Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΡΕΥΝΑ...


Γράφει ο Κ.Δ.Καραμπέτσος

  • ΠΑΡ’ ΟΛΗ την οικονομική κρίση ο έλληνας δεν πτοήθηκε! Οι παραλίες γέμισαν από γυμνασμένα κορμιά που γυάλιζαν από τα αντιηλιακά, οι ξαπλώστρες στέναξαν από παχύσαρκες υπάρξεις, σε ταβέρνες, πιτσαρίες, night club’s, οι δίσκοι με ποτά και φαγητά θύμιζαν μικρά u.f.o έτοιμα να προσγειωθούν στις λάγνες κοιλιές των παραθεριστών. Όσο για την ηχορύπανση…δεν το συζητάμε…! Το ίδιο ισχύει και για το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα .
  • ΣΙΓΟΥΡΑ αυτό το καλοκαίρι κατοχυρώθηκε στο Κιάτο, προτιμήθηκε από πολλούς και όχι άδικα, το πλεονέκτημα της τεράστιας και οργανωμένης παραλίας αλλά και οι επιλογές σε διασκέδαση και πολλά πολιτιστικά δρώμενα, έκαναν τον Δήμο Σικυωνίων πρωταγωνιστή της θερινής περιόδου.
  • ΘΑ θέλαμε περισσότερα καλαίσθητα παγκάκια και στην παραλιακή ζώνη αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας και όχι αυτά τα λίγα καινούργια που είναι και άβολα!!
  • ΕΤΣΙ λοιπόν οι παραδοσιακές τουριστικές δυνάμεις της Κορινθίας έμειναν στα ρηχά, ενώ το Κιάτο κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς το φετινό καλοκαίρι.
  • ΒΕΒΑΙΑ το Κιάτο θύμιζε ενίοτε ξέφραγο αμπέλι , μιας και οι κάθε σύλλογοι, φορείς (που υποτίθεται ότι έχουν και οικολογικές ευαισθησίες) και ιδιώτες από άλλες περιοχές του νομού, ασελγούσαν δημιουργώντας αφισορύπανση πάνω σε δέντρα, κολώνες, τοίχους, μέχρι και αεροπανό που έμειναν κρεμασμένα για πολύ καιρό. Μόνο στην πλάτη μας δεν κολλήσανε κάποια αφίσα.. Αυτό το φαινόμενο δεν το συναντάμε πουθενά αλλού εκτός από το Κιάτο δυστυχώς…το αποτέλεσμα, τοπικές εκδηλώσεις να καπαρώνονται από αφίσες με λαϊκούς ήρωες…τουλάχιστον ας τις μάζευαν μετά το πέρας των εκδηλώσεών τους.. που τέτοια θαύματα όμως! Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Καθαριότητος του Δήμου ας το προσέξει λιγάκι αυτό το θέμα.
  • ΠΛΟΥΣΙΑ τα ελέη από πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτό το καλοκαίρι, οι περισσότερες με δωρεάν είσοδο και μερικές με συμβολικό ποσό, για όλα τα γούστα, μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορευτικά, εκθέσεις, της Παναγιάς τα μάτια δηλαδή! 

