Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τα πρώτα βήματα του Καλλικρατικού Δήμου Σικυωνίων μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο

     Το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών στο Δήμο μας έδωσε στους συμπολίτες μας την ελπίδα ότι ο άνεμος του καινούριου θα φέρει τη μετεξέλιξη που χρειάζεται με θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας και ότι οι νέοι αιρετοί με όλους τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνουν μια δύναμη μεταρρύθμισης , μια δύναμη ήθους ,μια δύναμη αλήθειας σε μια καινούρια μαζική προσπάθεια.
    Όλοι περιμένουν το «δείγμα γραφής» αρχών ,αξιών και  κυρίως στόχων μέσα στο οποίο θα κινηθούν και τις ιδέες που θα υπηρετήσουν, για να γίνει πράξη το όραμα ενός ζηλευτού Δήμου που θα απαντάει  στο ερώτημα  πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει  η ζωή όλων μας.
     Οι κορυφαίες πράξεις Διοίκησης είναι εκείνες των συλλογικών τοπικών και Δημοτικών οργάνων και κυρίως οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που καλούν το Δήμαρχο να τις εφαρμόσει ,με πνεύμα αυτοδιοικούμενης αποκέντρωσης
που μειώνει το χάσμα ανάμεσα στον πολίτη και την εξουσία και που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες ενεργητικής συμμετοχής πολιτών στην πραγμάτωση σκοπών ,με διαφάνεια και με σεβασμό στα δικαιώματά τους, δίνοντας  ένα τέλος στα απομακρυσμένα και απροσπέλαστα όργανα που χειρίζονται ανώνυμα τις υποθέσεις τους.

      Οι σχεδόν τέσσερες μήνες από τη νέα Δημοτική περίοδο, έδωσαν ήδη τα πρώτα δείγματα  ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Από τη μια υπάρχει  η συναινετική και εν πολλοίς παιδαγωγική μείζονα και ελάσσονα  μειοψηφία ,υποδειγματικής πειθαρχίας στο θεσμικό της ρόλο, προτείνει ,διορθώνει, επικρίνει ,καταθέτει εμπειρίες, αποφασιστικά θα έλεγα, με διάθεση βοήθειας στη Δημοτική αρχή για το καλό του τόπου, η οποία όμως δείχνει ακόμη και σήμερα  το άγχος του αυτοπροσδιορισμού  της, πιστώνοντας την και με την απαιτούμενη ανοχή και συναίνεση.
  Κινείται άτολμα μέσα στις θέσεις των μελών της, τα οποία πολλές φορές προκαλούν  φραστικά χωρίς αιτία και συμπεραίνει αυτοσχεδιάζοντας, με απόσταση από τη μειοψηφία και γι αυτό πολλές φορές αυτοπαγιδεύεται.
  Αποσύρει θέματα ημερησίας διάταξης ή αναβάλει χωρίς επαρκή αιτιολογία, που σχεδόν πάντοτε φαίνεται η προχειρότητα στην ετοιμασία και στον προγραμματισμό των θεμάτων. Πολλά από τα θέματα επανέρχονται για συζήτηση
σε άλλη συνεδρίαση για διόρθωσή τους.
  Επιμένει σε λήψη αποφάσεων που ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.
  Έκλεισε  το γραφείο της τοπικής κοινότητας Διμηνιού (μόνο), παραβλέποντας ότι εκεί εξυπηρετούνται, δεκαετίες τώρα ,με εύκολη προσβασιμότητα, ηλικιωμένοι και ασθενείς ,από τον επισκέπτη αγροτικό ιατρό, προτείνοντας μεταστέγαση στο Δημοτικό σχολείο με 13   σκαλιά για λόγους όπως είπαν οικονομίας!!!!!!
   Άλλαξε Τράπεζα συνεργασίας χωρίς κατάθεση οικονομικής μελέτης, έκοψε τα σταθερά τηλέφωνα των τοπικών κοινοτήτων,κ.ά..
   Ο Δήμαρχος διατηρεί θέση προέδρου σε συμβούλια που κατά κανόνα δεν συμμετέχει και αδυνατεί να στηρίξει θέσεις του Δημοτικού συμβουλίου που τον εξουσιοδοτούν να οργανώσει δυναμικά αντιδράσεις για μεγάλα θέματα, όπως στο κλείσιμο μέρους της Δ.Ε.Η. Κιάτου ,στην επιχειρούμενη συνένωση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας.
