Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ 2011

Στις 5/4/2011 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σικυωνίων, ενώ θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ήδη μέχρι τις 31/03/2011.Εάν ξεχωρίσουμε τα νέα έργα από τα συνεχιζόμενα θα διαπιστώσουμε τα κατωτέρω :

·   Ότι είναι ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, στηριζόμενο κυρίως στη Σ.Α.ΤΑ.
·   Δεν τηρήθηκε ,στην κατανομή της Σ.Α.Τ.Α., το πληθυσμιακό κριτήριο.
·   Δεν ελήφθη υπόψη ότι συγκεκριμένες Κοινότητες(π.χ. κ. Διμηνιού) εισφέρουν πολλαπλάσια έσοδα  αλλά ταυτοχρόνως έχουν και μεγαλύτερες ανάγκες.
·   Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε η έλλειψη ενημέρωσης συνεργασίας και συντονισμού με τα συμβούλια των κοινοτήτων.
·   Το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος μας γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου!!!
·   Από της 23/03/2011 είχα ζητήσει εγγράφως από το Δήμαρχο να μου χορηγηθούν οι αποφάσεις των Κοινοτήτων. Κατόπιν κωλυσιεργιών, μου δόθηκαν κάποιες καταστάσεις, όχι οι αποφάσεις των Κοινοτήτων, την παραμονή του Δημοτικού Συμβουλίου.
·   Παρόλη τη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στο να έχουμε εγκαίρως όλα τα στοιχεία, προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα τόσο η δική μας παράταξη, όσο και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά καμία από τις προτάσεις δεν έγινε δεκτή.
Προτείναμε εκτός των άλλων :
·   Από το προταθέν ποσό των 400.000 Ευρώ για μελέτες να αφαιρεθούν 150.000-200.000 Ευρώ για να χρησιμοποιηθούν για έργα. Χρήματα για μελέτες μπορούν να διατεθούν και από το πρόγραμμα ‘’ ΕΛΛΑΔΑ’’ .
·   Ενοποίηση των έργων των 7.700 Ευρώ έκαστο ανά ενότητα κοινοτήτων, ώστε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά και να πετύχουμε εκπτώσεις με τη διαδικασία της δημοπράτησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει οιοσδήποτε εργολάβος και έτσι εκτός των άλλων αποκλείει τις παρεξηγήσεις μεταξύ των εργολάβων.
·   Εντατικοποίηση του μηχανισμού του Δήμου ώστε:
·   Να εισπραχθούν οφειλές από το Δήμο.
·  Να βεβαιωθούν φόροι και τέλη που εκκρεμούν.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδίων εσόδων, τα οποία θα διατεθούν για νέα έργα.
·   Από την όλη συζήτηση φάνηκε πως η ‘’Καλλικρατική αλλαγή’’, που έγινε χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς τη διάθεση των αναγκαίων πόρων αλλά απεναντίας με μεγάλες περικοπές, χωρίς ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, με μεγάλες αστοχίες ως μας το χωροταξικό, δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Η νέα Δημοτική Αρχή, στην οποία αναγνωρίζουμε περίοδο χάριτος για μας λόγους που προανέφερα, πρέπει να συνεργαστεί αποδοτικότερα με μας προέδρους, μας εκπροσώπους και μας συμβούλους των κοινοτήτων, με μας Δημοτικούς Συμβούλους μας μειοψηφίας χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά και με μας εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων, φορέων και συλλόγων ώστε να οργανωθεί ταχύτατα ο μας Δήμος και να τεθούν οι βάσεις μας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης μας περιοχής μας.


Κιάτο 11-04-2011
Χρήστος Αρ. Ζαχαριάς
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας