Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ισπανικό χωριό «καταργεί» το ευρώ!

Με την κρίση στην Ισπανία να βαθαίνει όλο και περισσότερο, οι καταστηματάρχες αναζητούν πλέον ‘αυτοσχέδιες πατέντες’ για να τονώσουν την αγοραστική κίνηση σε διάφορα μέρη της χώρας. Αυτή τη φορά, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο χωριό Σαλβατέρα ντε Μίνο της Γαλικίας αποφάσισαν να δέχονται στο εξής το εθνικό νόμισμα της Ισπανίας πριν από την είσοδό της στο ευρώ, τις πεσέτες. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, επωφελούμενοι της ίδιας συναλλαγματικής ισοτιμίας που ίσχυε πριν από την αντικατάσταση της πεσέτας με ευρώ το 2002.

Η Άννα Πέρεζ, πωλήτρια καλλυντικών στο δήμο του Σαλβατέρα ντε Μίνο στη βορειοδυτική Ισπανία αναφέρει πως πελάτης εμφανίστηκε στο μαγαζί της με τις τσέπες γεμάτες πεσέτες. «Είχε 30.000 πεσέτες, δηλαδή 180 ευρώ, και ξόδεψε τις 20.000 για να αγοράσει ένα άρωμα για τον εαυτό του και άλλα δύο για δώρα», εξηγεί η Πέρεζ.


Παρόμοια περιστατικά αναφέρουν υπάλληλοι και σε άλλα καταστήματα, όπως η οπτικός Σάντρα Αμεϊτζέιρα Ρίβας, η Φίνα Ροντρίγκεζ πωλήτρια εξοπλισμού κουζίνας καθώς και η συνιδιοκτήτρια τοπικού εστιατορίου, Μόντσε Λέντο.

Το κίνημα ονομάστηκε «Επιχείρηση Πεσέτα» και ήδη έχει δώσει ‘’πνοή’’ σε αρκετά καταστήματα της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κυρίας Πέρεζ , ο αρραβωνιαστικός της οποίας είναι άνεργος εδώ και ένα χρόνο, που κατάφερε να κερδίσει 300.000 πεσέτες, ποσό-ανάσα για τις ανάγκες του νοικοκυριού της.Χάρη στην «Επιχείρηση Πεσέτα» το χωριό έχει γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η πρωτοβουλία αυτή που αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει ένα μήνα, έχει ήδη ανανεωθεί δύο φορές και τώρα υπάρχουν πλάνα να παραταθεί έως 31 Ιανουαρίου.

Οι πεσέτες που ‘’κόπηκαν’’ μετά το 1940, είτε σε χαρτονομίσματα είτε σε κέρματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά καφέ, αρωμάτων μέχρι και τηλεοράσεων με την ισοτιμία του 2002, δηλαδή 1 ευρώ για 166,38 πεσέτες. Οι καταστηματάρχες έχουν προμηθευτεί και τα κατάλληλα λογισμικά για την άμεση προσαρμογή των τιμών.

Η σύλληψη της ιδέας για αυτήν τη πρωτοβουλία έγινε από την οπτικό Αμεϊτζέιρα Ρίβας η οποία θυμήθηκε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας περισσότερα από 1,7 δις ευρώ σε πεσέτες παραμένουν σε κυκλοφορία.

Στην Ισπανία όπου δεν ορίστηκε κάποιο χρονικό όριο για την ‘’αλλαγή’’ των πεσετών σε ευρώ είναι ακόμα εφικτό να μετατρέψει κάποιος παλιά χαρτονομίσματα και κέρματα, γεγονός το οποίο αγνοούν πολλοί Ισπανοί.Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ρίαλ Ελκάνο για λογαριασμό της Ελ Παϊς σχεδόν το 70% των Ισπανών πιστεύει πως το ευρώ δεν έχει συμβάλλει καθόλου, ή έστω ελάχιστα τη βελτίωση της ζωής τους.

Οι έμποροι τονίζουν, ωστόσο, πως η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε περισσότερο για να δοθεί ώθηση σε μία χειμαζόμενη αγορά της περιοχής χωρίς να ισχυρίζονται ότι μια πιθανή επιστροφή στις πεσέτες θα είναι εύκολη υπόθεση.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

 www.tvxs.gr