Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Β΄ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΑΝΩΝ

Σχετικά με την αναστολή της απόφασης κατάργησης του Γ/σίου Καλλιάνων, τη μελλοντική λειτουργία σχολείου ΔΕ στην περιοχή & την πρόταση της Β’ ΕΛΜΕ-Κ

Θεωρούμε ότι η αναστολή εφαρμογής της απόφασης κατάργησης για τη φετινή σχολική χρονιά του Γ/σίου Καλλιάνων, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1812, τεύχος Β’/11-8-2011, είναι μια κατ’ αρχήν θετική απόφαση. Αντιθέτως διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση των ΛΤ όπως επίσης και με τις μαζικές συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων στις οποίες προχώρησε το υπουργείο, αλλά και σ’ εκείνες που πρόκειται να πραγματοποιήσει, οι οποίες γίνονται ως επί το πλείστον, όχι για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά δυστυχώς για λόγους περικοπής κονδυλίων και στην εκπ/ση!
Θυμίζουμε ότι με το υπ' αριθμ. 28/16-3-2011 έγγραφό μας τονίζαμε ότι: «….μετά την κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων Λαύκας, Στυμφαλίας, Ψαρίου και Καισαρίου, θα ανέμενε κανείς την ίδρυση ενός 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου στους Καλλιάνους, το οποίο θα αποτελούσε τροφοδότη του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τη διατήρηση του Γυμνασίου Καλλιάνων και τη μετατροπή των Λυκειακών Τάξεων σε Λύκειο. Παράλληλα προτείνουμε την ίδρυση εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας. Το κτίριο μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που ήδη βρίσκονται το Γυμνάσιο - Λύκειο, το οποίο διαθέτει την απαιτούμενη έκταση.

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις ανάλογες ενέργειες για την υλοποίηση της πρότασής μας." , πρόταση που φυσικά παραμένει ισχυρή.
Τελικά το 6θεσιο δημοτικό ιδρύθηκε πριν όμως κατασκευαστεί το κτίριο που θα το στεγάσει! Επίσης εξ’ όσων γνωρίζουμε ούτε αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή του. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι είμαστε αντίθετοι στη συστέγαση  και τη λειτουργία στο ίδιο ωράριο του δημοτικού & του Γ/σίου, διότι είναι μια λύση μη λειτουργική και εξόχως αντιπαιδαγωγική. Όπως επίσης είμαστε αντίθετοι με αναίτιες και παράλογες πρακτικές κλεισίματος σχολείων προκειμένου στα κτίριά τους να λειτουργήσουν άλλα -πολλές φορές για να λειτουργήσουν σχολεία διαφορετικής βαθμίδας και μάλιστα χωρίς την ενημέρωση & συνεργασία των τοπικών διοικητικών εκπροσώπων της κάθε βαθμίδας - τις οποίες στηλιτεύουμε και για τις οποίες όποτε και αν εφαρμοστούν θ’ αντιδράσουμε.
Διαπιστώνεται λοιπόν κακή σχεδίαση & έλλειψη συντονισμού που οδήγησαν σε λανθασμένες αποφάσεις. Δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης και προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση σωστών εκπ/κά και τεχνικά λύσεων, προτείνουμε:
·       Άμεση τοποθέτηση δ/ντή από τους πίνακες στο Γ/σιο Καλλιάνων, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΥΣΔΕ Κορινθίας
·      Άμεση έναρξη κατασκευής κτιρίου για το 6θέσιο Δημοτικό Καλλιάνων στον υπάρχοντα χώρο του Γ/σίου (έκταση που κατά πληροφορίες μας είναι περίπου 6,5 στρέμματα!), ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τον τερματισμό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Όπως μας έχουν ενημερώσει ειδικοί υπάρχει δυνατότητα να στηθεί ένα προκατασκευασμένο σχολείο, που είναι μια λύση σύντομη, οικονομική, σύγχρονη και αξιόπιστη. Άλλωστε η μεγάλη δαπάνη είναι η αγορά οικοπέδου, που εδώ υπάρχει!
·       Άμεση λειτουργία των Λ.Τ. Καλλιάνων & η μετατροπή τους σε λύκειο.
·      Η λύση για τη λειτουργία του δημοτικού Καλλιάνων για φέτος πρέπει να βρεθεί από εκείνους που αποφάσισαν την ίδρυση ενός σχολείου χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί μέριμνα για τη στέγασή του σε κτίριο κατάλληλο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το σχολείο της Δ.Ε. Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών, τη σωστή παιδαγωγική λειτουργία όλων των σχολείων και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. 
Στον τέως Καποδιστριακό δήμο Στυμφαλίας, μια περιοχή ορεινή, δύσκολα και επικίνδυνα προσβάσιμη, ιδίως το χειμώνα, με αρκετή έκταση, ικανό πληθυσμό & περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης δε νοείται να μη λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους & σύγχρονα σχολεία Α’/θμιας & Β’/θμιας εκπ/σης ( Γ/σιο και Λύκειο).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Παν/της Κατσούλας                                                                                    Δημήτρης Ηλιόπουλος