Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα δίκτυο για ανώνυμους


ANONPLUS: ΤΟ FACEBOOK ΤΩΝ ANONYMOUS ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Η ομάδα των χάκερ με την επωνυμία Anonymous, υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, έχει «στραφεί» προς το μεγαλύτερο όνομα του Ιντερνετ: το Google. Και η στρατηγική τους ξεφεύγει από το modus operandi της, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της σε εδάφη που παραδοσιακά «κρατιούνται» για επιχειρηματικά ξεκινήματα της Silicon Valley.

Οταν επισήμως «εκδιώχθηκαν» από το Google+, με την αιτιολογία ότι το περιεχόμενο που φιλοξενούσαν στους λογαριασμούς τους παραβίαζε τα κοινοτικά στάνταρ της υπηρεσίας, κάποια μέλη της Anonymous άρχισαν να προετοιμάζουν τη δημιουργία ένα νέου κοινωνικού δικτύου το οποίο έχει ξεκάθαρα την ταχύτητα της Anonymous. Μπορεί να περιμένετε ότι οι χάκερ -υπεύθυνοι για τις κυβερνοεπιθέσεις στις Visa, Amazon, Pay Pal και πιο πρόσφατα στον αμερικανικό στρατό που οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο στη σύλληψη 16 ατόμων ηλικίας από 20 έως 42 ετών στις ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία- θα έπαιρναν την εκδίκησή τους με μια τρομερή επίθεση στο Google. Αυτό όμως δεν ισχύει εδώ. Αντ' αυτού αποφάσισαν να πολεμήσουν τη φωτιά με φωτιά. Συμμαχούν με μια άλλη οργάνωση, ονόματι Pressroom, προκειμένου να αρχίσουν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο: το AnonPlus.

Ανενεργό

Το site, ανενεργό προς το παρόν, αποτελείται από μια σελίδα splash που περιγράφει τις προθέσεις της ιστοσελίδας με αυτό το διάσημο άρωμα από το «σάλπισμα» της Anonymous. Ενώ είναι αβέβαιο ποιο προσβλητικό περιεχόμενο μπορεί να προκάλεσε τη μαζική «εκδίωξη» της ομάδας από το Google, το YourAnonNews, ένας από τους διαγραμμένους λογαριασμούς, δημοσίευσε μια καταχώριση στο Tumblr του ισχυριζόμενο ότι αυτό και άλλοι ήταν ένοχοι απλώς επειδή «ακολουθούσαν το δικό τους βιολί». Αυτό αποτελεί τμήμα μιας αυξανόμενης τάσης, ισχυρίζεται η ομάδα -που επικαλείται την άσκηση πίεσης της Αιγύπτου, νωρίτερα φέτος, ούτως ώστε να σωπάσουν τα μέσα ενημέρωσης-, όπου οι κυβερνήσεις «πνίγουν» τις φωνές της αντιπολίτευσης στο Ιντερνετ: «Εχουμε όλοι ακούσει τις ιστορίες των ακτιβιστών που "εκδιώχθηκαν" από το Facebook, το Twitter, το YouTube και ότι και οι κυβερνήσεις εμποδίζουν τους λαούς από το να είναι σε αυτά τα sites μέσω οργανωμένων "συσκοτίσεων". Αυτή η εποχή έφτασε στο τέλος της» έγραψαν σε ανακοίνωσή τους.

Αλλά με τι μπορεί να μοιάζει το εν τω γίγνεσθαι κοινωνικό δίκτυο; Η Anonymous έχει ήδη λανσάρει μια αρχική σελίδα (placeholder Web page) με ένα σύντομο μανιφέστο που δηλώνει, με τυπικά αμερικανικό στιλ, τις μεγαλειώδεις φιλοδοξίες της υπηρεσίας. Ωστόσο, όσον αφορά το ακριβές σχήμα και τη μορφή, γνωρίζουμε ελάχιστα. Η σελίδα όντως περιλαμβάνει ένα link σε έναν πίνακα μηνυμάτων όπου οι συνεργάτες μπορούν να προτείνουν ιδέες για το σχέδιο του δικτύου, παρ' όλο που φαίνεται ότι ήδη ήταν έτοιμο την ώρα που γράφτηκε το μανιφέστο. Το site καθιστά σαφές το ότι, όταν ξεκινήσει, θα είναι ανοιχτό σε όλους και όχι μόνο στα μέλη της Anonymous.

Απόλυτη ελευθερία

Πολλά σχετικά με την AnonPlus είναι ακόμα βυθισμένα στο μυστήριο. Ωστόσο, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε στα σίγουρα: το νέο δίκτυο θα διακρίνεται για τον τραχύ, βλάσφημο, αναρχικό, νεανικό και (πάνω από όλα) τρομακτικό πίνακα μηνυμάτων του. Ενα από τα πιστεύω της ομάδας είναι η προάσπιση του ελεύθερου λόγου, έστω και σε εμπόλεμη κατάσταση, και η AnonPlus προφανώς θα ζήσει και θα πεθάνει βασιζόμενη στην υπόσχεση για απόλυτη ελευθερία να κάνετε ακριβώς όπως επιθυμείτε: «Αυτό είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που δεν θα ανεχθεί να το κλείσουν, να το λογοκρίνουν ή να το καταπιέσουν [...]. Εμείς οι άνθρωποι βαρεθήκαμε... βαρεθήκαμε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να μας λένε τι είναι καλύτερο για εμάς, τι είναι ασφαλέστερο για το μυαλό μας. Η εποχή των αμνών τελείωσε» .

Το Facebook και οι όμοιοί του καινοτόμησαν στην κοινωνική δικτύωση απαιτώντας ενδεικτικά ταυτότητας, παρ' όλο που αυτές οι απαιτήσεις έσβησαν με τον καιρό. Φαίνεται ότι η AnonPlus θα είναι απλώς ένα βήμα πίσω στο χρόνο, στις ημέρες όπου όλοι χρησιμοποιούσαν ένα όνομα για τον υπολογιστή (screen name) και που ποτέ δεν μπορούσες να είσαι σίγουρος για το ποιος ήταν ποιος. Απομένει να δούμε το εάν ή όχι φέρνει κάτι καινούργιο στο «τραπέζι» ή εάν θα τους αφήσουν να τη ρίξουν κάποια στιγμή στο «τραπέζι». *

πηγή: Ελευθεροτυπία