Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Άσχημα τα πράγματα. Επιστρέφει άρον - άρον ο Παπανδρέου

Ακύρωσε το ταξίδι του στις Η.Π.Α. ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και επιστρέφει άρον άρον στην Ελλάδα μετά και από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στο Λονδίνο όταν έλαβε την απόφαση αυτή. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο ο οποίος και του εξέθεσε το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη σχετικά με την στάση χωρών- μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας ως προς την τελική έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη αλλά και την έντονη δυσφορία της Γερμανίας.

Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μεταβεί στις Η.Π.Α. όπου η παραμονή του θα ήταν πολυήμερη.
Η ακύρωση του ταξιδιού προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων και τα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία πήραν, όπως είναι φυσικό, φωτιά. Γύρω στις 17:30 το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το Λονδίνο ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προγραμμάτιζε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση αργότερα. Πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για μείζονα κρίση η οποία απαιτεί άμεση διαχείριση. Στο μεταξύ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε πριν τις 18:00 με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη ως προς το ελληνικό πρόβλημα.


Ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα και αναμένεται από την Κυριακή και τη Δευτέρα να έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις, οι οποίες μπορεί και να καταλήξουν-σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου- στο να απευθύνει διάγγελμα για την κρισιμότητα της κατάστασης. Πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, έχοντας διαγνώσει ότι το μέτρο της επιβολής εκτάκτου φόρου στα ακίνητα μέσω της Δ.Ε.Η., ενδεχομένως και να μην αποδώσει τα αναμενόμενα σε εισπράξεις, απαίτησαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την λήψη άλλων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος για το 2011 στο δεσμευτικό 7,5%.

Κατοπιν τούτου, είναι προφανές ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος πολιτικής κρίσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλήρη άρνηση της κοινωνίας να υποστεί και νέους κεφαλικούς φόρους.Zougla.gr
Για την αντιγραφή:
Αντώνης Γιάνναρος