  • ΓΙΑ ΤΗΝ 7η Rock Συνάντηση δεν θα πούμε πολλά, ότι ακούσατε ισχύει, να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Σικυωνίων και τους κάτωθι φορείς που συμμετείχαν : ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΙΑΤΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ, ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΑΝΘΙΟΣ, FANZINESNET, ELEMENT, COPYLEFT, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ FORUM ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΣΙΚΥΩΝΙΑ, PARAKATO.GR, ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ R.S.K. όπως και τους τοπικούς χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας και φυσικά όλα τα τοπικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος.
  • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι για πρώτη φορά έγινε επίδειξη Street Skate στον περιβάλλοντα χώρο του ανοιχτού θεάτρου, όπως και έκθεση fanzines από όλη την Ελλάδα. Επίσης γίνονται ενέργειες για να τοποθετηθούν μόνιμες ράμπες για τους φίλους του Skate.
  • ΠΟΛΛΕΣ ήταν οι εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των Σικυωνίων 2011 που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού.
  • ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ το 6ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Κρυονερίου, τα Αλωνίσματα, τις εκθέσεις εικαστικών από τους συλλόγους Μελάνθιο και Αρχαία Σικυών, την έκθεση φωτογραφίας Φ.Λ.Κ.
  • ΕΠΙΣΗΣ τα θεατρικά έργα που μας παρουσίασαν το Σαν Παραμύθι και η Σικυώνια Σκηνή, τις δύο βραδιές πανσελήνου στο μουσείο Αρχαίας Σικυώνας, το Σεργιάνι στην Παράδοση όπου είχε μεγάλη επιτυχία. Έντονη παρουσία είχαν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Σουλίου, Μουλκίου, Στενού, Διμηνιού, Ψαρίου, Βελίνας, ο Ν.Ο.Κ. , οι Πρόσκοποι Κιάτου, ο σύλλογος Επιγένης.
  • ΝΑ ΚΑΝΩ και μια αναφορά στο πρώτο Τουρνουά Ξυλορακέτας όπου πολλοί ρακετίστας έδειξαν το ταλέντο τους, αν ήταν ολυμπιακό άθλημα θα σαρώναμε!
  • ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ μνεία κάνω στην Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη που μας παρουσίασε την 1η Κινηματογραφική Βραδιά ταινιών μικρού μήκους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Άγγελος Σιδεράτος γνωστός σκηνοθέτης και εκδότης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος. Για πρώτη φορά ουσιαστικά παρουσιάστηκε η καλλιτεχνική ομάδα Μεταμόρφωση με έδρα το Μούλκι. Ευχόμαστε να γίνει θεσμός, κάτι σαν το φεστιβάλ Δράμας. Πιστεύω ότι η Κωνσταντίνα μπορεί να ανταπεξέλθει αν έχει και την υποστήριξη του Δήμου Σικυωνίων.
  • ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ των φετινών Σικυωνίων είναι φυσικά η 3η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος. Από το θέατρο ΑΤΤΙΣ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θεόδωρο Τερζόπουλο. Ένα σημαντικό γεγονός όπου τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στο Κιάτο.
  • ΑΠΟ τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, σε επιλεγμένους χώρους όπως : Αποθήκες Α.Σ.Ο., Τουριστικό Περίπτερο (Παγόδα), Πλατεία Ελευθερίας και Πολιτιστικό Κέντρο θα γίνουν παραστάσεις, συμπόσιο, δράσεις, γλυπτική εγκατάσταση, αναλόγιο, εργαστήρια και forum νέων. Πρόκειται για ένα μοναδικό καλλιτεχνικό project που έχει την τιμή να φιλοξενείται στη πόλη μας. Είναι μεγάλη ευκαιρία να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός που είχε παγώσει για λίγα χρόνια δυστυχώς.
  • ΜΕΓΑΛΟΣ απών από την έναρξη ήταν ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρβουντζής, του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και σύντομα στο θεατρικό σανίδι!
  • ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ από τις εκδόσεις Ίσθμιον το νέο βιβλίο του Σωτήρη Κοκκωνάκη με τίτλο “ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ” (μύθοι, ιστορία, περιγραφή πόλεων και μνημείων) το βιβλίο αποτελεί ένα ευχάριστο και μορφωτικό ανάγνωσμα για απλούς αναγνώστες, κυρίως Κορίνθιους. Ο Σ. Κοκκωνάκης όπως μόνο αυτός ξέρει καταφέρνει να κάνει ταξίδι στο χρόνο και να μας αποκαλύπτει την ιστορία του τόπου μας.
  • ΚΑΙ μέσα σε όλα αυτά είχαμε την έκδοση μιας νέας εφημερίδας ονόματι Sikyonistas, χαιρετίζουμε την προσπάθεια, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βρήκε το υπουργείο τύπου να καταργήσει την ατέλεια χάρτου στον περιφερειακό τύπο. Το ότι βγήκε μια ακόμα εφημερίδα είναι κέρδος. Απώλεια είναι όταν σταματάει μια έκδοση.
  • ΚΑΝΟΝΤΑΣ ένα μικρό απολογισμό, ήταν ένα πλούσιο και γεμάτο καλοκαίρι από πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Κορινθία. Πολλές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και εκείνο που πρέπει να αποβάλουμε είναι η μιζέρια πολυτελείας που μας διακατέχει, ότι δεν γίνεται τίποτα στον τόπο μας. Δυστυχώς πολλοί συντοπίτες μας πάσχουν από το σύνδρομο της απαξίωσης και του ελιτισμού και ενώ τους δίνονται επιλογές πολιτιστικών αποδράσεων παραμένουν σαν ανδρείκελα με ένα ποτό στο χέρι στο μπαράκι που δεν πρόκειται να φύγει από την θέση του….
  • ΣΤΙΣ 3 Σεπτέμβρη ξαναμαζεύονται οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και προφανώς και σε άλλες πλατείες της περιφέρειας. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, έχει βαθύ πράσινο χρώμα με μπόλικους συμβολισμούς, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβρης μπαίνει προβληματικά….τα σχολεία ανοίγουν, τα εκπαιδευτικά προβλήματα παραμένουν και οι απεργίες είναι προ των πυλών, δυστυχώς οι διακοπές τελείωσαν και αν μαυρίσαμε από τον ήλιο τώρα θα ασπρίσουμε από τα νέα μέτρα που μας περιμένουν χωρίς ξαπλώστρες και αντιηλιακά! Καλό φθινόπωρο και ο Δαλάι Λάμα μαζί μας!!!!