Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Tην παύση της λειτουργίας των παράνομων χωματερών στην Πελοπόννησο και την προώθηση έργων διαχείρισης αποβλήτων, αποφάσισε την 02-12-2010 η Διυπουργική Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε δύο Σχέδια Δράσης για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Το πρώτο Σχέδιο αφορά την παύση της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) που υπάρχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη νόμιμη διάθεση των στερεών αποβλήτων και το δεύτερο τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σκοπός της Επιτροπής είναι η παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεκτης Διάθεσης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και η προκήρυξη των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στην ίδια Περιφέρεια, έως τον Ιούνιο του 2011.

Τα παραπάνω Σχέδια Δράσης συγκροτούν μία ολοκληρωμένη απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των χωματερών (κατά την επιτροπή) που είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν πρότυπο για αντίστοιχα σχέδια δράσης στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με την απόφαση αυτή καθίσταται δυνατή η απορρόφηση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα στην προσπάθειά να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΟ : Εκείνο βέβαια που δεν έλαβε υπ’ όψη της η Επιτροπή είναι ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσει η προσπάθεια για εξευρεθεί ο χώρος, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο και οι περιφερειακοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης και να λειτουργήσουν όλα αυτά, έτσι ώστε να απορροφηθούν τα απορρίμματα, χρειάζονται από τέσσερα έως έξη χρόνια καλώς εχόντων των πραγμάτων.
  Φανταστείτε λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2011 να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και η Διυπουργική Επιτροπή (των σοφών) να παρακολουθεί την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ή την σύνταξη των μελετών, των οποίων η προκήρυξη των έργων θα έχει ολοκληρωθεί, κατά τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο του 2011. Φανταστείτε τα απορριμματοφόρα να ψάχνουν ένα καινούργιο ρέμα για να ξεφορτώσουν τα σκουπίδια.
Ίσως λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία απόφαση, μπροστά σε έναν ακόμα σχεδιασμό, που από τώρα γνωρίζουμε ότι ένα τουλάχιστον κομμάτι του ( αυτό του κλεισίματος των χωματερών) δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στον προβλεπόμενο χρόνο. 

Σωτήρης Νικολόπουλος