Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΥΠΑΚΟΥΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σε λύσεις σοκ προχωρά το πρακτορείο Bloomberg για τη χώρα μας. Προτείνει εσωτερική υποτίμηση στην αγορά εργασίας και όχι έξοδο από το ευρώ.
Σε σκληρές, αλλά "σωτήριες" λύσεις για την ελληνική οικονομία καταφεύγει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ", ωστόσο πρέπει να υποστεί μία "εσωτερική υποτίμηση".
Στο δημοσίευμα προτείνεται ως μόνη διέξοδος η "βάναυση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας", ενώ στα ίδια μήκη κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της Ελλάδας "είναι δύσκολη, αλλά αντιμετωπίσιμη".
Και συμπληρώνει: "Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή".

Στο άρθρο με τίτλο "Η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η εσωτερική υποτίμηση", η συντακτική ομάδα του Bloomberg σημειώνει πως η Ελλάδα και κάποιες άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρόνιας οικονομικής πάλης για δημοσιονομική εξυγίανση, ακόμη και αν καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.
Ωστόσο, το πρακτορείο διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως θα έπρεπε οι αδύναμες οικονομίες να δουν την πόρτα εξόδου από το ευρώ.
"Διαφωνούμε και όχι μόνο επειδή το άμεσο κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο, αλλά επειδή η έξοδος από το ευρώ θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή και μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες", προσθέτει το δημοσίευμα.
"Οι Έλληνες οφειλέτες θα χρωστούσαν υποχρεώσεις σε ευρώ στους αλλοδαπούς. Επειδή η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, οι οφειλέτες θα έχουν μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτές, προκαλώντας νέο κύμα πτωχεύσεων", σημειώνεται χαρακτηριστικά στο τέλος του άρθρου, σχετικά με την υποτίμηση της δραχμής και την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Η ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας
Οι συντάκτες του οικονομικού άρθρου τονίζουν πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ό,τι στη Γερμανία και τον υπόλοιπο πυρήνα του ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακριβές και τις εισαγωγές φτηνές.
Αυτό στο οποίο καταλήγουν οι αρθρογράφοι είναι ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να υποστούν άμεση περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας, οπότε και οι μισθωτοί δεν θα μπορούν να διαπραγματευτούν για αυξήσεις σε μισθούς.
Μίκα Κοντορούση-http://news247.gr