Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Αντιδρούν οι γονείς του Βασιλικού στο κλείσιμο του σχολείου του χωριού

ΠΡΟΣ
1) Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας
2) Τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
3) Τον κ. Δήμαρχο του Δήμου Σικυωνίων
4) Τον κ. Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου
5) Τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
6) Το Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μουλκίου

Βασιλικό, 29.6.2011

ΘΕΜΑ : «Συγχώνευση Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου»
*****
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 11136/Δ4/27-1-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο σχεδιασμού λειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2011-2012, προτάθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας η συνένωση των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Βασιλικού και Μουλκίου με έδρα αρχικά το Βασιλικό. Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 29988/Δ4 απόφαση της κ. Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 440/18.3.2011 Φ.Ε.Κ. (τεύχος Β’), αποφασίστηκε η συγχώνευση των παραπάνω σχολείων σε 6θέσιο πλέον σχολείο με έδρα το Μούλκι. Και μόνο από την αλλαγή του σημαντικότερου ίσως στοιχείου της όλης μεταρρύθμισης, δηλαδή της έδρας του συνενωμένου σχολείου, καταδεικνύεται η πρωτοφανής επιπολαιότητα, με την οποία λήφθηκαν τόσο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας με βάση μόνο αριθμητικά κριτήρια παραβλέποντας παντελώς τα μορφωτικά - εκπαιδευτικά.
Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επικείμενη συγχώνευση επικαλούμενοι τα ακόλουθα :
Όπως ρητά αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 11136/Δ4/27-1-2011 εγκύκλιο: «… Τα κριτήρια συνένωσης είναι οι κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης… Επιπλέον εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο…».

Παραβλέποντας το ποια θα είναι τελικά η έδρα του συγχωνευμένου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου και σκεπτόμενοι όχι με στενά τοπικιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα αποκλειστικά το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών μας πιστεύουμε, ότι κανένα από τα δύο υπάρχοντα σχολικά κτίρια δεν πληροί σήμερα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στέγασης ενός σύγχρονου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου. Τα ήδη υφιστάμενα σχολικά κτίρια είναι μεν επαρκή το καθένα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής του, αλλά κανένα δεν μπορεί να στεγάσει το συνολικό αριθμό των μαθητών και από τις δύο σχολικές μονάδες και να αποτελέσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο που όλοι επιθυμούμε.
Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί, ότι και στα δύο Δημοτικά Διαμερίσματα (Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου) παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, καθώς επιλέγονται ως τόποι μόνιμης κατοικίας, ακόμα και από οικογένειες που οι γονείς εργάζονται στην Αθήνα, καθώς η Κορινθία εν γένει αποτελεί πλέον -με τη λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου- προάστιο των Αθηνών. Η συνεχής αύξηση των μόνιμων κατοίκων συνεπάγεται φυσικά και την ανάλογη αύξηση του μαθητικού δυναμικού της κάθε περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι ενώ κατά το σχολικό έτος 2005-2006 το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Σικυώνας ήταν διθέσιο και αριθμούσε μόλις 28 μαθητές, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας οδήγησε όχι μόνο στη διατήρηση του σχολείου, αλλά και στη συνεχή ανάπτυξή του, καθώς πλέον είναι τριθέσιο αριθμώντας κατά το σχολικό έτος 2010-2011 40 μαθητές, ενώ για το νέο σχολικό έτος θα αριθμεί τουλάχιστον 42 μαθητές έως τώρα. Αντίστοιχα, το Νηπιαγωγείο μας που κατά το σχολικό έτος 2005-2006 αριθμούσε μόλις 10 μαθητές, το σχολικό έτος 2010-2011 αριθμούσε 14 μαθητές, ενώ τη νέα σχολική χρονιά θα αριθμεί τουλάχιστον 15 μαθητές.
