Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Την Κυριακή 03-04-2011 στο αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου Κορίνθου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στους Γ.Σεφέρη, Ο.Ελύτη και Γ.Ρίτσο. Η συναυλία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου



Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Χ.Κωμαΐτης προλόγισε και αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των τριών αυτών πνευματικών δημιουργών.

Για κάθε ποιητή διαβάστηκε βιογραφικό σημείωμα με παράλληλη προβολή βίντεο από τη ζωή και το έργο τους. Ακούστηκαν οι εν λόγω ποιητές να διαβάζουν έργα τους.
Το φιλολογικό μέρος της εκδήλωσης το είχε αναλάβει η κ.Μ.Ρουμπέκα, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων και την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού ο κ.Κ.Παρασκευόπουλος.
Την  εκδήλωση τίμησαν δια της παρουσίας τους η κόρη του Γ. Ρίτσου κ.Ελευθερία Ρίτσου και ο μουσικοσυνθέτης κ. Χρήστος Λεοντής.
Ακούστηκαν μελοποιημένα τραγούδια σε μουσική Χ.Λεοντή, Μ.Θεοδωράκη, Δ.Μούτση, Λ.Κόκοτου, Δ.Λάγιου, Δ.Παπαδημητρίου.
Μετά το βιογραφικό σημείωμα του Γ.Ρίτσου κλήθηκε η κόρη του να μιλήσει για τη ζωή και το έργο του πατέρα της Γ. Ρίτσου.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Χ.Κωμαΐτης παρουσίασε το μουσικοσυνθέτη Χ.Λεοντή ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία και συνεργασία του με το Γ.Ρίτσο.
Στον επίλογο της εκδήλωσης τονίστηκε από τον κ.Χ.Κωμαΐτη η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα των στίχων που ακούστηκαν και η όλη εκδήλωση έκλεισε με την επανάληψη του τραγουδιού «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» από το καπνισμένο τσουκάλι του Γ.Ρίτσου σε μουσική Χρ.Λεοντή και το ρεφρέν «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο αλλά για να σμίξουμε τον κόσμο».
Μηνύματα έστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δέδες και ο βουλευτής κ.Κ.Κόλλιας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Α.Παπαφωτίου, εκ μέρους του Βουλευτή κ.Α.Μανωλάκη ο καθηγητής κ.Π.Δράκος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Α.Δουλαβέρας, ο πρώην προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ.Π.Ξηντάρας, ο Σύμβουλος Φιλολόγων κ.Κ.Τσατσάνης, ο Σύμβουλος Μουσικών κ.Θ.Μακαντάσης, η Σύμβουλος Φιλολόγων Αχαϊας κ.Καραγιώργου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας και Διευθύντρια του Λυκείου Βέλου κ.Μ.Τσιάντη, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου κ.Ι.Βλάχος, ο Διευθυντής του 4ου Λυκείου κ.Ε.Δράκος, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κιάτου κ.Α.Κίκερα, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αθικίων κ.Μ.Ασημακόπουλος, μαθητές των σχολείων μας, γονείς, κηδεμόνες και πολύς κόσμος.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι παρακάτω μαθητές του Μουσικού σχολείου Κορίνθου: Αργυρόπουλος Γιώργος, Βλάχος Παναγιώτης, Δηλαβεράκης Βασίλης
Ευμορφιάδης Ιωάννης, Ζώγαλη Ειρήνη, Ζώγαλη Μαρίνα, Κουριδάκη Αντωνία, Μασούρη Σοφία, Ξανθοπούλου Έφη, Παπασταματίου Αναστάσης, Φωλιάδη Κική. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί του Μουσικού σχολείου Κορίνθου: Θεοδώρου Τάκης – μπουζούκι, Κιοσκέρογλου Σοφία – βιολί, Μαλάκου Ευαγγελία – φλάουτο, Ντούλη Βασιλική – τραγούδι, Πιστόλας Άρης – τραγούδι και πιάνο, Ρογάρης Δημήτρης, φυσικός – κιθάρα, Τσαπάλου Ανίτα, Διευθύντρια Μουσικού σχολείου Κορίνθου – τραγούδι, Φαριλέκας Γαβριήλ, καθηγητής πληροφορικής – πιάνο και ακορντεόν, μαέστρος συνόλου, Φωτίου Στέφανος, διοίκηση επιχειρήσεων – μπουζούκι και τραγούδι.
            Τα μελοποιημένα τραγούδια που ακούστηκαν είναι τα εξής:  
Σεφέρης
Ελύτης
Κι αν ο αγέρας φυσά
Της αγάπης αίματα
Στις θαλασσινές σπηλιές
Το δελφινοκόριτσο
Επιφάνεια ( Κράτησα τη ζωή μου )
Όμορφη και παράξενη πατρίδα
Λίγο ακόμα
Γεια σου κύριε μενεξέ
Πες της το μ' ένα γιουκαλίνι
Ο έρωτας το αρχιπέλαγος
Άρνηση
Μαρίνα πράσινο μου αστέρι
Ρίτσος
Του μικρού βοριά
Τούτες τις μέρες
Το παράπονο
Και να αδελφέ μου
Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
Ἂυτά τα κόκκινα σημάδια
Πριν από τα μάτια μου ήσουν φως
Μέρα Μαγιού
Της δικαιοσύνης ήλιε
Ρωμιοσύνη
Ένα το χελιδόνι
Θα σημάνουν οι καμπάνες

Που πέταξε το αγόρι μου

Κυκλάμινο

Βασίλεψες αστέρι μου

Κουβέντα με ένα λουλούδι

Όταν σφίγγουν το χέρι

Στο παραθύρι στεκόσουν


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ευχαριστεί το Δήμο Βόχας για τη χορηγία, το Σύνδεσμο Φιλολόγων, τον κ.Γ.Θηβαίο για τη μακέτα της αφίσας, τις εκτυπώσεις Σιάχος, την Υπεύθυνη Πολιτιστικών θεμάτων κ.Α.Πελένη, την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ.Ε.Παπαντωνίου, τον κ.Κ.Λούμπα, τον κ.Ι.Δέδε, το προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον κ.Ε.Αϊβαλιώτη και τον υπεύθυνο ήχου κ.Π.Αναγνωστόπουλο.
            Η όλη συναυλία αφιερώθηκε στους νέους, στους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας.