Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΘΟΥΣ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ», Μια συνέντευξη με το Γιώργο Σταματόπουλο

Από την παλιότερη ΔΕΑΠΑΣ και την μετέπειτα Δημοτική Επιχείρηση ( ΚΟΔΕΣ), ο Καλλικράτης «πέρασε» την πολιτιστική , αθλητική και κοινωφελή δραστηριότητα του διευρυμένου νέου δήμου μας σε ένα χρηματοδοτούμενο από τον Δήμο Νομικό Πρόσωπο( επιφορτισμένο με τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου και τα Σικυώνια) και σε μια Κοινωφελή Επιχείρηση (για ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο σπίτι , Τράπεζα Αίματος κ.α.). Αυτός ο συνδυασμός των δύο φορέων, θεωρήθηκε ο βέλτιστος από την Δημοτική Αρχή για να μπορεί ο ένας από τους δύο φορείς (η Κοινωφελής Επιχείρηση) να λειτουργεί και ως ιδιώτης, με δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα.

Και ενώ ο Καλλικρατικός νόμος «δημιούργησε» τους δημοτικούς φορείς πολιτισμού και ενώ η Δημοτική Αρχή τοποθέτησε τα πρόσωπα που θα τους διευθύνουν ( τους Δημ. Συμβούλους Γιώργο Σταματόπουλο στο Νομικό Πρόσωπο και Ελένη Παπαθανασίου στην Κοινωφελή Επιχείρηση), η μέχρι σήμερα (αδικαιολόγητη;) καθυστέρηση να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, δεν επιτρέπει παρά μόνο εν μέρει τη λειτουργία τους.

Εμείς ,παρ’ όλα αυτά, ζητήσαμε τις σκέψεις του για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και την πολιτιστική ανάπτυξη στο δήμο Σικυωνίων-Στυμφαλίας-Φενεού, από τον Δημ. Σύμβουλο και επικεφαλής του ΔΣ του Νομικού Προσώπου για τον πολιτισμό ,κ. Γιώργο Σταματόπουλο, του οποίου οι θέσεις και απόψεις και από την επαγγελματική του ενασχόληση ως συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Μας είπε, λοιπόν,

Για τον πολιτισμό: 
«ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του» (Ηράκλειτος)

Ο πολιτισμός δεν προωθείται με ημέρες επετείους (πχ Ημέρα Περιβάλλοντος ή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών), για να μια μέρα το χρόνο . Κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα πολιτισμού και οι επετειακές ημέρες έχουν νόημα όταν γίνονται εφαλτήριο για καθημερινή δράση. Όπως είπε και ο Ηράκλειτος «ο άνθρωπος είναι ο χαρακτήρας του» και ο χαρακτήρας δεν περιμένει μια μέρα περιβάλλοντος παραδείγματος χάριν για να φανεί! Δε χρειάζεται για μια μέρα το χρόνο να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό, ο άνθρωπος δείχνει τον πολιτισμό του καθημερινά, από το πρωί που ξεκινά τη μέρα του, με την πρώτη καλημέρα και το πρώτο χαμόγελο στους γύρω του, με τη συμπεριφορά του στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολειό. Ο πολιτισμός πρέπει να γίνει βίωμα και στάση ζωής

Για τους σκοπούς και τις προτεραιότητές του: 
«να φέρουμε πάλι τα παιδιά εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο!»

Προτεραιότητα του ΔΣ του Νομικού Προσώπου είναι να ζωντανέψει ξανά το Πολιτιστικό Κέντρο και ο πολιτισμός στο Κιάτο και να συμπεριληφθούν οι δήμοι Στυμφαλίας και Φενεού. Βέβαια, ο εδώ και πολλά χρόνια εκφυλισμός που επήλθε στο άλλοτε ζωντανό Πολιτιστικό Κέντρο (χορευτικά και θεατρικά τμήματα, μουσικές ομάδες και εκμάθηση μουσικών οργάνων,…) είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης έκφρασης απάθειας της κοινωνίας, δεν έστρεψε το Κιάτο τα νώτα του στον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι πρόταση ήθους, πρόταση ζωής και πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της πολιτικής! Σκοπός μας είναι να φέρουμε πάλι τα παιδιά εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο!

Για τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου
«Μέλημά μας η ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών!»

Υπάρχουν κατά νου τρείς πυλώνες λειτουργίας του

1.Σεβασμός, ανάδειξη, μέριμνα και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας (Αρχαιολογικοί χώροι, βιομηχανικά και παραδοσιακά κτήρια, κτήριο Τσίλλερ)

2.Παραγωγή πολιτισμού, η οποία χρειάζεται οργάνωση (χώροι, υλικοτεχνική υποδομή) και ανθρώπους να δραστηριοποιούνται, στη λογική ότι ο πολιτισμός δεν είναι παρά η καθημερινή μας ζωή. Μόνον όταν πείσουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν το ΠΚ θα γίνει κύτταρο πολιτισμού. Θα γίνουν επαφές πρώτα από τα σχολειά και θα ξεκινήσουμε με τομείς δραστηριότητας τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τη λογοτεχνία

3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις με χαρακτήρα «πανηγυριού» στηριγμένες στην τοπική δημιουργία. Είναι εκβιαστικό να πρέπει στα Σικυώνια παραδείγματος χάριν να αποδεχτούμε σώνει και καλά κάποιες προσφορές από τις πολλές που μας έρχονται από όλη την Ελλάδα!