Οποιαδήποτε λοιπόν παρέμβαση γίνει στην κτιριακή εγκατάσταση του σχολείου μετακίνησης (π.χ. με προσθήκη προκατασκευασμένων αιθουσών) δεν θα μπορέσει να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και των δύο Δημοτικών Διαμερισμάτων, ενώ κατ’ επέκταση η στοίβαξη σε ένα τριθέσιο ή τετραθέσιο σήμερα σχολείο δεν θα συμβάλλει στην «ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παραπάνω εγκύκλιο. Οι στόχοι της σκοπούμενης συνένωσης, ήτοι η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και η διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα επιτευχθούν μόνο με την κατασκευή ενός καινούργιου και πλήρως εξοπλισμένου σχολικού συγκροτήματος σε ενδιάμεση θέση μεταξύ των δύο χωριών (Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου), έτσι ώστε να διευκολύνονται και οι δύο τοπικές κοινότητες και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Αντιθέτως, οι ανωτέρω στόχοι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτευχθούν με την πρόχειρη προσθήκη στο σχολείο μετακίνησης αιθουσών πάνελ, η οποία όχι μόνο δεν συνάδει με την ύπαρξη και λειτουργία ενός «σύγχρονου» σχολείου το 2011, αλλά συγχρόνως θα στερήσει από τη σχολική μονάδα και σημαντική έκταση από τον προαύλιο χώρο της, καθιστώντας έτσι απαγορευτική την περαιτέρω διαμόρφωση απαραίτητων χώρων σε μία σύγχρονη σχολική μονάδα, όπως βιβλιοθήκη και αίθουσα υπολογιστών, αλλά και την επιβεβλημένη κατασκευή σύγχρονων υγειονομικών εγκαταστάσεων, που θα είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και θα καλύπτουν το συνολικό αριθμό των μαθητών στο συγχωνευμένο σχολείο.
Πέραν της σημαντικής κτιριακής ανεπάρκειας, θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η αναγκαιότητα μετακίνησης από το ένα χωριό στο άλλο μικρών μαθητών του δημοτικού, αλλά και νηπίων, τα οποία καθημερινά θα διανύουν μία σχετικά μικρή, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των συνεχών στροφών διαδρομή. Περαιτέρω, δεν διευκρινίζεται από κανένα αρμόδιο φορέα πώς θα γίνεται η μεταφορά των μαθητών, εάν δηλαδή θα υπάρχουν ενήλικες συνοδοί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι θα μεταφέρονται και νήπια, ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για παροχή ιατρικής βοήθειας κατά τη μεταφορά, αλλά και εάν η μεταφορά θα γίνεται με δημοτική συγκοινωνία, που σήμερα δεν υπάρχει στο Δήμο Σικυωνίων, αν θα ναυλώνονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή αν τελικά θα επωμιστούν οι γονείς τη δαπάνη μεταφοράς των παιδιών τους. Αν δηλαδή γονείς, που επέλεξαν σε πολλές των περιπτώσεων να μετακομίσουν και να στηρίξουν οικονομικά την περιφέρεια γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους θα φοιτούν στο σχολείο της περιοχής χωρίς να μετακινούνται, τελικά θα αναγκάζονται καθημερινά, είτε για να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους, είτε γιατί δεν θα υπάρχει εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς, να τα μεταφέρουν οι ίδιοι δαπανώντας τον απαραίτητο χρόνο και χρήμα, εάν φυσικά διαθέτουν μεταφορικό μέσο.
