Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Το τέλος της (πλήρους) εργασίας;

Της Ρούλας Σαλούρου για το capital.gr

Κατά 60% μειώθηκαν σε δύο χρόνια οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση ενώ διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής, με μονομερή απόφαση του Εργοδότη.

Το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά το πρώτο δίμηνο του 2012 που δείχνουν τη δραματική εξέλιξη στην αγορά εργασίας: οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται, οι προσλήψεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε μερική ή κε περιτροπής απασχόληση, ενώ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής (με την «αναγκαστική» συμφωνία του εργαζόμενου).


Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του έτους, δηλώθηκαν 32.577 νέες προσλήψεις, έναντι 43.900προσλήψεων το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2011 και 79.932 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Η απόκλιση μεταξύ 2012 και 2011 είναι 11.323 θέσεις εργασίας (-26%) ενώ η απόκλιση μεταξύ 2012-2010, αγγίζει το -59%.

Οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης, στον αντίποδα αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αύξηση 5% παρουσιάζουν και οι νέες θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 8.001 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν στη μετατροπή των συμβάσεών τους σε μερική, άλλοι 5.492 σε εκ περιτροπής, ενώ 2.816 οδηγήθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, με μονομερή απόφαση του εργοδότη τους.

Η μετατροπή των συμβάσεων σε μερική, αυξήθηκε κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, η εκ περιτροπής με συμφωνία κατά 21% και η εκ περιτροπής με διευθυντικό δικαίωμα κατά 149%.

Βάσει των ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ σε 3.138 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 9.319 άτομα, 6661 έλληνες και 2658 αλλοδαποί, το 36,5% διαπιστώθηκε πως εργαζόταν ανασφάλιστο! Το 63,5% των ανασφάλιστων ήταν έλληνες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο, ότι η μαύρη εργασία αφορά μόνο σε μετανάστες...

Το Capital.gr παρουσιάζει σήμερα στοιχεία και από την έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ, για το 2011, που δείχνουν τους πρωταθλητές στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας αλλά και ποιοι κλάδοι έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών για το 2012.

Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, συνεργεία καθαρισμού, εταιρείες security, souper market και πολυκαταστήματα καθώς και ταχυμεταφορές είναι οι κλάδοι που μπαίνουν στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012.

Το 2011, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος πραγματοποιήθηκαν 31.515 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 7.741 κυρώσεις (4.003 μηνύσεις, 3.738 πρόστιμα συνολικού ύψους 10.937.418 ευρώ και 1.554 μηνύσεις / μηνυτήριες αναφορές που προέκυψαν μετά από τη διενέργεια των εργατικών διαφορών), ενώ βρέθηκαν και 2.015 περιπτώσεις ανασφάλιστων εργαζομένων, όπου έγιναν αναγγελίες στο ΙΚΑ με σκοπό την επιβολή κυρώσεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων, το 27,4%, έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο του Λιανικού εμπορίου εκτός οχημάτων και μοτοσικλετών και ακολουθεί ο κλάδος Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Εστίασης με ποσοστό 16%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου γίνονται έλεγχοι συνήθως σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων για μερική απασχόληση.

Στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λ.π. διερευνάται η παραβίαση των ωρών εργασίας του προσωπικού ή η απασχόληση παράνομων αλλοδαπών ή ανασφάλιστων καθώς και η σωστή εφαρμογή των διατάξεων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τον προηγούμενο χρόνο, το ΣΕΠΕ ανέλαβε να λύσει και 21.345 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 9.843 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 19.875.087 ευρώ.

Σε σχέση με τις μηνυτήριες αναφορές, το 68,8% αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, το 9,6% τους λοιπούς νόμους στους οποίους εντάσσεται και η περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης των καταστάσεων προσωπικού και ωρών εργασίας, που εφαρμόσθηκε με αυστηρότητα και με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ελλάδα κατά το έτος 2011 και το 20,6% τη μη καταβολή της ετήσιας άδεια με αποδοχές.

Όσον αφορά στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με την μεγαλύτερη παραβατικότητα (σε σχέση με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων), πρωταθλητής αποδεικνύεται ο κλάδος των κατασκευών κτιρίων με 124% και ακολουθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού με 76%, οι δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας με 54%, οι δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (συνεργεία καθαρισμού) με 53%, ακολουθεί ο κλάδος των εξειδικευμένων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων με 51%, οι υπόλοιποι κλάδοι με 35% όπως και ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου με 35%.

Βάσει του σχεδιασμού για τη δράση του 2012, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

• Ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας (I.Γ.Σ.Ε.) και εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (Ε.Π.Α.)
• Συνεργεία καθαρισμού
• Εταιρίες security
• Εμπόριο, super market, πολυκαταστήματα
• Διανομές, ταχυμεταφορές (delivery, courier)
• Επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς
• Εργολάβοι και υπεργολάβοι σε κατασκευές και τεχνικά έργα
• Εποχικές επιχειρήσεις
• Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - τράπεζες
• Ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής
• Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις
• Αποκλειστικές νοσοκόμες
• Διάφοροι κλάδοι