Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ρήσεις και αντιρρήσεις

ΡΗΣΗ

«…..Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και δηλώνει πως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας…..»

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Δεν έχετε καταλάβει κ. Παπανδρέου το «διακύβευμα» της χώρας όπως λέτε. ΓΙΑΤΙ αν το είχατε καταλάβει θα δίνατε και σε μας τους αδαείς να καταλάβουμε ΓΙΑΤΙ:

- Γιατί φορολογείται η πρώτη κατοικία ακόμη και των 50, 60 και 80 τετραγωνικών ενώ οι πολιτικοί μας ταγοί εξακολουθούν να αφήνουν στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών οι οποίοι χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από βεβαιωμένα, ληξιπρόθεσμα και ανείσπρακτα χρέη των ομάδων «τους» και μερικές φορές διαγράφονται κιόλας;

- Γιατί ενώ κατακεραυνώνεται ο “φορολογικά ασυνείδητος” που αποφεύγει να πάρει ή να κόψει απόδειξη δεν υπογραμμίζεται το γεγονός ότι τα έσοδα από την εργασία έχουν μέσο συντελεστή 35% ενώ τα έσοδα του κεφαλαίου 15%;

- Πώς γίνεται τα νοικοκυριά να επωμίζονται την αύξηση του ΦΠΑ στο λάδι, στο αλεύρι και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης ενώ την ίδια ώρα τραπεζίτες και εφοπλιστές να απαλλάσσονται εντελώς του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη των βιομηχάνων (με αυτό το νομοσχέδιο) να πέφτουν από το 25% στο 20% ;

- Πώς είναι δυνατόν η «ιερή αγανάκτηση» να εξαντλείται στον «φοροφυγά ελεύθερο επαγγελματία», αλλά ούτε λέξη για το γεγονός ότι ο μισθωτός (με αυτό το νομοσχέδιο) φορολογείται με συντελεστές 18%, 24%, 26%, 32%, όταν την ίδια ώρα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τη «Γιουρομπάνκ» είναι 14%, για την «Πειραιώς» είναι 19,4%, για την «Αλφα» είναι 20% και για την «Εθνική» είναι 23% ;



ΡΗΣΗ

«…..Δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης….» Ποιος άλλος? Ο κ. Πάγκαλος.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Ε, λοιπόν, ΟΧΙ. ΝΙΣΑΦΙ πια. ΕΛΕΟΣ. Ξεπέρασες πλέον και τα όρια των ορίων. Μάθε λοιπόν κ. Πάγκαλε πώς να συκοφαντείς, να κατηγορείς και να κηλιδώνεις τις συνειδήσεις των ανθρώπων είναι πολύ βαρύ και ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ. Δεν φάγαμε, δεν κλέψαμε, δεν βγήκαμε στο σφυρί, δεν διαλαλήσαμε έκπτωση σε καμία αξία μας, ούτε ψυχική, ούτε ανθρώπινη, ούτε πολιτιστική, ούτε κοινωνική! Κυρίως; Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Ζούσαμε δίπλα σας, και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι, για το φεστιβάλ μάσας που είχατε στήσει στις πλάτες μας, στηριζόμενοι στην αγωνία όσων υπέφεραν ή αγωνιζόταν να επιβιώσουν χωρίς να πάρουν ούτε ένα φράγκο από την τσέπη κανενός ενώ έδιναν κι από πάνω! Γιατί οι Έλληνες που είναι αυτή τη στιγμή αγανακτισμένοι, είναι κυρίως εκείνοι που έδιναν στην εφορία από τον λιγοστό μισθό τους, που έδιναν στα ασφαλιστικά ταμεία από το υστέρημά τους, που έδιναν, έδιναν, έδιναν, και ποτέ δεν πήραν ούτε και προβλέπεται… ούτε για τους ίδιους ούτε για τα παιδιά τους ούτε για τα εγγόνια τους που δεν έχουν «πού την κεφαλή κλίναι».

ΡΗΣΗ

«…..Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει το εφάπαξ, ειδικά των δημόσιων υπαλλήλων των οποίων το Ταμείο Πρόνοιας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Μπορεί το εφάπαξ να μπήκε στο στόχαστρο της τρόικας, μπορεί ο χρόνος αναμονής για την απονομή συντάξεων στους νέους συνταξιούχους των άλλων ταμείων να φθάνει ως

και τα 3 χρόνια, ΟΜΩΣ οι νέοι συνταξιούχοι της Βουλής εξακολουθούν να εισπράττουν άμεσα τη σύνταξή τους σε ύψος πολύ κοντά στη σύνταξη του… προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ τους καταβάλλεται άμεσα και το εφάπαξ, το οποίο φθάνει έως και τις 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: μια υπάλληλος της Βουλής, η οποία αφού υπηρέτησε σε διευθυντική θέση, συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο μήνες. Και όχι μόνο έλαβε αμέσως την πλουσιοπάροχη σύνταξη, αλλά εισέπραξε ταχύτατα και το διπλό εφάπαξ που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου: ένα από το Ταμείο Αρωγής και ένα από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η συγκεκριμένη υπάλληλος λαμβάνει συνολικά και από τα δύο ταμεία το εξωφρενικό ποσό που προσεγγίζει τα 400.000 ευρώ!