    Στη διαφαινόμενη εκποίηση από την Κ.Σ.Ο.Σ οικοπέδου προγραμματισμένου
από το ρυμοτομικό σχέδιο για απαλλοτρίωση ,στον περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων που θα δημιουργήσει προβλήματα στον τόπο μας, στα προβλήματα της  ΕΡΓΟΣΕ και της Νέας Εθνικής Οδού.
     Έφερε και ψήφισε κατά  πλειοψηφία  με καθυστέρηση το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προυπολογισμό και δεν άκουσε καν  τις έμπειρες αναρίθμιτες  παρεμβάσεις όλων των πλευρών της μειοψηφίας, προετοιμάζοντας με δική του ευθύνη μέτωπο σύγκρουσης στη θέση της συναίνεσης και της βοήθειας της  μειοψηφίας και το κυριότερο  δεν καθόρισε μέχρι σήμερα υλοποιήσιμους στόχους μέσα στο χρονικό ορίζοντα της θητείας του ,κάτι που επίμονα ζητούν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας..
    Δρομολόγησε περικοπές δαπανών για  θεσμοθετημένους ρόλους συμβούλων κ.λ.π,
 που ο νόμος θεωρεί την ύπαρξή τους απαραίτητη και άρα σε βάρος της ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου.
    Έφτιαξε όπως είπε ο ίδιος ιδιωτικό ταμείο βοήθειας αδυνάτων πολιτών από περικοπές αποζημιώσεων αιρετών, μόνο που δεν μας διευκρίνισε,είναι δικό του θέμα,
αν είναι  ταμείο βοήθειας αδυνάτων πολιτών ή παγίδευση πολιτικά αδυνάτων .
    Πάντως είπε ότι  με τα χρήματα αυτά θα αντιμετωπίσει και ζητήματα  καθημερινότητας του Δήμου !!!! χωρίς αποδοχή δωρεάς από το Δημοτικό συμβούλιο!!! Κύριε Δήμαρχε η προτεινόμενη από εσάς εξωλογιστική  διαχείριση ,σας θυμίζω ότι  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
 Τέλος πρέπει να θυμίσω ότι πέρα από την πολλή προσπάθεια που ο ίδιος ο Δήμαρχος
λέει  ότι κάνει, θα πρέπει να ανταποκριθεί με σοβαρότητα στα προβλεπόμενα θέματα οργάνωσης από τη νομοθεσία μέσα σε προτεινόμενες ή υποχρεωτικές ημερομηνίες.
     Για παράδειγμα μέχρι 31/3/2011 έπρεπε να είχε έτοιμα:
1.      Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.
2.      Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.
3.      Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με τίτλο «Κομβικό Σημείο Επαφής».
4.      Κατάρτηση Κανονισμού Δημοτικού Συμβουλίου.
5.      Κατάρτηση Κανονισμού Εκπροσώπησης Φορέων Μεταναστών.
6.      Κατάρτηση Κανονισμού πληροφόρησης πολιτών από το Δημοτικό Συμβούλιο.
7.      Εσωτερκή οργάνωση Δήμου με μέριμνα διάθεσης χώρου και γραμματειακής υποστήριξης Δημοτικών παρατάξεων.
8.      Ενημέρωση εκλογικών καταλόγων.
9.      Προυπολογισμό εξόδων Δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
10.  Επιχειρησιακό πενταετή σχεδιασμό και άλλα πάρα πολλά.
  Ξέρω έχετε πολλή δουλειά εσείς και οι .συνεργάτες σας.
  Την αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων την κόψατε, μήπως κόψατε και τη διάθεσή τους;
   Κύριε Δήμαρχε όταν δε μπορείτε να κάνετε αυτό που πρέπει σήμερα ,γιατί άραγε θα μπορείτε να το κάνετε μαζί με τα επόμενα αύριο;
   Κύριε Δήμαρχε προσδιορίστε τα βαρίδια που έχετε πάνω σας και ξεφορτωστέ
τά  πριν η διάθεσή σας σάς εγκαταλείψει.
   Εμείς θα συνεχίσουμε να σας πιστώνουμε με ανοχή και
Κατανόηση, αλλά εσείς  μη συνεχίζετε να μας προσπερνάτε κάνοντας λάθη.
Πιστέψτε με δε νοιάζομαι για σας που κάποτε θα φύγετε ,αλλά κυρίως για τον τόπο μας που θα παραμείνει και μας έχει όλους ανάγκη.
   Τα Πάθη και η Ανάσταση του Θεανθρώπου  που αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε, ας  μας βοηθήσουν στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας…
         Χάρης Βυτινιώτης  Αντιπρόεδρος Δημ. Συμβ. Δήμου Σικυωνίων