Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Πρωτοφανής κινητοποίηση για τη σύλληψη μπλόγκερ

Ότι τα blogs έχουν αποκτήσει "κρυφούς" θαυμαστές στην ΕΥΠ κι αλλού το ξέραμε. Τα πράγματα όμως δείχνουν να χοντραίνουν, καθώς η κυβέρνηση δείχνει σημάδια πανικού.

Συνελήφθη αλλά αθωώθηκε για ανάρτηση σχολίου σε βάρος της οικογένειας του πρωθυπουργού στο διαδίκτυο

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com



Πρωτοφανή κινητοποίηση προκάλεσε στην αστυνομία η ανάρτηση σχολίου από αγανακτισμένο πολίτη σε μπλογκ του διαδικτύου, στο οποίο ο συντάκτης του ρωτούσε για τη διεύθυνση μέλους της οικογένειας του πρωθυπουργού, ζητώντας αστειευόμενος να σταματήσει η συνέχεια της οικογένειας έστω και με... δολοφονία.
Μέσα σε λίγες ώρες 32χρονος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας από τη Θεσσαλονίκη οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στην Ασφάλεια και χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο, από το οποίο κρίθηκε αθώος, αφού έγινε αντιληπτό πως το σχόλιο στερούνταν σοβαρότητας.
“Είναι απίστευτο αυτό που έγινε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έγινε κάτι τέτοιο για ένα σχόλιο που ήταν υπερβολικό αλλά δεν ήταν σοβαρό. Απλώς εξέφραζα την αγανάκτησή μου”, είπε στην απολογία του στο δικαστήριο ο 32χρονος, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η αστυνομία κινήθηκε έτσι για να τον εντοπίσει.


Το σχόλιο αναρτήθηκε σε μπλογκ ιστοσελίδας στις 3 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όταν ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στο Σύνταγμα με αφορμή τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, μαζί με δεκάδες άλλα σχόλια παρόμοιου περιεχομένου. Ο συντάκτης αναφερόταν απαξιωτικά σε μέλος της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά αυτό που προκάλεσε τον συναγερμό ήταν η αναφορά του σε... δολοφονία. “Ηταν μια πράξη ειρηνικής αγανάκτησης, δεν κατέβηκα να κάνω επεισόδια”, τόνισε ο κατηγορούμενος, για να λάβει την απάντηση της εισαγγελέα της έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ότι “μπορούσατε να κατεβείτε στην πλατεία”.

Η κινητοποίηση  
Η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ άρχισε από το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Αθήνα, αφού το τμήμα της Θεσσαλονίκης έχει τυπικά καταργηθεί, και χρειάστηκε να φτάσουν στη συμπρωτεύουσα τέσσερις αστυνομικοί με ειδική πτήση, για να βρεθούν το πρωί της περασμένης Τετάρτης έξω από το σπίτι του 32χρονου ελεγκτή, συνοδευόμενοι μάλιστα από άλλους τέσσερις συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης. “Εκαναν τόσα έξοδα για μια υπόθεση που δεν είναι σοβαρή”, σχολίαζαν έξω από το δικαστήριο δικηγόροι που παρακολούθησαν τη δίκη, επισημαίνοντας μάλιστα τη συνεχή παρακολούθηση του διαδικτύου.
Ο ελεγκτής συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της διέγερσης σε πρόκληση κακουργήματος και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο μονομελές. “Είμαι δημόσιος υπάλληλος, έχω υποστεί μεγάλες μειώσεις, που ξεπερνούν το 30%, αυτό που έγραψα ήταν η αγανάκτηση της στιγμής, φυσικά δεν το εννοούσα. Μου φαίνεται αστείο, αν είναι δυνατόν κανείς να εννοεί κάτι τέτοιο”, ανέφερε στην απολογία του. “Δεν περίμενα ότι για ένα απλό σχόλιο θα γινόταν τέτοιο κινητοποίηση και δεν ξέρω αν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν”, συμπλήρωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κινητοποίηση προκάλεσε ακόμη και τη θυμηδία των ίδιων των αστυνομικών που αναγκάστηκαν να οργανώσουν σχέδιο σύλληψής του.
Στην προανακριτική κατάθεσή του ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Αθήνας ανέφερε πως η έρευνα για το συγκεκριμένο σχόλιο ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία. “Εστειλα μήνυμα στον διαχειριστή και ζήτησα να το διαγράψουν”, τόνισε στο δικαστήριο ο 32χρονος.
Ο ελεγκτής αθωώθηκε παρά την αρνητική πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 2/7/2011