ΡΗΣΗ

«…."Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" για "ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση».



ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Ναι, ναι ,ναι. Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Αν μπορούσε δε στην ανακοίνωσή της να έγραφε όσα είπε σε αυτούς που τα είπε θα έλεγε: «κ. Αλαφούζο, κ. Λαμπράκη, κ. Μπόμπολα, κ. Κουρή, κ. Κυριακού, κ. Βαρδινογιάννη, κ. Κοντομηνά και κ. Τεγόπουλε. Αν θέλετε να συνεχίσετε την μάσα, μην μας πάτε κόντρα. Έτσι γίνεται και μια συγκέντρωση των 300.000 ή κατά άλλους 500.000 να παρουσιάζεται σαν 80 ,100 άντε 200 στην καλύτερη χιλιάδες κόσμου. Μην ανησυχείτε όμως. Τα μέσα έπιασαν το νόημα και έκαναν τη ..δουλειά τους. ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑΝ, ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΛΑΣΠΟΛΟΓΗΣΑΝ. Μπορεί τα Μ.Μ.Ε. (τουλάχιστον των προαναφερθέντων ιδιοκτητών) να κάνουν ενημέρωση όπως τους συμφέρει, ΑΛΛΑ είναι πια σχεδόν ξεπερασμένα. Έχουμε και κινητά, διαδίκτυο, μπλογκ.

ΡΗΣΗ

«……Ζήτησα να γίνει μια εθνική προσπάθεια, γιατί το καθήκον είναι εθνικό και όχι κομματικό, «Επανήλθα με νέες προτάσεις για να επιτευχθεί η εθνική ενότητα, αλλά η αντιπολίτευση χρησιμοποίησε επικοινωνιακούς όρους», «Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης», είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη για τη (λάθος) γνώμη που έχω σχηματίσει υποστηρίζω:

Η νέα κυβέρνηση είναι μία συμφωνία (με τον κ. Βενιζέλο) να του παραδώσει , επί της ουσίας, την κομματική αλλά και κυβερνητική εξουσία , με στόχο να γλυτώσει την άμεση σύγκρουση και την πιθανή απομάκρυνση του από την πρωθυπουργία με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος. Όπως έγινε σαφέστατο και από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η « συμφωνία» των δυο ήταν να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκαθήλωσης του κ Παπανδρέου με αντίτιμο την συγκρότηση κυβέρνησης « στα μέτρα Βενιζέλου». Ο οποίος ήδη από κάποιους στο κυβερνών κόμμα χαρακτηρίζεται ως « εν δυνάμει πρωθυπουργός».

Ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε εκτός του υπουργείου οικονομίας και θέση αντιπρόεδρου , για να γίνει σαφές και τυπικά ποιος είναι ο ισχυρός άντρας. Και αυτό άσχετα αν για άλλους λόγους , τελικά παρέμεινε αντιπρόεδρος (αλλά εκτός κυβερνητικής επιτροπής) και ο κ. Πάγκαλος.

Ο κ. Παπανδρέου , επίσης φαίνεται στα πλαίσια των ισορροπιών να έκανε και χάρες σε άλλους δελφίνους , όπως η κ. Διαμαντοπούλου, την οποία «απάλλαξε» από την παρουσία του υφυπουργού κ. Πανάρετου , που αποτελούσε το μάτι του στο υπουργείο.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ευθέως στήριξη από τον κ. Βενιζέλο και ο τελευταίος βρήκε την ευκαιρία και έθεσε μια σειρά από όρους που τελικά οδήγησαν στην « συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου» , όπως προκύπτει και από την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Πόσο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η συνδιοίκηση, είναι άγνωστο. Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα. Όπως την πορεία της οικονομίας, την αντίδραση της κοινωνίας αλλά και το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως δεν αποκλείεται ακόμα και η λύση δυαρχίας, σε κάποια φάση τους επομένους μήνες, με την παράδοση της πρωθυπουργίας στον κ. Βενιζέλο και την διατήρηση από τον κ. Παπανδρέου της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κυκλοφορεί επίσης και το ανάποδο σενάριο της προεδρίας του κόμματος στον κ. Βενιζέλο , έτσι ώστε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Βενιζέλος απάντησε θετικά στο αίτημα Παπανδρέου να τον στηρίξει , βάζοντας βεβαίως και τους Όρους του!!!

Ο …ΨΑΡΑΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