Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩN ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΚΟΡΙΝΘΙΑ





Αυτονόητη & καθυστερημένη η παρέμβαση του κ. υπουργού


Με το  δημοσίευμα (όπως αυτό φαίνεται σε όλους τους συνδέσμους που βρίσκονται στην αρχή της σελίδας) εμφανίζεται ότι η αναστολή των συγχωνεύσεων σχολείων της δυτικής Κορινθίας, που θ’ ανακοινωθεί απ’ το υπουργείο παιδείας (μέχρι και τ’ απόγευμα της 30ης/7/’11 δεν βρήκα την απόφαση αναστολής να έχει αναρτηθεί επισήμως), οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ενέργειες του κ. υπουργού. Επιθυμώ ν' αναφερθώ στην περίπτωση της κατάργησης του σχολείου Β'/θμιας των Καλλιάνων, αφενός επειδή στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη μνεία και αφετέρου επειδή πιστεύω ότι ήταν από τις πλέον άδικες και παράλογες αποφάσεις στη χώρα! Απλά ο συντοπίτης μας υπουργός κ. Μπεγλίτης υποστήριξε το αυτονόητο και μάλιστα με αρκετή καθυστέρηση, αφού προηγουμένως είχαμε την αρχική απόφαση κατάργησης των λυκειακών τάξεων Καλλιάνων και τη συγχώνευση του Γ/σίου Καλλιάνων μ' αυτό του Κρυονερίου, που αργότερα αντικαταστάθηκε με την κατάργηση του Γ/σίου & ΛΤ Καλλιάνων! Πριν τον κ. υπουργό είχαν κινητοποιηθεί κυρίως η τοπική κοινωνία & η Β' ΕΛΜΕ-Κ και φυσικά ο δήμος Σικυωνίων που υιοθέτησε την πρόταση της Β' ΕΛΜΕ-Κ. Συνοπτικά η πρόταση της Β' ΕΛΜΕ-Κ έχει ως εξής: Διατήρηση του πλήρως εξοπλισμένου και πρόσφατα ανακαινισμένου σχολείου Β\θμιας Καλλιάνων (Γ/σίου & ΛΤ ή καλύτερα μετατροπή τους σε λύκειο) προκειμένου να καλύψει τις εκπ/κές ανάγκες των μαθητών της ευρύτερης ορεινής περιοχής του πρώην Καποδιστριακού δήμου Στυμφαλίας, η μετακίνηση των οποίων σ’ άλλα σχολεία, που είναι
απομακρυσμένα, καθίσταται δύσκολη και τους χειμερινούς μήνες άκρως επικίνδυνη. Απ' εκεί και πέρα από τη στιγμή που καταργήθηκαν τα δ. σχολεία Λαύκας, Στυμφαλίας, Ψαρίου και Καισαρίου, με προφανή σκοπό υποθέτω να δημιουργηθεί ένα 6-θεσίο δημοτικό σχολείο πλήρως εξοπλισμένο μ' όλες τις σύγχρονες υποδομές, στην πιο κοντινή ακτίνα απ' τα προαναφερθέντα χωριά, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να κατασκευαστεί στο υπάρχον μεγάλο οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το Γ/σιο & οι ΛΤ Καλλιάνων, αφού αυτό χωριστεί σε δυο τμήματα και στο ένα κατασκευαστούν τ' απαιτούμενα κτίσματα που θα στεγάσουν το νέο δημοτικό (ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κάποιες αίθουσες από το ήδη υπάρχον κτίριο). Έτσι λοιπόν θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο 6-θέσιο δ. σχολείο, το οποίο θ' αποτελεί τον τροφοδότη του Γ/σίου & Λυκείου Καλλιάνων, που θα ενισχύεται & θ’ αναβαθμίζεται συνεχώς.


Όπως γνωρίζετε η κατασκευή κτιρίου έχει μικρό σχετικά κόστος. Το κόστος γίνεται υπέρογκο όταν απαιτείται και η αγορά οικοπέδου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως το οικόπεδο υπάρχει και συνεπώς δεν απαιτείται δαπάνη για την αγορά του!


Πιστεύουμε ότι η πρόταση της Β' ΕΛΜΕ Κορινθίας, που έχει κοινοποιηθεί προς όλους τους φορείς, έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο είναι ρεαλιστική, με το μικρότερο δυνατό κόστος, άμεσα υλοποιήσιμη και κυρίως λαμβάνει υπόψη της όλες τις παιδαγωγικές και κοινωνικές παραμέτρους.



Ευχαριστώ για τη φιλοξενία


Πάνος ΚατσούλαςΠρόεδρος ΔΣ Β' ΕΛΜΕ Κορινθίας