Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι προτάσεις των οικολογικών συλλόγων προς το δήμο Σικυωνίων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με τις προτάσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες : 1) Αυτές τις ενέργειες που πρέπει και μπορεί να κάνει ο Δήμος άμεσα για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στη διαδικασία των απορ- ριμμάτων και 2)Στις συντονισμένες προσπάθειες κατ αρχάς με τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού μας , ώστε η λύση που θα επιλεγεί ως τελική επεξεργασία να είναι η καλύτερη δυνατή. 

1) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

α) Απαίτηση από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Απορριμμάτων Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α.) ενόψει του νέου καλλικρατικού δήμου να μας ενισχύσει άμεσα με περι-σότερους μπλε κάδους.
β)Να γίνει προσπάθεια από το δήμο ,αλλά και από τις οικολογικές οργανώσεις ώστε να πιεστεί η Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε να δεχθεί να πηγαίνει ανακυκλώσιμο υλικό στο Κέ- ντρο Διαλογής (Κ.Δ.Α.Υ) του νομού μας και όχι στη Τρίπολη ,ώστε να λειτουργεί η ανακύκλωση σωστά με τα υπάρχοντα μέσα.
γ) Ο δήμος μας μαζί με τους υπόλοιπους δήμους του νομού ,να πιέσει τη περιφέ- ρεια ώστε να προχωρήσει η υπηρεσία (Δ.Ε.Κ.Ε.) ,η οποία έχει αναλάβει τη δημοπράτηση του έργου για την αποκατάσταση των υπαρχόντων Χ.Α.Δ.Α.
δ) Να ενεργοποιηθεί ο δήμος στην άμεση συλλογή και παραπέρα διάθεση και για τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων όπως: ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές , μπαταρίες αυτοκινήτων και άλλα κατάλοιπα από τα συνεργεία, λάστιχα και διάφορα άλλα απορρίμματα. Να αξιοποιήσει δηλαδή ο δήμος υπάρχουσα συγκεκριμένη πρόταση , ώστε να γίνει ο δήμος μας πιλοτικός δήμος για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος που αφορά ανακυκλώσιμα υλικά πέραν αυτών που διοχετεύονται στην Ε.Ε.Α.Α.


2) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Κατ αρχάς όσο αφορά τη τελική μέθοδο επεξεργασίας των υπολειμμάτων ,από επαφές με τον νέο περιφερειάρχη διαπιστώθηκε ότι δεν έχει να προτείνει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισης. Αντίθετα τα εναποθέτει όλα στη διάθεση του εργολάβου που θα αναλάβει τη κατασκευή και τη διαχείριση και θα προκύ- ψει από διεθνή διαγωνισμό. Πιστεύουμε ότι ο κ Δήμαρχος θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους, ώστε η περιφέρεια να δεσμευτεί να προτείνει ένα πλαίσιο της μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων το οποίο θα αποκλείει τη μέθοδο που περιλαμβάνει θερμική επεξεργασία ,(καύση) ή βιολογική ξήρανση όπως την ονομάζουν. Εμείς θεωρούμε ως πιο καλύτερη μέθοδο τη βιολογική επεξεργασία. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει: 1)Εντατική διαλογή στη πηγή. Αυτό σημαίνει 4 κάδους ανακύκλωσης.
α) Κάδος στο οποίο συγκεντρώνεται χαρτί, χαρτόνι και διοχετεύεται κατ’ ευθείαν στη βιομηχανία χάρτου.
β) Κάδος στον οποίο συγκεντρώνονται τα υλικά συσκευασίας (πλαστικά, γυαλί, αλουμίνιο κλπ.) .Τα υλικά αυτά μεταφέρονται στο Κ.Δ.Α.Υ.
γ) Κάδος για τα οργανικά.( υπολείμματα φαγητού, υγρά χαρτιά.)Αυτός ο κάδος διοχετεύεται στη μονάδα κομποστοποίησης.
δ) Όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν στο τέταρτο κάδο και μέσω του σταθμού μεταφόρτωσης προωθούνται για τελική επεξεργασία.

Από μελέτες προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είναι πολύ μικρή και στη μέθοδο αυτή θάβεται σε Χ.ΥΤ.Υ. Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο πετυχημένη και με μεγαλύτερο ποσοστό είναι η ανακύκλωση τόσο μειώ- νεται η πιθανότητα της καύσης ως τελική μέθοδος επεξεργασίας. Αυτό συμβαίνει διότι με την ανακύκλωση μειώνεται η θερμογόνος δύναμη του υπολείμματος το οποίο αντι να προσφέρει ανάκτηση ενέργειας θέλει να του προσφερθεί ενέργεια για να καεί. Κατ αυτό τον τρόπο εάν η ανακύκλωση γίνει σωστά, τα τρία εργοστά- σια (ένα ανά διαχειριστική ενότητα) που προβλέπει ο Π.E.Σ.Δ.Α. δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μήπως αυτό μας εξηγεί τη στάση του κ Περιφερειάρχη για το διεθνή διαγωνισμό; Μήπως κάτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΛΑ ;

Όσον αφορά τη μονάδα κομποστοποίησης θα πρέπει να οριοθετηθεί κατόπιν μελέτης η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη μονάδα της πράσινης κομπο- στοποίησης (κλαδιά δένδρων κλπ) διότι θα πρέπει να συνεργάζονται. Επιπλέον στον ίδιο χώρο θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας μικρός Χ. Υ.Τ.

2) Για το σταθμό μεταφόρτωσης Σ.Μ.Α. και την οριοθέτησή του θα πρέπει να ισχύσουν επιστημονικά κριτήρια για την επιλογή του χώρου και σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια αποκλεισμού. Καλούμε το δήμο σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους όμορους δήμους να διαμορφώσει πρόταση ώστε να μη μας επιβληθεί στο και 5΄η πρόταση του εργολάβου . Εάν ενημερω- θούν οι πολίτες και βρίσκονται σε εγρήγορση , κάποιοι θα μας ακούσουν και δεν θα κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα.

3)Τέλος για το μεταβατικό στάδιο ( έως 5 έτη) γιατί αγνοούμε το νεό Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου ο οποίος γειτνιάζει με την εθνική οδό και δεν επιβαρύνει και κανένα ιστό καμίας πόλης ;