Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ

Σε κορυφαίο για την περιοχή της Κορινθίας γεγονός εξελίχθηκε το 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού «Ίσθμια 2011».
Οι αγώνες που ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου με περισσότερους από 160 αθλητές από 18 διαφορετικές χώρες, αλλά και από όλα τα μέρη της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία στις 25 Αυγούστου το απόγευμα.
Για ένα δεκαήμερο η καρδιά του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού σκακιού χτυπούσε στο Βραχάτι, όπου αρκετές εκατοντάδες αθλητές, συνοδοί, φίλοι και επισκέπτες κατέκλυσαν κυριολεκτικά την περιοχή, προσφέροντάς της εκτός από εξαιρετική προβολή και διαφήμιση, τουριστική και οικονομική τόνωση.
Το πιο σημαντικό και ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν ότι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι έμειναν ιδιαίτερα γοητευμένοι, τόσο από την Κορινθία – πραγματοποιήθηκε και δωρεάν εκδρομή με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αννίβα Παπακυριάκου στην Αρχαία Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα – όσο και από τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΛΚΥΩΝ» που έγιναν οι αγώνες αλλά και φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αθλητών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αίθουσα «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ», που παραχώρησε το ξενοδοχείο για την πραγματοποίηση των αγώνων, χαρακτηρίστηκε μοναδική για την διεξαγωγή σπουδαίων διοργανώσεων του όμορφου αθλήματος.
Η άριστη φιλοξενία, το εξαιρετικό φαγητό, οι θαυμάσιες αγωνιστικές συνθήκες, έδωσαν τα καλύτερα μηνύματα πως το φετινό εγχείρημα θα έχει σίγουρα συνέχεια και πιθανότατα με την ανάλογη στήριξη μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός που να ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας.
Με αυτή κυρίως τη λογική ο κ. Αντώνης Μπέλλος, εμπνευστής και υποστηρικτής της διοργάνωσης, κάλεσε κατά την ομιλία του στην τελετή λήξης των αγώνων την τοπική κοινωνία και την ηγεσία της, να αξιοποιήσουν αυτό που ξεκίνησε και να το στηρίξουν, ώστε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να καθιερωθεί.
Ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας κ. Αννίβας Παπακυριάκος, κατά τη διάρκεια των απονομών δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, συνεχάρη τους διοργανωτές και υποσχέθηκε πως θα υπάρξει κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε η διοργάνωση να επαναληφθεί και να γίνει ετήσιος θεσμός για το Βραχάτι.
Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Λούτας, ο ταμίας της ΕΣΟ κ. Γ. Μιχαηλίδης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΟ κ. Δ. Σιαμέτης και οι χορηγοί της διοργάνωσης κ. Κελέκος και Λ. Δαληβίγκας.
Νικητής της διοργάνωσης αναδείχτηκε το φαβορί των αγώνων, ο Ολλανδός GM S. Tiviakov με δεύτερο τον Ισπανό Del Rio, που ήταν και η έκπληξη των αγώνων.
Την τρίτη θέση κατέκτησε ο Ρώσος GM S. Volkov. Καλύτερος Έλληνας αναδείχτηκε ο GM Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος ήρθε πέμπτος στην τελική κατάταξη. Καλύτερη γυναίκα αναδείχτηκε η Γεωργιανή L. Javakashvili.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το τουρνουά ήταν ιδιαίτερα ισχυρό αφού αγωνίστηκαν 20 GM. Ο συναγωνισμός υπήρξε μεγάλος και η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ύστερα από συγκλονιστικές παρτίδες.
Οι αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας, καλύφθηκαν ζωντανά μέσω internet – 30 live παιχνίδια και άμεση ανάρτηση αποτελεσμάτων.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παράλληλη εκδήλωση του τουρνουά, τον αγώνα επίδειξης σιμουλτανέ που προσέφερε ο πρωταθλητής Βασίλης Κοτρωνιάς με 28 έφηβους αθλητές, νικώντας τους 23 από αυτούς και παραχωρώντας μόνο 5 ισοπαλίες (Γιάννης Μπέλλος, Αντρέας Κελίρης, Ρεβέκκα Σαλαχίδου, Νικόλαος Θεοδώρου, Βαρδουνιώτης).

Α.Μπέλλος, Μ.Πετσετίδη