Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Ήρθε το τέλος των usernames και passwords;

O δημιουργός του φιλόδοξου project OneID θέλει να καταργήσει για μια και καλή τα ανασφαλή usernames και passwords. Σύμφωνα με τον ίδιο η αποτελεσματικότητα της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς είναι πολύ εύκολο να γίνουν υποκλοπές.
Ο Steve Kirsch, ο οποίος έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στη Sillicon Valley, σκοπεύει να κάνει μια εντελώς καινούργια τομή στον κόσμο του Internet. Έτσι ο ίδιος δημιούργησε μια συσκευή επαλήθευσης συστήματος, η οποία δεν θα χρειάζεται κωδικούς.

Το OneID κάνει χρήση προηγμένης ασύμμετρης κρυπτογραφίας που ταυτοποιεί τα στοιχεία του χρήστη μέσα από πολλαπλές ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet). Οι συσκευές αυτές συνεργάζονται για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων, σύμφωνα με το δημοσίευμα του mashable.

Στην πράξη, το OneID απαιτεί δύο συσκευές: τη λεγόμενη ενεργή συσκευή, δηλαδή αυτή που χρησιμοποιεί ο χρήστης για να πραγματοποιήσει το login και μια δεύτερη συσκευή της επιλογής του, όπως για παράδειγμα το smartphone του.

Για να εισέλθει κάποιος σε μία ιστοσελίδα ή να πραγματοποιήσει μια πληρωμή, πατάει το κουμπί OneID και ο υπολογιστής αποστέλλει επαλήθευση στο τηλέφωνο του. Από εκεί ο χρήστης επαληθεύει την ταυτότητα του ή σε περίπτωση που δεν έχει κοντά του μια δεύτερη συσκευή πληκτρολογεί ένα pin.
http://www.lifo.gr/now/digital-life/8190