Μέλημά μας η ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού των τοπικών κοινωνιών! Ο δήμος μας άλλωστε έχει αναδείξει πνευματικούς ανθρώπους και μπορεί να αναδείξει κι άλλους!

Για τις δράσεις του Πολιτιστικού Κέντρου
«Αν δε φτιάξεις ανθρώπους με δημοκρατική συνείδηση, όλα γίνονται εθιμοτυπικά»

Θα προσπαθήσουμε σε όλους τους τομείς πολιτισμού να προσελκύσουμε πολίτες, νέους κυρίως από τα σχολεία. Λειτουργία τμημάτων θεάτρου, μουσικής, χορών αλλά και λογοτεχνικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις για να προωθήσουμε θέματα. Αν δε φτιάξεις ανθρώπους με δημοκρατική συνείδηση, όλα γίνονται εθιμοτυπικά. Πρέπει να μυηθούμε στη δημοκρατία, μέσα από τον πολιτισμό

Πρέπει να επαναλειτουργήσει και η δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία είναι ουσιαστικά ανενεργή και την οποία επισκέφτηκα και απογοητεύτηκα. Να οργανωθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ( δικό μου πρότυπο η βιβλιοθήκη της Βέροιας)



Είναι αρκετή η επιχορήγηση του Δήμου ;
«ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα, αλλά και φέρνει χρήματα!»

Υπάρχει σχεδιασμός και θα υπάρξει μέριμνα. Ο Δήμαρχος έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον Πολιτισμό. Με την επιχορήγηση που έχει προβλεφθεί στον προυπολογισμό (παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση), με μια συμβολική οικονομική συμμετοχή των μαθητών και σε συνδυασμό με την ορθή διαχείριση και διαφάνεια, δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα.

Άλλωστε, ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα, δεν είναι απασχόληση για «αλλοπαρμένους» αλλά και φέρνει χρήματα, αφού μπορεί να γίνει «όχημα» και τουρισμού όπως άλλωστε ισχύει και πανελλαδικά. Μην ξεχνάμε ότι την Ελλάδα την πήγε στα πέρατα του κόσμου ένας συγγραφέας Καζαντζάκης όχι ο δείνα βουλευτής!

Οι μέχρι στιγμής δυσκολίες από τη νέα θέση
«Υπάρχουν άνθρωποι με προτάσεις και δε ξέρουν που να τις πουν»

Το σοβαρότερο, ίσως και το μόνο πρόβλημα είναι η επικοινωνία και δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, αφού υπάρχει το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που βοηθούν. Το γεγονός είναι ότι οι πολίτες σε όλο το δήμο δεν ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις που γίνονται. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με προτάσεις και δε ξέρουν που να τις πουν. Ίσως η δημιουργία μιας ιστοσελίδας του Πολιτιστικού να βοηθούσε στην επικοινωνία και ενημέρωση.

Όπως και θα βοηθήσει η άρση οποιασδήποτε επιφύλαξης και καχυποψίας των πολιτών απέναντι στο ΝΠΔΔ του πολιτιστικού. Θα προσπαθήσω να σπάσω την όποια επιφύλαξη των πολιτών ώστε να δραστηριοποιηθούν μαζί μας, γιατί χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει πολιτισμός. Για την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους έχω ζητήσει από το Δήμο οικονομικό επιστήμονα ώστε συνεπικουρούμενος από τον κάθε πολίτη που θα μπαίνει στο ΠΚ, να ασκείται έλεγχος και να κατοχυρωθεί η διαφάνεια

Χρήση του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου

Το κτήριο πρέπει να είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη, κυρίως τους μαθητές και τους δασκάλους, προς όφελος όλων των πολιτών.

Δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο οργανόγραμμα της χρήσης των χώρων του γιατί δεν είχαμε ακόμα το χρόνο, αλλά ούτε και τη νομική υπόσταση λόγω καθυστέρησης του ΦΕΚ του ΝΠΔΔ. Όταν δημοσιευτεί θα γίνουν όλα αυτά. Υπάρχουν όμως και άλλα δημοτικά κτήρια που μπορούν να αξιοποιηθούν πολιτιστικά, όπως οι αποθήκες του ΑΣΟ και το κτήριο Τσίλλερ αφού τελειώσει.

Τα φετινά Σικυώνια

Λόγω δύσκολης οικονομικής κατάστασης, θα στηριχτούν στην τοπική πολιτιστική δημιουργία που ήδη υπάρχει (τις δύο θεατρικές ομάδες, τα χορευτικά από τα διάφορα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας, τα ΚΑΠΗ και το Λύκειο Ελληνίδων, τη Rock Συνάντηση,τοπικές μουσικές ομάδες ).

Για το μέλλον, η παραγωγή πολιτισμού από τους πολίτες (μέσα από τη δράση του Πολ. Κέντρου)θα δώσει το νέο στίγμα των Σικυωνίων αφού θα προβάλλονται τα πρόσωπα που θα αναδεικνύονται από την τοπική κοινωνία

Και ελπίζω σε όλα τα παραπάνω να συνεργαστεί η κοινωνία με αυτούς που εκλεγήκανε στο Δήμο, γιατί είναι και εξωφρενικό και αντιδημοκρατικό να αποφασίζουμε 27 Δημ. Σύμβουλοι για 20.000 κατοίκους