα 2/3 της λίμνης καίγονταν και η πυρκαγιά απειλούσε να επεκταθεί ΒΑ προς τον ορεινό όγκο του Ολίγυρτου, κατάφυτο με πεύκα και πουρνάρια . Η επιχείρηση κατάσβεσης έληξε περίπου στις 2 το μεσημέρι αλλά στο σημείο παρέμειναν οχήματα μέχρι αργά το απόγευμα για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Είναι γνωστό ότι συγκεκριμένα άτομα ενεργούν κατ΄αυτόν τον τρόπο καθώς με το κάψιμο των καλαμιών μεγαλώνουν οι ρίζες τους , επεκτείνονται και αυξάνεται έτσι η καλλιεργήσιμη γη ,αφετέρου δε μετά από ένα μήνα θα φυτρώσει χορτάρι κατάλληλο για να βόσκουν τα πρόβατα .Το οικολογικό αυτό έγκλημα πρέπει να σταματήσει. Εμείς ,σαν Πυροσβεστική υπηρεσία ,σε ό,τι μας υποχρεώνει ο νόμος θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί ,αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί και οι τοπικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει συνείδηση στους ‘’αγνώστους’’η διαφύλαξη και προστασία της λίμνης.

Επιτέλους ας αφυπνίσουμε την προσοχή όλων. Κάποτε ο Ηρακλής ανάγκασε τα σαρκοφάγα πτηνά που τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους να αφήσουν την πυκνή βλάστηση της λίμνης .Τώρα τι πρέπει να περιμένουμε ; Μήπως το αόρατο χέρι που θα μαρμαρώσει τον επίδοξο εμπρηστή…;

Παναγιώτης Σωτηράκος (Διοικητής Π.Υ Σικυώνος)