Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Η Πυροσβεστική Κιάτου για τη διάσωση ορειβάτη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ + ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ = ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Ολονύχτια επιχείρηση της Π.Υ. Κιάτου, στις 04 Μαρτίου, για την ανεύρεση 40χρονου ορειβάτη ο οποίος από τις 12:00 το μεσημέρι είχε αποκοπεί από την 25μελή ομάδα του, λέγοντας ότι επιστρέφει.
Περί Ω/16:00 ειδοποιήθηκε η Π.Υ. Κιάτου ενώ παράλληλα ξεκίνησε την αναζήτηση του η εθελοντική ομάδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας με μηχανές χιονιού που διαθέτει.
Στόχος της επιχείρησης διάσωσης ήταν ο εντοπισμός και μεταφορά του αγνοούμενου ορειβάτη το συντομότερο δυνατόν καθώς πυκνή ομίχλη, σκοτάδι, μεγάλος όγκος χιονιού και πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-10 βαθμοί) θα καθιστούσαν αδύνατη την επιβίωσή του.


Απαιτούνταν η συνδρομή Δήμου-Αστυνομίας-Ε.Κ.Α.Β. και ήταν όλοι εκεί με πρώτο τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου.
Η όλη επιχείρηση διάσωσης συντονίστηκε από τον κ. Περιφερειάρχη Πυρ/κών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχ/ρχο Ρούμπο Αθανάσιο. Στο Επιχειρησιακό Κέντρο που στήθηκε συντονίστηκε η συνδυασμένη δράση Πυρ/στών – Αστυνομίας – Δήμου - Ε.Κ.Α.Β. – Εθελοντών του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας και ορειβατών της Αθηναϊκής Ομάδας.
Περί τις 01:00 το πρωί εντοπίζεται ο ορειβάτης σε άσχημη κατάσταση από το πεζοπόρο τμήμα των Πυρ/στών και μεταφέρεται σε προσιτό σημείο, παραδίδεται στην εθελοντική ομάδα της Ζήρειας που με τις ερπιστριοφόρες μηχανές τους τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο. Περί Ω/05:00 η επιχείρηση έλαβε τέλος.

Ήταν μια επιχείρηση η οποία περιείχε την επαγγελματική ευσυνειδησία των υπαλλήλων του Κρατικού Μηχανισμού και την εθελοντική παιδεία της ομάδας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Απόρροια αυτών ήταν να σωθεί ο συνάνθρωπός μας και οι συγγενείς του δακρυσμένοι να σφίξουν το χέρι των συντελεστών. Αυτή ήταν η ανταμοιβή τους. Πυροσβέστες και εθελοντές δουλεύοντας ομαδικά και με σεμνότητα κατάφεραν αυτό που και οι ίδιοι ίσως δεν πίστευαν καθώς περνούσε η ώρα.
Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο εμείς εκεί που ορκιστήκαμε και οι εθελοντές σ’ αυτό που πιστεύουν.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Π.Υ. ΚΙΑΤΟΥ

Παναγιώτης Σ. Σωτηράκος - Αντιπύραρχος