Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Καταγγελίες για το ΝΟ.ΣΥ.Ν. και προτάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου Νέων Κορινθίας

Είμαστε ομάδες που δραστηριοποιήθηκαν στο Κέντρο Νέων όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργίας του, κάποιες από αυτές, μέλη του ΝΟΣΥΝ από ιδρύσεώς του:

ΑΘΕΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΑΤΡΟ
ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
και άλλες νέες ομάδες, που ενδιαφέρονται να γίνουν τακτικά μέλη του:
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΟΜΑΔΑ Σινεφίλ “ΣΙΝΕΠΙΚΙΝΔύΝΩΣ” του ΚΝΚ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για το ΚΝΚ

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη σημερινή σύνθεση του Δ.Σ του ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, για τους παρακάτω λόγους.

1.Κατά την διάρκεια του έτους 2011 δεν έγιναν εκλογές.
2.Στις εκλογές που έκαναν το 2010 δεν προσκάλεσαν, δεν ενημέρωσαν όλα τα μέλη τους.
3.Κάποιες απο τις ομάδες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, έχουν κάνει αίτηση να γίνουν τακτικά μέλη (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία,Σινεπικινδύνως,Πρωτοβουλία για το Κέντρο νέων) και παρότι παρήλθαν οι 40 ημέρες που προβλέπονται απο το καταστατικό για να απαντηθεί η αίτησή τους (έχουν ήδη περάσει 70 περίπου ημέρες),δεν έλαβαν καμία απάντηση , αντίθετα έγινε προσπάθεια αποθάρρυνσής τους , αφού σε κάποιες ομάδες ζητήθηκε απο τον πρόεδρο του ΝΟΣΥΝ να του στείλουν το καταστατικό τους, πράγμα που δεν απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλος του ΝΟΣΥΝ.
4.Οι ομάδες που εκπροσωπούν τα μέλη του διοικητικού αλλά και το ίδιο το ΝΟΣΥΝ δεν έχουν παρουσιάσει κατά την γνώμη μας κάποιο ουσιαστικό έργο για το Κέντρο Νέων και γενικότερα.
5.Σε επανειλημμένες προσκλήσεις μας για συνάντηση και συζήτηση των ανωτέρω θεμάτων με το φερόμενο ως Δ.Σ του ΝΟΣΥΝ , δεν λάβαμε καμία απάντηση.
6.Το ΝΟΣΥΝ υλοποιεί αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά συνέπεια διακινεί ευρωπαϊκά χρήματα και προσλαμβάνει υπαλλήλους, χωρίς να υπάρχει καμία διαφάνεια και αξιοκρατία , δεν λογοδοτεί πουθενά.
7.Παρά τα προαναφερθέντα ,τα οποία θεωρούμε απαράδεχτα και αντιδημοκρατικά, οι σημερινοί εκπρόσωποι του ΝΟΣΥΝ συνδιαμορφώνουν το μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Νέων Κορινθίας, καθώς συμμετέχουν στο Δ.Σ του Κέντρου Νέων .

Για τους παραπάνω λόγους καταγγέλουμε την σημερινή σύνθεση του Δ.Σ του ΝΟΣΥΝ, δεν θεωρούμε ότι οι τωρινοί εκπρόσωποι του ΝΟΣΥΝ εκπροσωπούν την νεολαία της Κορινθίας και γενικότερα δεν εκφράζουν τους σκοπούς του ΝΟΣΥΝ, γιαυτό ζητούμε η Γενική Συνέλευση του ΝΟΣΥΝ να εκλέξει νέους εκπροσώπους.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Από το 2001 στο Κέντρο Νέων Κορινθίας, λειτούργησαν πολλά εργαστήρια , έγιναν συναυλίες από τοπικά και μη συγκροτήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, θεατρικά -κουκλοθεατρικά και εικαστικά εργαστήρια για εφήβους, νέους και ενήλικες, κόσμημα, εργαστήρια χορού(π.χ. τάνγκο, χιπ-χοπ), αθλητικές δράσεις όπως εργαστήρια Κούνγκ -φου, Τάϊ -τσι και άλλα.


Ο χώρος χρησιμοποιείτο σαν χώρος συνάντησης ομάδων όπως οι ποδηλάτες, ομάδων για την προστασία του περιβάλλοντος , αγροτικών συλλόγων, συλλόγων μεταναστών, εκπαιδευτικών κ.ά.

