Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας για τα χημικά στο Σουσάκι

 
Άλλο ένα παράδειγμα του "επιχειρηματικού δαιμόνιου" που ταυτίζεται με την "πράσινη ανάπτυξη" και την "προστασία του περιβάλλοντος" εκφράστηκε στο πολύπαθο Σουσάκι Κορινθίας, όπου κάποιοι μάλλον έχουν βαλθεί να εξοντώσουν τους κατοίκους της περιοχής.

Από το 2006 άρχισαν να συσσωρεύονται χύμα σε ένα χωράφι, λίγα μέτρα από τη θάλασσα και 200 μέτρα από τα διυλιστήρια, χιλιάδες τόνοι πλαστικών. Στην ουσία φτιάχτηκε μια ανοιχτή χωματερή, στην οποία δήθεν θα γινόταν ανακύκλωση πλαστικών.

Στη πράξη το μόνο που έγινε, γιατί ουδέποτε ανακυκλώθηκε έστω και ένα γραμμάριο πλαστικών από την συγκεκριμένη εταιρία, ήταν να εξαπατούνται οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχορηγώντας την δήθεν ανακύκλωση.
Από τις αρχές του 2008 οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν ενάντια σε αυτή την καταστροφική για την υγεία τους εξέλιξη και πέτυχαν να τεθούν από την Νομαρχία Κορίνθου περιβαλλοντικοί όροι για την λειτουργία της μονάδας. Δόθηκε μια παράταση λειτουργίας της εταιρίας μέχρι το καλοκαίρι του 2009, ώστε να προσαρμοστεί με τους όρους, αλλά ο ιδιοκτήτης παράτησε τα σκουπίδια ως είχαν και εξαφανίστηκε (πήγε λέει στη Μαλαισία) για να μην πληρώσει τα πρόστιμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ανοίχτηκε και ένα σκάμμα στο χωράφι, όπου ερχόντουσαν βυτία και άδειαζαν κάτι μαύρα υγρά των οποίων την σύσταση, οι Αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να εξακριβώσουν.

Το αίσχος αυτό, παρότι η ύπαρξή του και μόνο, παραβιάζει τον μισό ποινικό κώδικα, για έναν "παράξενο λόγο" στην ουσία κανείς δεν το ακούμπησε. Παρέμεινε έτσι για 2 χρόνια, με τα πλαστικά να τα ψήνει ο ήλιος, να τα ξεπλένει η βροχή και να τα σκορπίζει ο αέρας στη θάλασσα...

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011, στις 8 το βράδυ, προφανώς κάποιο κομμάτι πλαστικού το πήρε ο αέρας και βραχυκύκλωσε την παροχή της μεσαίας τάσης ενός πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ(!) της χωματερής και άρπαξαν τα πλαστικά φωτιά, με αποτέλεσμα να εκλυθούν τεράστια ποσά διοξινών και να απειληθεί με έκρηξη ο υποσταθμός της ΔΕΗ με τους μετασχηματιστές και τα τοξικά χημικά που περιέχει. 
Για εμάς αυτή η κατάσταση, πραγματικά, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Δείχνει την αναλγησία των "επιχειρηματιών" και την ανυπαρξία των "υπευθύνων". Το πιθανότερο είναι πως "το ένα χέρι νίβει τ'άλλο"...

Θα προχωρήσουμε σε τοπικές συνελεύσεις και μηνύσεις, ενάντια σε όσους με την υπογραφή τους επέτρεψαν να φτιαχτεί αυτό το έκτρωμα, ενάντια σε όσους δεν έκαναν ότι όφειλαν για να μην γίνει, ενάντια σε όσους δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις που οι ίδιοι πήρανε.

Καταγγέλλουμε όλους τους υπεύθυνους, τους "υπεύθυνους" και τους "ανεύθυνους".
Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών, την Νομαρχία Κορινθίας, το Δήμο Αγ.Θεοδώρων (νυν Λουτρακίου), την ΔΕΗ, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, το Υγειονομικό, τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές της εταιρίας και όλους εκείνους που έχουν εμπλακεί ενεργά ή παθητικά στη έγκριση, στη θετική γνωμοδότηση και την αδειοδότηση της εγκατάστασης καθώς και όσους επέδειξαν αδιαφορία στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας.

Φτάνει πια! Οι κάτοικοι δεν βγάζουν άκρη! Έχουν γίνει μπαλάκι από τη μια υπηρεσία στην άλλη! 
Ας ψάξει λοιπόν να βρει την άκρη ο Εισαγγελέας και ας καθαρίσουν αυτοί οι κύριοι τη θέση τους!

Θα είμαστε εκεί όμως, δίπλα του, πάνω από το κεφάλι του και θα παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση την εξέλιξη της υπόθεσης, πληροφορώντας άμεσα την τοπική κοινωνία.
Αυτός θα είναι ο δικός μας ρόλος.