Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ


Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και ώρα 17.30 θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου ημερίδα με θέμα το Ελεύθερο Λογισμικό.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το εξής.
1. Χαιρετισμοί
2. Εισαγωγή στην ημερίδα απο τον Φάνη Πατρινόπουλο.
3. Το Ελεύθερο Λογισμικό και οι Η/Υ από τον Kweskin Richard, Πρόεδρο της HELLUG.
4. Λειτουργική Επίδειξη του Ελεύθερου Λογισμικού από τον Στέλλα Ιάκωβο, Μέλος HELLUG.
5. Ελεύθερο Λογισμικό και Εκπαίδευση από τον Σιάχο Γιάννη-ΙΤΥ-Τεχ.Στήριξη ΥΠΔΒΜΘ.
6. Ερωτήσεις - Συζήτηση.
7. Στη συνέχεια
θα γίνει προβολή του Ντοκιμαντέρ Revolution OS.Το ντοκιμαντέρ του 2001 εξιστορεί την εικοσαετή ιστορία του GNU, του Linux και του ανοιχτού κώδικα. Κεντρικός πρωταγωνιστής ο εικονιζόμενος Richard Matthew Stallman, ιδρυτής του κινήματος ελεύθερου λογισμικού και ακτιβιστής υπέρ της ελεύθερης διακίνησής του.
Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών καταγράφεται η πορεία του ελεύθερου λογισμικού, από την πρώτη ανταρσία ενάντια στη διοίκηση του διάσημου αμερικανικού τεχνολογικού ινστιτούτου MIT μέχρι τα σημερινά ελεύθερα προϊόντα της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας - κώδικες μέσα από τους οποίους ενδεχομένως προβάλλεται το ντοκιμαντέρ αυτό στις οθόνες των αναγνωστών.
8. Παράλληλα με την προβολή στην διπλανή και μικρότερη αίθουσα έχει ήδη στηθεί workshop με υπολογιστές με ελεύθερο λογισμικό για μια άμεση επαφή του κόσμου με τον συναρπαστικό κόσμο του.
Ο σκοπός της ημερίδας είναι μια πρώτη επαφή με το λογισμικό που σπάει τα δεσμά του απλού χρήστη υπολογιστή και του δίνει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων του. Σας καλούμε να ενημερωθείτε για ένα λογισμικό απαλλαγμένο από ιούς, γρήγορο, και σταθερό στην χρήση του. Ελπίζουμε μέσα απο την ημερίδα αυτή να έρθουν σε επαφή εκτός από τους απλούς χρήστες, και γνώστες ελεύθερου λογισμικού της τοπικής κοινωνίας μας.
Είναι ελεύθερο και …συμφέρει
Ελεύθερο Λογισμικό είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.
Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού, παρέχοντας γνώσεις και εργασία. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο ανοικτό δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών.
Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, με συνεχείς βελτιώσεις και αυξημένη πλέον φιλικότητα προς το χρήστη, κερδίζει διαρκώς νέους φίλους παγκοσμίως. Στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται και αποκτούν ιδιαίτερα ελκυστικά εργαλεία, αξιόπιστα, σταθερά στη λειτουργία, και απαλλαγμένα από τα σημαντικά κόστη απόκτησης και συνεχούς αναβάθμισης που απαιτούν τα κλειστά λογισμικά. Έτσι πλέον όλο και πιο πολλοί πόροι διατίθενται στην τεχνική υποστήριξη με σημαντικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.