Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ?

Πριν 2500 χρόνια και πλέον ο Σόλων επέβαλε την σεισάχθεια στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει το χρέος του λαού.
Σήμερα σε όποιο πεδίο και αν μιλήσουμε εθνικό ή διεθνές οι συσχετισμοί δύναμης είναι βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του χρέους. Και είναι σημαντικό ότι αρχίζει να συνειδητοποιείται ο διεθνής χαρακτήρας της κρίσης του χρέους και της ανάγκης για μια διεθνή ρύθμιση. Στις αρχές της άνοιξης του 2010 αν θυμάμαι καλά το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διαπιστώνει με ψήφισμά του ότι << η αύξηση του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση χρέους>> και προτείνει την διαγραφή του χρέους για τις φτωχότερες χώρες προκειμένου να αμβλύνουν τις δριμείες συνέπειες της κρίσης. 
Ποιος θα το περίμενε όμως! Οι διαπιστώσεις αυτές βέβαια ισχύουν και για τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Κατά την γνώμη μου δεν αποκλείεται η δυναμική του χρέους να καταστήσει αναπόφευκτη μια γενικευμένη μείωση του χρέους και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και πως θα γίνει αυτό? Θα γίνει μέσω μιας πληθωριστικής ανάπτυξης ή θα πάρει τη μορφή της απορρόφησης και της ακύρωσης μέρους του χρέους από τις κεντρικές τράπεζες. Ότι και να γίνει πάντως αυτό είναι το πεδίο της συσπείρωσης των λαϊκών και αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης ώστε να αποβεί προς όφελός των.
Αν συνδέσουμε τα πάρα πάνω με το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. Και εδώ ανακύπτουν δυο θέματα. Το πρώτο θέμα είναι αν έχει την βούληση και την ικανότητα να διασφαλίσει ένα αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι η καλή προετοιμασία σε οικονομικό, πολιτικό κ.λ.π. επίπεδο. Και πως θα επιτευχθεί αυτό? Μα με το πάγωμα των εξοπλισμών για κάποια χρόνια, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.λ.π.. Δυστυχώς δεν βλέπουμε σαν Κράτος τα τόσο απλά, δεν επειραιαζόμαστε καθόλου από αυτά που έκαναν οι προγονοί μας πριν 2500 χρόνια, οι οποίοι σε ανάλογες περιπτώσεις έπαιρναν μέτρα υπέρ των αδυνάτων, των φτωχών και ενάντια στην πλουτοκρατία, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης.
ΖΟΛΩΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