Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πορτογαλία: "Οι άνεργοι νέοι πρέπει να μεταναστεύσουν" (καλομελέτα κι έρχεται, αλλά ακόμα... ανήκομεν εις την Δύσιν...)


Την εγκατάσταση σε άλλη χώρα πρότεινε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ως λύση στους πολίτες, και ιδιαίτερα στους νέους, που αδυνατούν να βρουν εργασία στα πλαίσια αυτής. Η εν λόγω δήλωσή του προκάλεσε έντονη οργή και αποδοκιμασίες εις βάρος του, όχι μόνο από Πορτογάλους χωρίς απασχόληση, αλλά και από πολλούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους.

Ο Πάσος Κοέλιο, επικαλούμενος τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία που πλήττει ιδίως τους μικρότερους σε ηλικία πολίτες καθώς και τους εκπαιδευτικούς της Πορτογαλίας, επεσήμανε στις 18 Δεκεμβρίου ότι η καλύτερη διέξοδος για αυτούς θα ήταν ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τη χώρα και να εγκατασταθούν σε άλλες, που έχουν τα πορτογαλικά ως βασική γλώσσα αλλά καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής απορρόφησης, όπως η Βραζιλία ή η Αγκόλα. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός πρότεινε τη μετανάστευση ως λύση, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, η βαθιά οικονομική κρίση της Πορτογαλίας δεν δείχνει προς το παρόν να ξεπερνιέται.


Ωστόσο, η εν λόγω δήλωση προκάλεσε καταιγισμό επικρίσεων όχι μόνο από άνεργους πολίτες, αλλά και από αρκετούς αξιωματούχους, καθώς και από τον Τύπο της χώρας.

Η Ana Maria Gomes, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σχετικά: "Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που ένας πρωθυπουργός θα έπρεπε να πει. Έχουμε πολλούς νέους με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση."

Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να επιβάλλει και να εφαρμόζει μέτρα αυστηρής οικονομικής λιτότητας χωρίς να φροντίζει καθόλου για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Fernando Gomes, πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Πορτογαλίας που δίνει κατευθυντήριες γραμμές στην κυβέρνηση για ζητήματα μετανάστευσης, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού "αμαυρώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς".

Η πορτογαλική εφημερίδα Publico σε δημοσίευμά της υπογράμμισε: "Οι ηγέτες της χώρας, και κυρίως ο πρωθυπουργός, έχουν καταντήσει γελοίοι. Είναι αυτονόητο ότι αν το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό φύγει, τότε η οικονομική κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δυσμενής".

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αγκόλας, δηλαδή τον κρατών που ο Πάσος Κοέλιο σύστησε ως τους καλύτερους προορισμούς για τους άνεργους νέους και εκπαιδευτικούς της Πορτογαλίας, απάντησαν ότι στις εν λόγω χώρες δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργατικό δυναμικό.

Στο μεταξύ, το κύμα μετανάστευσης από την Πορτογαλία προς το εξωτερικό παίρνει πράγματι μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 120.000 πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα το 2011, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Έρευνες αποκαλύπτουν πως εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο να μεταναστεύσουν είναι οι νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών.

πηγή: www.theinsider.gr