Επισημαίνουμε δε, ότι στη συγχώνευση των σχολείων Αρχαίας Σικυώνας - Μουλκίου και για τους ίδιους παραπάνω λόγους αντιδρούν τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και η Δημοτική Αρχή. Και ενώ στο υπ’ αριθμ. 440/18.3.2011 Φ.Ε.Κ. (τεύχος Β’) αναφέρεται ότι για την απόφαση συγχώνευσης των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και οι προτάσεις Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η απόφαση του Δήμου Σικυωνίων, στον οποίον ανήκουν τα υπό συγχώνευση σχολεία ήταν εξ αρχής αρνητική. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι με την υπ’ αριθμ. 64 απόφαση στη συνεδρίαση της 16.2.2011 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι στο Δήμο Σικυωνίων δεν υπάρχουν υποδομές που να βοηθούν στην κατεύθυνση της συνένωσης, ενώ κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα απαιτήσει από το Δήμο παρεμβάσεις, για την ικανοποίηση των οποίων υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Καλούσε δε το Υπουργείο να δρομολογήσει την κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων και να συνεργαστεί με το Δήμο για τη χωροταξική τους τοποθέτηση, προκειμένου οι μεταφερόμενοι μαθητές να υφίστανται αναπόφευκτα την ελάχιστη ταλαιπωρία. Στη συνέχεια, στην 5η Έκτακτη - Κατεπείγουσα Συνεδρίαση της 16.3.2011 έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ την υπ’ αριθμ. 127/2011 απόφασή του με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις συνενώσεις-ιδρύσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», στην οποία αναφέρεται ότι «Τα σχέδια αυτά του Υπουργείου, σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης και κάτω από τις παρούσες συνθήκες, μας βρίσκουν ΟΜΟΦΩΝΑ αντίθετους! Εμμένουμε στην προηγούμενη απόφασή μας (υπ’ αριθ. 64 της 16.2.2011)! Δεν δεχόμαστε καμιά συγχώνευση σχολείου στα όρια του Δήμου μας! Θεωρούμε εγκληματική την κατάργηση σχολείων. Τέλος, κατά την συνεδρίασή του της 6.5.2011 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων ανακοίνωσε ότι «..καταγγέλλουμε την δημοσιευθείσα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας - Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 440/18.03.2011) και ειδικότερα ….. των απαράδεκτων αλλαγών και μεθοδεύσεων εις βάρος των Σχολείων των Τοπ. Κοινοτήτων Μουλκίου και Αρχ. Σικυώνας. Επίσης καταγγέλλουμε την δήθεν διαβούλευση που συγκάλυψε προειλημμένες αποφάσεις, ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών, της Δημοτικής Αρχής και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων και ουσιαστικά οδήγησε το νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο προ ενός πρωτοφανούς ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ».
Από τα προεκτεθέντα προκύπτει, ότι με την απόφαση συγχώνευσης των σχολείων Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου με έδρα το Μούλκι διαλύεται σκόπιμα ένα υγιές σχολείο που αριθμεί ικανό και όλο και αυξανόμενο αριθμό μαθητών, επιδεικνύει ικανό εκπαιδευτικό έργο και επιτελεί σημαντικό λειτούργημα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αρχαίας Σικυώνας. Πλήττεται, περαιτέρω, η κοινωνικοπολιτισμική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας του Βασιλικού, μίας περιοχής με σημαντική ιστορική και αρχαιολογική σημασία, που με την κατάργηση του σχολείου της ουσιαστικά υποβαθμίζεται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παιδαγωγικούς και κοινωνικούς, εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στην κατ’ ουσία υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της συγχώνευσης υγιών και ευάριθμων σχολείων, όπως των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου και ζητάμε, εάν κριθεί αναγκαία η συγχώνευση, την κατασκευή ενός καινούργιου και πλήρως εξοπλισμένου σχολικού συγκροτήματος σε ενδιάμεση θέση μεταξύ των δύο χωριών (Αρχαίας Σικυώνας και Μουλκίου), όπου θα στεγαστεί το συνενωμένο σχολείο, άλλως την αναστολή της εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για συνένωση των σχολείων μας, τα οποία επιθυμούμε να συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως μέχρι σήμερα.
Την παραπάνω θέση περί αναστολής της εφαρμογής της απόφασης περί συγχωνεύσεως υποστηρίζουμε τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βασιλικού, σύμφωνα με την απόφαση που λάβαμε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27.5.2011, όσο και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, όπως προκύπτει και από τον κατάλογο των υπογραφών στο τέλος της παρούσας επιστολής.
Ελπίζουμε έστω και την ύστατη στιγμή να εισακουστούμε και να ληφθεί η ορθότερη απόφαση για το καλό των παιδιών μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ (ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ) ΣΙΚΥΩΝΟΣ