Επίσης γίνονταν κινηματογραφικές προβολές και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Ο χώρος του ΚΝΚ εν τέλει διαμορφώθηκε από τη δυναμική των ομάδων που λειτούργησαν σε αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια και το κατέστησαν πόλο έλξης και συνάντησης νέων, κύτταρο πολιτισμού , ανάπτυξης δημοκρατικού διαλόγου , έκφρασης και επικοινωνίας .

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΝΚ:
Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό Το Κέντρο Νέων να παραμείνει ένας χώρος πολιτισμού έκφρασης και στήριξης της νεολαίας και να “ανοίξει” προς την Νεολαία ώστε το οργανόγραμμα δράσεων στη συνέχεια, θα είναι κάτι που θα δημιουργείται και θα “γεμίζει”απο την δυναμική και τα ενδιαφέροντα των ίδιων των νέων που θα το νοιώσουν “δικό” τους χώρο και θα το αγκαλιάσουν με τις ιδέες και δράσεις τους.

Πιστεύουμε πως η νεολαία του τόπου μας είναι αρκετά ώριμη, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αυτοδιαχειριστικά τον χώρο του ΚΝΚορινθίας και να τον αναδείξει σε “ζωντανό”, ζωτικό χώρο πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασής της, ένα πολυπολιτισμικό χώρο ο οποίος είτε θα παράγει κοινωνικές δράσεις και πολιτισμό μέσω των εργαστηρίων του, είτε θα φιλοξενεί δράσεις τέτοιες που να προάγουν την καλλιέργεια ψυχής, νου και σώματος.

Πιστεύουμε επίσης πως αυτή η κρίση είναι κρίση πολιτισμού, ουσιαστικής παιδείας και αξιών, πράγμα που σημαίνει πως ένα Κέντρο Νέων σήμερα, οφείλει να παράγει πολιτισμό μέσα από μια μεγάλη ποικιλομορφία δραστηριοτήτων .

Ενδεικτικές Προτάσεις δράσεων

- Ετήσιο διήμερο φεστιβάλ με τοπικά συγκροτήματα
- Βραδιές νέων συγκροτημάτων
- Πλήρης λειτουργία του ΚΝΚ καθημερινά
- Λειτουργία του Πολιτιστικού Καφέ-Μπαρ
- Internet corner
- Εθελοντική εργασία στο χώρο του ΚΝΚ
- Πανελλαδικά -Πανευρωπαϊκά Φεστιβάλ στην Κόρινθο
- Αθλητικές δραστηριότητες
- Σχολείο μεταναστών
- Εκθέσεις (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία..)
- Ανάδειξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέσω ημερίδων-μαθημάτων.
- Μαθήματα -συζητήσεις(φιλοσοφία, μουσική, φιλοζωία, περιβάλλον, διαδίκτυο κ.ά)
- Παραστάσεις Θεατρικών ομάδων του ΚΝΚ:
o (Αθέατο Θέατρο-Φόρουμ Θέατρο-έφηβοι -Κουκλοθέατρο)
- Προβολές ταινιών ( “sinepikindinos”) και σε συνεργασία με άλλες ομάδες ή άτομα, για διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων σε συνδυασμό με προβολές.
- Άνοιγμα στο χώρο των εκπαιδευτικών με σεμινάρια -μαθήματα διαφόρων αντικειμένων π.χ σεμινάρια αισθητικής αγωγής-παιδαγωγικής θεάτρου κ.ά
- Δημιουργία χώρου ειδικού για χρήση ώς “studio” για πρόβες από τα μουσικά σχήματα της περιοχής.
- Παροχή ενός χώρου για μεγάλες συναυλίες που να πληροί κάποιες προδιαγραφές όπως :αρκετά μεγάλος, με ηχομόνωση ή σε τέτοιο σημείο που δεν ενοχλούνται οι περίοικοι (π.χ. παλιά αποθήκη, σταφυδαποθήκη, εργοστάσιο εγκαταλελειμμένο κ.ά.)

Ένας τέτοιος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ποικίλες άλλες δράσεις ,όπως εκθέσεις ζωγραφικής , κόμικς , θέατρο, χορό κλπ. ( “Γκάζι”-Αθήνα)

Κλείνοντας να επαναλάβουμε και πάλι πως, κατά την γνώμη μας, το οργανόγραμμα δράσεων, θα είναι κάτι που θα δημιουργείται και θα “γεμίζει” από την δυναμική και τα ενδιαφέροντα των ίδιων των νέων που θα δραστηριοποιούνται σε αυτό.